Zirvede çifte gündem

Son bir hafta içerisinde iki önemli toplantı yapıldı. Gündemin hızla akan temposunda oldukça az yer bulan bu iki toplantı, iktidar partisinde gerçekleşti. Toplantıların konuları ‘sığınmacılar’ ve ‘ekonomi’ydi.

Haberin Devamı

Toplantılardan biri Beştepe’deydi. Yüksek İstişare Kurulu’nun toplantısında, Türkiye’nin göç yönetimi ve çeşitli statülerde ülkede bulunan yabancılara ilişkin rakamlar paylaşılırken, toplantının konuğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. Ağırlıklı konunun sığınmacıların ülkelerine gönüllü ve güvenli şekilde dönmesi olduğunu biliyoruz. Toplantıdaki genel hava, sığınmacıların çoğunluğunun dönmesine olanak yaratmaktan yana esti. Kalanların entegrasyonu daha az ilgi çekti. Konunun, yabancı düşmanlığına dönüşmemesi de temenniler arasında yer aldı.

Diğer toplantıya gelince. Genel Merkez’de genel başkan yardımcıları ve genel başkan danışmanlarından oluşan strateji grubu, bu hafta ekonomiyi masaya yatırdı. Ekonomiyle ilgili talepler dile getirilirken, sorunun çözümü için “Geçim sıkıntısı, fiyat artışları ve enflasyonla mücadele konusunda” öncelikli atılması gereken adımlar ele alındı. İki başat sorun, iktidar partisinde her gün gündem. Sorunların “ortak akıl” oluşturularak çözülmesi, seçime giden yolda en acil başlık gibi.

Haberin Devamı

BILL GATES DEDİĞİ İÇİN Mİ AŞI OLDUK

KORONAVİRÜS kabusundan tam kurtulduk derken, başka viral enfeksiyonları tartışdığımız, maymun çiçeği virüsünü konuştuğumuz şu günlerde, bilimsel gerçeği Bill Gates’in sözleri üzerinden yorumlayan milletvekilleri var.

Saadet Partisi Milletvekili Abdulkadir Karaduman, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “COVID-19 sürecinin orkestra şeflerinden olan, korku iklimi oluşturmak amacıyla türlü açıklamalar yapan Bill Gates, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ‘COVID-19 aslında bir gripmiş’ dedi. Bu süreçte milyonlarca insan aşı olmaya zorlanmış, aşı olmayan insanlar ağır baskılara, mobbinglere maruz kalmıştır. Bütün bunların yanlış olduğunu dile getirmiştik. Siz de bütün bu olup bitenlerin karşısında, ‘pardon’ diyerek, sorumluluktan kurtulmaya mı çalışacaksınız?” dedi. Şaşırmamak elde değil.

Gerçek hayata ve rakamlara gelince, Türkiye’de 15 milyondan fazla kişi hastalığa yakalandı ve 100 binden fazla insan hayatını kaybetti. Dünyada ise 524 milyon hasta, 6 milyondan fazla ölüm olayı yaşandı. Ayrıca bilim insanları, gerçek rakamların bunun üç katı olduğunu araştırmalarla ortaya koydu. Yani 18 milyon insanın ölümünden bahsediyoruz ki; toplu katliam gibi.

Haberin Devamı

Bunca güvenilir bilim insanı ve doktor dururken, sahi kim ‘Bill Gates dedi’ diye aşı oldu?

ÇOCUK İŞÇİLERİ UNUTTUK MU

DÜNYA savaş, çatışma ve salgınları konuşurken, bunun yan etkilerinin en çok çocukları ve kadınları vurduğunu unutmamak gerekiyor. Hazırlanan son Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) raporu, çocuk işçiliğinin geldiği nokta açısından üzücü. Rapora göre, hükümetler ve politika belirleyiciler hızla harekete geçmezse, devam eden çatışmalar, artan yoksulluk ve iklim değişikliği nedeniyle çocuk işçiliği daha da yayılacak. Dünyada 160 milyon çocuk ya da 5-17 yaş aralığındaki her 10 çocuktan 1’i çocuk işçiliği kapsamında. Yapılan tahminlere göre, acil önlen alınmazsa, çocuk işçiliği yapan çocukların arasına 2022 sonuna kadar 8.9 milyon çocuk daha eklenecek. Rapor, hükümetlere  çocuk işçiliğinin önlenmesi için sosyal koruma sistemlerini güçlendirmeye yönelik önerilerde bulunuyor: “Ekonomideki kayıt dışılığı ortadan kaldırarak, çocuk işçileri takip edebilmek. Çocuk ve aile yardımları, doğum ve işsizlik yardımlarını arttırmak. Öncelikle dezavantajlı gruplara çocuk ve aile yardımlarını ulaştırmak. Yardım ödeme mekanizmalarını kolaylaştırmak. Çocuklar için evrensel, kaliteli temel eğitim olanağı sağlamak.”

Haberin Devamı

Yeni ILO-UNICEF raporu, halen 1.5 milyar çocuğun aile veya çocuk nakit yardımından yararlanamadığı dünyamızda sosyal koruma açığının kapatılması için çağrı yapıyor.

Duyan var mı?

Yazarın Tüm Yazıları