Eğitimin eve taşındığı yıl

2020 hayatımızın birçok alanında olduğu gibi eğitimde de zorlu bir yıl oldu. Pandemi nedeniyle eğitim eve taşındı, sınavlar online yapıldı. İşte geçtiğimiz yıl koronanın eğitim alanında yaptığı köklü değişiklikler...

Haberin Devamı

2019’da okullar eve taşınacak, eğitim uzaktan sürecek, sınavlar online olacak diye biri açıklama yapsaydı, eminim benim gibi çoğumuz bunu çok tutarsız bulurduk.

İTÜ’den mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlayan, DPT ve Başbakanlık ile birçok şirkette yöneticilik yapan ve Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürlüğü’nün ardından eğitim teknolojisinin yayılması için kafa yoran yüksek mühendis Muvaffak Gözaydın, yıllardır bu konuda beni uyarır. Geçtiğimiz günlerde de “Benim 25 yılda yapamadığımı korona 1 haftada yaptı. Bütün dünyada online eğitime geçildi” diye yazdı. Gözaydın, öğretmenlerin kendilerini bu konuda daha fazla geliştireceklerini söylerken, özellikle üniversitelerin online kapasitelerini arttırmaları önerisinde bulunuyor.

Eğitimin eve taşındığı yıl

Haberin Devamı

Evet, Gözaydın’ın dediği gibi dünya özellikle eğitimde başka bir yöne evriliyor. Türkiye’de de bu konuda şu anda ilk ve ortaöğretimde olduğu kadar yükseköğretimde de uzaktan eğitim mart ayından bu yana devam ediyor. Öğretmenler, öğrenciler yeni bir eğitim modeline alıştılar artık. 2020 eğitim için zor bir yıl oldu. Eğitim eve taşındı, sınavlar online yapıldı.

MİLYONLARIN OKULU: EBA

Eğitimde dönüm noktası mart ayı oldu. Öğrenciler de öğretmenler de hızlıca eve taşındı. Bu kez kara tahtalar değil beyaz tahtalar, tabletler, masa üstü bilgisayarlar, cep telefonları eğitim aracı haline geldi. Milyonlarca öğrencinin en büyük okulu EBA oldu. Öğrenciler kimi zaman EBA’dan kimi zaman farklı platformlardan canlı olarak öğretmenlerinden dersi dinledi.

KAHRAMAN ÖĞRETMENLER

Kuşkusuz eğitimde bu dönemin en önemli kahramanları da öğretmenler oldu. Zorlu şartlar altında, öğrencilerine bilgisayardan ulaşamadıkları durumlarda, ailelerinin cep telefonunda, tablette kendi alanlarıyla ilgili konuları anlatırken kuşkusuz zorlu bir yolculuk yaptılar.

ÜNİVERSİTELERDE ONLINE SINAV

İlk ve ortaöğretimdeki evden eğitim modeline çok geçmeden üniversiteler de eşlik etti. Sınavlarını da online platformda yapan üniversiteler bu kez kopya ile başa çıkmak için farklı yöntemlere başvurdu.

Haberin Devamı

SINIFLARDA MASKE VE DEZENFEKTAN

Kademeli, seyreltilmiş sınıflara bu yıl gidenlerin hayatına maske, dezenfektan, siperlik girdi. Bazı sınıflar ise hiç ders başı yapamadı. Yüz yüze sınavlara giremeyenler, ikinci dönemi beklemek zorunda kaldı.

KAZANDILAR AMA GİDEMEDİLER

Bu yıl LGS ve YKS’ye giren ve istedikleri okulun hayalini kuran öğrencilerin büyük kısmı kazandıkları okulun sıralarında oturamadılar. Özellikle üniversite adaylarının gidecekleri kampüsü görmeleri bir başka bahara kaldı.

TAM OKULLAR AÇILDI DERKEN YİNE KAPANDI

Ağustostan itibaren açılmaya başlanan ve büyük umutla beklenen yüz yüze eğitime tam anlamıyla geçiş yapılamadı. Anasınıfı ve birinci sınıfların ardından hayatın giderek normalleşmesi ve kademeli olarak eğitimin kapsamının genişletilmesi beklenirken kasım ayından sonra yüz yüze eğitime nokta kondu. Yılın sonunda eğitimle ilgili önemli kararlar art arda geldi. Uzaktan eğitim 15 Şubat’a kadar uzatıldı. İlk dönem sınavları iptal edildi. Öğrencilere elden karne vermekten vazgeçildi. Milyonlarca öğrenci dijital karne ile yetinmek zorunda kaldı. Umarım 2021’de tüm zorluklar geride kalır, eğitimde geleceğe umutla bakacağımız günler gelir. Sağlıklı, mutlu yıllar...

Yazarın Tüm Yazıları