Bırakalım sadece denizimiz olmasın

Ankara’nın soğuk kışları yavaş yavaş hatıralarımızda kalmaya başladı.

Haberin Devamı

Kaldırımların buzunun aylarca çözülmediği, bir yerlerde mahsur kaldığımız, dolmuşların çıkmadığı Dikmen yokuşlarında yuvarlandığımız günleri birer birer gençlik anılarımızın durduğu sandığa kaldırdık. Bu kış şehrimizde kar, perhiz yemeğine atılan tuz kadar göründü. Yağmurlar terk-i diyar eyledi. Kentin meşhur ayazından da bir süredir haber alınamıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün, Ankara’da 1927-2019 yılları arası ocak ayı istatistikleri şöyle:
-Ortalama sıcaklık 0.1 derece.
-Ortalama en yüksek sıcaklık 4.1 derece.
-Ortalama en düşük sıcaklık -3.2 derece
-Ortalama yağışlı gün sayısı 12.3
Aynı yıllar arasında görülen en düşük sıcaklık -24.9 dereceyle 5 Ocak 1942’ye ait. Bu satırları yazdığım yılın ilk pazar günü ise 10 dereceyle sokağa çıkma yasağına veryansın ettiriyor.

Bırakalım sadece denizimiz olmasın

BİLİNÇLİ TÜKETELİM

Haberin Devamı

Hâl böyleyken, @secography Instagram hesabından bir görsel paylaştı. @lavarlaa da görsele, “Eskiden sadece denizimiz yoktu, gelecekte bir damla suyumuz olmayabilir” notunu düştü. Çölleşmiş Ankara paylaşımına sosyal medyada çok sayıda yorum geldi. Yorumlardan bazıları şöyle:
@ikermondo Görsel çok güzel olmuş.
@ldemirozkaya Çok çarpıcı.
@duyguarslan0211 Bakıp da görebilene güzel bir anlatım olmuș.
@tekelinuran Çok güzel bir görsel. Hepimizin bu konuda duyarlı olması lazım. Suyu idareli kullanma konusunda kamu spotu hazırlanmalı. Toplumun her kesimine ulaştırılmalı. Durum çok fena.
@cano.land O kadar iyi ki ağlayacağım.
@scheyymaa Gelecek yağışlara bel bağlamak ne kadar doğru tartışılır ama umarım bol yağışlı geçer.
@nilgunertanbozan Maalesef bilhassa İç Anadolu kuraklığa gidiyor lütfen duyarlılık.
@hsrtgnk İnsanlık görevi olarak bilinçli tüketim lütfen.

KENT SAKİNLERİ İLKLERİNİ YAZDI

Opera sanatçısı Güvenç Dağüstün, Twitter hesabından Ankara’daki ilklerini paylaştı. “Ankara’da ilk hamburger yediğim dükkan Jeton Burger’di” diyen sanatçının paylaşımı şöyle:
“Sinemada ilk izlediğim film E.T.. İlk tiyatro biletimi AST’ın gişesinden, Tekin Abi’den aldım. İlk kitapçım Zafer Çarşısı’nda Remzi İnanç’ın Toplum Kitabevi. İlk meyhanem Tavukçu. İlk midye tava Otlangaç. İlk randevular ya YKM önü, ya Dost Kitabevi önü. Başka... Siz yazın biraz.”
@guvencdagustun paylaşımının ardından kentli ilklerini yazdı bir bir. Ne yazık ki bahsi geçen mekânların birçoğu artık sadece anılarımızda yaşıyor.
İşte o yorumlar:
@desybel Ben de ilk midye tavamı Otlangaç’ta yemiştim. Ve o tadi hiç bir yerde bulamadım. Öğrenci harçlığıma kıyıp yemiştim belki de ondandır.
@provezza07 Ankara da yediğim en güzel döner ‘Kemer Piknik’ti, kredili sistemde okuldan çıkmak ve bir sonraki dersi beklemek zorunda olduğumuz soğuk zamanlarda en sıcak ortam Rüzgarlı Sokak’ta Selahattin Bıyıklı Bilardo Salonu’ydu.

GORALI UNUTULMASIN

Haberin Devamı

@mnekrs İzmir Caddesi’nde Jeton Burger, Akman’da ilk bozamı içtim.
@obeninceler Hayri’de karışık metal kaset doldurtmayan yoktur herhalde. Pentagram’ın imza gününde fotoğrafım bile var.
@sezasenguner Bi de Wimpy vardı Ziya Gökalp Caddesi’nde. İlk hamburgeri orada, ilk kumpiri Atakule’de yemiştim.
@seddesss İlk izlediğim film ‘Evde Tek Başına’, ilk gittiğim sinema Batı Sineması.
@gayealacaci İlk gittiğim restoran AOÇ’de Merkez Lokantası’dır. İlk kitapçım İmge, ilk bar Grafitti, ilk sinemam Arı Sineması. ilk tiyatro biletim DT, ilk meyhane Tavukçu, ilk arkadaş Kerem Ergüler.
@ode_ode İlk sosisli sandviç, Ulus Akman Pastanesi (Akman Boza.)
@benar_ertekin Goralı unutulmasın hocam.
@sgxfiles Döpi’nin hamburgeri, Akman’ın bozası ve kumpiri müthişti.
Yorumları okurken ben de kişisel tarihimi düşündüm ve Ulus’taki Akman’da ilk bozamı içtiğimi, ilk kez tek başıma dışarı çıkıp Ziya Gökalp Caddesi’ndeki Happy Days’de arkadaşlarımla buluştuğumu hatırladım. Happy Days’den önce aynı yerde bulunan Wimpy’de de ilk hamburgerimi yemiştim. Sizin kentteki ilkleriniz neler? Bu ilklere ev sahipliği yapan mekânlardan kaçı hâlâ mevcut, hiç düşündünüz mü?

Yazarın Tüm Yazıları