Mustafa Denizli

Cocu'nun Fenerbahçe'sinde problem belli: İdeal 11 hâlâ bulunamadı

26 Ağustos 2018
Mustafa Denizli, 3 maçta 3 puanda kalan F.Bahçe’yi değerlendirdi:

1-) Galatasaray, sezon başında bu yana sorunlar yaşadığı Gomis’i sattı. Ticari boyutu bir kenara bırakırsak bu hamle doğru mu? Yeri dolar mı yoksa G.Saray Gomis’i arar mı?

Bir transfere ticari amaç olarak da teknik açıdan da bakabilirsin. Gomis veya herhangi bir forvet yeri doldurulmayacak kişiler değildir. Bu her takım için geçerli. İkincisi bana göre Gomis kadar değerli bir alternatif var: Eren. Ayrıca hiçbir takım hedef santraforla oynamak zorunda değil. Zaten G.Saray’ın yerine göre hedef santrforsuz oynayacak bir kadro yapısı da var. Ön tarafta Rodrigues gibi müthiş süratli, Onyekuru gibi çok iyi koşu yapabilen, Emre gibi, Selçuk gibi, Fernando gibi, (kımıldarsa) Belhanda gibi geriden top kullanabilen, Mariano ve Nagatomo gibi kanattan hücuma destek veren oyuncuları var. Yani G.Saray Gomis’siz hatta zaman zaman Eren’siz oynayabilir. Dolayısıyla bu ticari açıdan bir artı, teknik açıdan da bir eksiklik değil.

Bir de şunu söyleyeyim; Bazı golcülerin kendini aştığı yıllar vardır. Gomis geçen sezon onu yaşadı. Ama sene başında yaptığı hareket, bu sezon onun ve takımı için sorunlu geçeceğinin işaretiydi. Dolayısıyla G.Saray böyle bir soruna mahal bırakmadan konuyu erken kapattı. Gomis taraftarın da sempatiyle baktığı bir isimdi. Ancak Fransız yıldızın sezon başından bu yana izlediğim vücut dili hiç olumlu mesaj vermiyordu. Benim açımdan Gomis’in gönderilmesi G.Saray adına artı bir hareket.

 

2-) Galatasaray, Alanya’yı ağırlıyor. Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz. Emre Akbaba için de özel bir maç olacak...

Galatasaray iki haftada 6 puanı hanesine yazdırdı. Zorlanmadı mı, zorlandı. Hem Ankaragücü hem de Göztepe maçlarında zorlandı ama kazandı. Demek ki Galatasaray kendi çizgisine yakın oynamasa bile kazanıyor. Dolayısıyla lige kötü başlayan Alanya karşısında da mutlak favori. Emre Akbaba’ya gelirsek... Oynarsa tabii ki biraz farklı duygular hissedeceği bir maç olacaktır. Karşısında oynayacağı oyuncuları çok iyi tanıması avantajına olacak. Sonuçta karşısında, onlara karşı nasıl üstünlük sağlayacağını bildiği eski takım arkadaşları olacak. Eğer oynarsa, Emre açısından artılarla sona erebilecek bir maç olabilir.

 

3-) Beşiktaş da kaleye Karius’u aldı. Şampiyonlar Ligi’nden bir travma taşıyan Karius seçimini nasıl buluyorsunuz? Rehabilete mi olur yoksa ‘bir düşüş’ olarak mı algılar buraya gelmeyi?

Yazının Devamını Oku

İdeal Fenerbahçe ancak ekim ayında ortaya çıkar

16 Ağustos 2018
Çoktan geride kalan ‘bloklar arası’ tabirini Fenerbahçe, Benfica karşısında yeniden hayata geçirdi!  Ayew, GIulIano VE Valbuena, BenfIca MAÇINDA hiçbir şekilde oyuna etkinlik koyamadılar. F.Bahçeli oyuncuların yaptığı koşular takıma katkı sağlamadı aksine fizik gücünü eksiltmeye neden oldu. 

İLK Benfica maçından önce “F.Bahçe gol atarsa turu geçer” demiştim. Ama F.Bahçe  ne ilk maçta ne de rövanşta turu atlatacak golleri bulamadı. Özellikle stadın dışında ve içinde tur atlamaya inanmış muazzam bir taraftar topluluğu vardı. Ki Benfica ataklarının önemli bir bölümünü tribündeki taraftar ıslığı kesti diyebiliriz, müthiş bir müdahale vardı. Fakat F.Bahçe’nin rövanştaki dizilişi ve tercihleriyle tur atlayacak bir skoru bulması çok zordu, ne yazık ki...

İKİ FARKLI BLOK

Futbolda ‘bloklar arası’ tabiri çok gerilerde kaldı ancak Benfica önünde F.Bahçe bu tabiri yeniden hayata geçirdi. Benfica gibi çok yüksek kalite olmayan ama çabuk oynayan ve orta sahası dörtlü-beşli olan bir takıma karşı sadece Eljif Elmas ve Mehmet Topal’la karşı koymak ve oyun üstünlüğünü yakalamak çok zordu. Benfica karşısına çıkan kadro ligde birçok takıma karşı hem bol gollü galibiyet hem de keyif veren bir futbol ortaya çıkarabilir ama bir Şampiyonlar Ligi ön elemesinde bu kadro ve anlayış zorlanır. Nitekim zorlandı. Eğer bir takımda asgari 7-8 kişi iyi ve iyinin üzerinde olmazsa tur atlama şansınız son derece zordur çünkü ilk maçta elde ettiğin 1-0’lık mağlubiyeti çevirmenin birinci anahtarı gol yememektir.

TEMPOLU BAŞLADI

Ancak rövanştaki kadro ve dizilişle bunun zor olacağı oyunun başında hissedildi. Evet istekli ve tempolu başlamak bir atmosferin ortaya çıkardığı durumdur. Taraftarın oyun başındaki müthiş tezahüratı da bu isteği ortaya çıkardı. Ama neticede tur atlamak için yemeden atacağın iki gole ihtiyacın var.

SAHADAKi GÖRÜNTÜYLE TUR ATLAMAK ZATEN ÇOK ZORDU

Isla, Neustadter, Hasan Ali defansta görev yapamazken Skrtel vasat bir görüntü ortaya koydu ancak onlardan daha akıllı ve aktifti. Ayakta kalmaya çalışan üç kişiden ikisi Topal ve Elmas’tı. Biraz da Alper enerjisiyle onlara ayak uydurdu. Bir takımda sadece üç-dört kişi iyiyse o takımın hiçbir kupada başarılı olma şansı yoktur. Ayew, Giuliano, Valbuena hiçbir şekilde oyuna etkinlik koyamadılar. Dolayısıyla F.Bahçe’nin tur atlama şansı bu görüntü itibarıyla yok denecek kadar azdı.

Oyunun büyük bir bölümünü

Yazının Devamını Oku

Rahat fikstür yok

24 Mart 2018
Hürriyet Spor Müdürü Mehmet Arslan sordu, Mustafa Denizli yanıtladı...

“Derbiyi sürpriz yapan” kazanır dediniz. Sürpriz olmadığı için mi berabere bitti.

SÜRPRIZE açık olması gereken F.Bahçe’ydi. Aykut Hoca, Ekici ile bunu yapmak istedi ama olmadı. Ekici iyi değildi. G.Saray’daysa Fernando ile Donk tercihlerinden biri olacaktı. Hoca doğru şekilde Fernando’yu seçti. O da sahada kaldığı sürece başarıyldı. Oyunda “Bu nereden çıktı” dediğimiz bir şey olmadı. Maçtan önce de “Üç sonuçtan ikisi G.Saray için iyi olur. F.Bahçe’ ise galibiyetle iddiasını sürdürür” dedik. Beraberlik tek F.Bahçe için kayıp, G.Saray için belki büyük kazanç değil, ama en azından kayıp da değil.

Genel olarak baktığınızda derbide galibiyeti kaçıran taraf sizce hangi takımdı?

KALİTEDEN bahsedemeyiz ama heyecan yüksekti. 90 dakikayı hatırladığında iki tarafın da kazanacak kadar pozisyonu oldu. Böyle bir oyun için de verilen verilmeyen kartlar veya penaltı pozisyonları öne çıkıyor. Bence sonuç bu kararların dışında, adaletliydi. Hiçbirinin ezici bir üstünlüğünün olmadığı bir derbi oldu. Futbol kalitesi derbi kalitesinin çok altındaydı.

Yazının Devamını Oku

Bu engelliler engel tanımaz

10 Ekim 2017
Maçı statta izlediniz. Bu başarıyı bekliyor muydunuz? Nasıl yorumluyorsunuz?

- İlk maçlarından itibaren takip ediyorum. Butün ülke insanı gibi ben de finalde yanlarında olmayı arzuladım. Ve bu mutluluğu onlarla birlikte yaşadık. Final heyecanı başkadır. Rakip de çok güçlüydü. Önce final heyecanını yendiler, sonra güçlü rakiplerini...

Maçtan önce oyuncularla bir araya geldiniz mi?

- Evet, çıkış tünelinde takımla birlikte oldum. Onlarla maç öncesi konuşmanın hem heyecanını, hem mutluluğunu yaşadım.

Sizce başarı nasıl geldi?

- Bu takım bu başarıyı nasıl kazanacağını zaten ilk baştan itibaren bize gösterdi. Maç öncesi vücut dillerinde, gözlerinde, ‘Biz bir takımız, biz bir ruhuz, şimdi çıkıyoruz, kupayla döneceğiz’ hissini yaşattılar. Bu bir Avrupa şampiyonluğu değil, insanlık şampiyonluğu. Hepsinin kısaca hikayesini bildiğim için ve hep şunu dedim: Bu engelliler engel tanımaz.

Milli maçlar için hep bir prim konusu vardır. Bu çocukların da hakkı değil mi prim?

- Bunlar prim istemez ama devlet verir. Bunlar prim istemez ama özel sektör verir. Bunlar prim istemez ama vatandaş da verir!

Yazının Devamını Oku

Barça'nın korku pasları ve Modric!

4 Aralık 2016
Yıllardır Nou Camp’ta maç izlerim, maç oynarım... Barcelona taraftarının bu kadar oyundan uzak olduğu bir ilk 45 dakika hatırlamıyorum. Zaten ne içerdekiler ne dışardakiler böyle kötü bir 45 dakika El Clasico’da yaşamamışlardır.

Esasında tribünlerde gözlemlediğim bir milli maç, saha içerisinde ise El Clasico. Katalonya marşıyla başlayan seremoni içerdeki mücadeleyle devam etti.

Benim beklentim ikinci yarıda Arda ve Iniesta ile coşacak bir Barcelona’ydı. Tabi yıllardır Barcelona’yı büyüten, mükemmel yapan bir orta sahası vardı.

Hâlbuki dün Barcelona’nın en fazla sıkıntı yaşadığı yer oldu orta sahası. Sadece bu maçta değil bundan öncekilerde de bu kadar gereksiz, korku dolu paslar yapan, yana oynayan, dünyanın belki de en etkili hücumcularının aynı takımda olduğunu düşünürseniz, ortaya nasıl bir tablo çıktığını kafanızda canlandırabilirsiniz.

Önünde Messi, Suarez, Neymar gibi olağanüstü hücumcuların olduğu takımda Rakitic, Busquets ve Gomes gibi bir orta saha ile etkili olamayacağınızı yaşamanız kadar doğal bir şey olamaz.

Yazının Devamını Oku

Kendini arayan adam

8 Kasım 2015
1-0, 1-0, 1-0, 1-0… Fenerbahçe böyle böyle kazanıyor. En problemli günleri kazanarak geçen bir takım var neticede. Son maçlarda Fenerbahçe takım savunmasını iyi yapıyor. bundan sonra tempolu ve sonuca gidecek oyun oynamak istiyorsa, De Souza’nın bu oyunda yeri yok.

İlk Yarı:

 

İlk yarıda topa sahip ama temposuz bir F.Bahçe vardı. Sizce bu tespit doğru mu?

 

Doğru. Genel görüntü o. Fakat ben maçtan ziyade ilk 45 dakika başka bir şeye baktım. Baktığım da direk olarak Robin van Persie’ydi. Bu kadar büyük bir isim, bu kadar büyük bir kariyer... Maçı izlerken, onun futbol adına bir şeyler yapıp başarmasını istiyorum. Çalışıyor; çabalıyor ama kim olduğunu, nasıl oynadığını bulamıyor. Belki beklentilerin altında eziliyor. Bir gerçek ki RVP bu değil. Yoksa hakikaten gazetede çıkan Barcelona haberlerinin doğruluk payı mı var? Bu görüntüsünde ya bu söylediklerim ya da aklının karışık olduğu gibi bir çıkarımım var.
Maça gelince 45 dakikanın aşağı yukarı tamamını F.Bahçe baskısı altında geçirdik dersek, yeridir. Maç başladı, taraftar başladı. Fener bastırdı, taraftar bastırdı... Sağdan geliyor, soldan geliyor ama sadece geliyor. Bir tek net pozisyonu yok. Ve dakikalar 45’i gösterirken skorboard da yerinde duruyordu.

 

Aykut Kocaman’ın Konya’sını nasıl buldunuz?

Yazının Devamını Oku

Kazansaydı bitirmişti

6 Kasım 2015
Maçın kırılma anları iki pozisyon ve iki oyuncu değişikliğiydi. Beşiktaş’ın şanssızlığı iki fırsata da Ersan’la girmesiydi. Sosa’nın ve rakibin el freni Fernandes’in çıkması ise sonucu belirledi.

Kaybedilen 2 puanı nasıl yorumlamak lazım?

 

Kazanamamak Beşiktaş’ı puan hesaplarının içine soktu. Kendi maçından sonra Sporting ne yapacak diye beklemek durumunda kaldı. Ama istediği haber de Arnavutluk’tan geldi. Skenderbeu, sürpriz bir sonuca imza atıp Sporting’i yendi. Sporting, 4 puanda kalırken Beşiktaş ise puanını 6’ya taşıdı. Beşiktaş, gelecek hafta Skenderbeu’yu yenerse puanını 9’a çıkaracak. Ve son hafta Portekiz’de sadece kaybetmemesi gerekecek.
Dün Arnavutluk’ta yenilen Sporting gelecek hafta Lokomotiv’i, Moskova’da yenebilir. Fakat ipler yine de Beşiktaş’ın elinde olacak. Şunu da belirtmekte fayda var. Beşiktaş, Olimpiyat’ta kazansaydı, işini son haftaya bırakmayacak ve Portekiz’de kaybetme/kazanma endişesi taşımayacaktı.


Beşiktaş neyi eksik yaptı?


Yazının Devamını Oku

Yazık, çok yazık oldu

4 Kasım 2015
Maçın ilk devresinde Galatasaray, “Ben bu maçı alırım” görüntüsü verdi. Ancak ikinci inanılmaz iki gol yedi. Maçla birlikte aynı zamanda bir sonraki maçın da en önemli iki silahını kaybetti. Hem Galatasaray hem Türk futbolu için yazık bir gündü.

İlk yarı:

Maça Benfica atak başladı, sonrasında G.Saray dengeledi. İlk 45’i nasıl yorumlarsınız?

Maçın bu şekilde başlaması doğaldı. Bu bir sürpriz değil. İstanbul’da da maç böyle başlamıştı. Fakat, G.Saray, Benfica’yı yakalayabileceği en güzel dönemde yakaladı. Dolayısıyla G.Saray’ın oyuna ortak olması da son derece doğal. İki takımı kıyasladığın zaman bireysel olarak G.Saray’ın sahip olduğu yıldızlara Benfica sahip değil. Onlarda bir Sneijder, Podolski, Burak ve Selçuk tipinde hücumcu yok.Tabii ilk yarıda oyunun başında Benfica’nın bir kaç tehlikesi oldu ama ondan sonra G.Saray oyunu dengeledi, hatta daha hakim oldu. İlerleyen süreç G.Saray’ın lehine. 

BURAK RİSKLİ

Diğer yandan iki takım da ilk 45’te “Bu oyun kırmızı kart çıkmadan zor biter” görüntüsü verdi bana. Burak’ın ikinci sarı kartı görebileceği pozisyon da oldu. Burak, G.Saray’ın en büyük gol silahı. Bence 2. yarıya devam etmemeli. Bir sonraki maçta olmayacak ama ben bu maç için endişeliyim. En ufak hareketinde dahi hakem onu kollar ki kolla oynadığı pozisyonda 2. sarıyı görebilirdi. Burak, kötü oynamıyor ama sarı karttan dolayı, zor bir karar olsa da, devam etmesinde risk görüyorum...

GEÇ GİTTİ

G.Saray, ikinci devre beraberliğe rıza mı göstermeli yoksa galibiyete mi oynamalı?

G.Saray, bu maçı kazanırım görüntüsünü ilk yarıda ortaya koydu. Peki Hamzaoğlu, ne tür hamleler yapabilir?Burak çıkarsa büyük ihtimalle Umut girebilir. İlerleyen süreçte de Yasin hamlesi olabilir. Oyundan düşerse Bilal’in yerine de Jem Paul Karacan oyuna alınabilir. Şunu da unutmamalı: G.Saray, maçtan bir gün önce çok uzun bir yolculuk yaptı. Oy kullanmak için bunu yaptı ama futbolcular pazar günü sabahtan oylarını kullanıp bir gün önceden Lizbon’a götürülebilirdi. Bu daha sağlıklı olurdu. İlk yarı bir yorgunluk hissetmedim. İnşallah 2. yarı da olmaz. Sonuçta maç ilk 45’te tam ortada göründü. Benfica’da da 2. sarıdan kırmızıyı görebilecek oyuncular var.

Yazının Devamını Oku