Muhammet Kösle

Kaldırımlar darmaduman

12 Haziran 2023
Hürriyet Bursa gazetesi okuru olan esnaf Recep Mertoğlu şöyle diyor:

“Nilüfer ilçesi 23 Nisan Mahallesi Metro Caddesi üzerindeki kaldırımlar darmaduman! Oysaki buraları yeni yerleşim. Onca emeklerin ve paralarımızın her gün değil neredeyse her saniye başı israf ediliyor olması ne büyük acı ama...”

NASIL VE NEDEN ÇÖKER

ADININ açıklanmamasını rica eden Çekirge Devlet Hastanesi doktorlarından olan okurumuz, özetimle bakınız ne diyor: “Fotoğrafımda görmüş olduğunuz çöküntülü kaldırım ‘Çekirge Devlet Hastanesi’ tanımlı belediye otobüs durağı önündedir. Tarih 8 Haziran 2023 Perşembe ve az önce buradaki çöküntüye adımı isabet eden vatandaşımız çok feci şekilde düştü. Düşen şahıs hiç canı yanmamış gibi derhal kalkıp yürüse de bir doktor olarak şunu aktarmak isterim.

KIRIK BİLE OLABİLİR

Bu dirilik ya da anlık hissetmezlik epinefrinden kaynaklıdır. Yani böbrek üstü bezlerinin iç kısımları tarafınca öz bölgede salgılanan hormon sonucuyla oluşmuştur. Bu muhteşem sistem sonucu kişi benzeri durumlardan kaynaklı acıları algılayamaz. Ancak sonrasında o düşen kişi mutlak suretle bu düşmenin acısıyla karşı karşıya kalacaktır. Belki de kırık bile oluşmuş olabilir. Böyle bir iş mi olur Allah aşkına? Orası nasıl ve niçin çöker? İyi ki sizler doktor olmamışsınız! Yoksa vay sizlere gelecek hastaların hallerine vay!”

Yazının Devamını Oku

Çok mu zor engel olmamak

3 Haziran 2023
Hürriyet Bursa gazetesi abonelerimizden olan işinsanı Seda Deniz’in e-postasının özetini şöyle:


 
“Muhammet Bey, selam. Yakın zaman önce bir kaza geçiren kayınvalidemin dizinde sakatlanma meydana gelmişti. Ameliyatlar, fizik tedaviler derken epey canı yanmış ve epey de zorluklarla karşılaşmıştık. Özellikle de basamak iniş ve çıkışlarında yaşamış olduğu zorluklara bizzat tanık oldum. Bunlara yaya geçitlerindeki saçma sapan yükseklikleri olan bordür taşlı anlamsız kaldırımları da ilave etmek isteriz!

ZORUNLU BİR HİZMET

Buralarda bari engel olmasın ne olur. O kısımlar neden engelsiz geçişlere göre hazırlanmaz? Çok mu şey istiyoruz? Hayır! Bilakis bu hizmetin sunulması modern belediyecilikte zorunlu olan bir hizmettir. Bu konuda tüm belediyelerimizi göreve davet ediyorum!”
Çok geçmiş olsun Seda Deniz. Yerden göğe kadar haklısınız.

KESİK ASFALT SORUNU


Yazının Devamını Oku

Yalan taşları masalları

27 Mayıs 2023
Okurlarımızdan Mehmet Masum Alagöz, özetimle şöyle diyor:


“Bursa’mızın en üzücü olaylarından ilki nedir?’ diye soracak olsaydı birisi bana kesinlikle ‘görme engelli vatandaşlarımızla dalga geçiliyor olmasıdır’ derdim... Biraz ağır mı oldu bu tespitim? Hayır, asla ağır olmadı. Bilakis, nezaket kuralları içinde yaşamayı kendime düstur edindiğim için böyle nazik oldum! Görme engeli olan bir kardeşimiz bu taşlara güvenerek nasıl yürür acaba? Zaten bu taşlara güvenerek yürümeye cesaret edecek görme engelli kardeşimiz varsa onun evine sağ ve selim dönmesi mucize gibi olur!

KENTİN ORTA NOKTASI

Bu üzücü duruma bir örnek de ben sunmak istedim. (Sunsanız ne olur Mehmet Masum Alagöz; imam bildiğini okuduğu müddetçe!) Tahminimce burası kentimizin orta noktasıdır. Altıparmak Caddesi’nin, Çekirge Caddesi’nin ve de Stadyum Caddesi’nin birleşim yeri olan kavşak üzerindedir. Yine görme engelli vatandaşlarımız için döşenmiş olan kabartmalı özel taşlar (Yalan Taşları) var karşımızda. Bu özel taşların hemen altı metre yanında yine o özel taşlardan döşenmiş kaldırıma. Devamında da kontrollü sinyalizasyon sistemiyle desteklenmiş yaya geçidi var. Dolayısıyla; sahiplenme zihniyetiyle yapılan bir hizmetle baş başasınız. Derken gördüğünüz gibi tam da yanına adeta zarar olsun cinsinden yapılan bu saçmalığın izahatını yapacak bir yetkili var mı acaba?”
Ardı arkası bitmeyen Yalan Taşları masalları! Tıpkı, okudukça değer bulan La Fontaine Masalları gibi...

3 YILDIR YATIYOR


Yazının Devamını Oku

Akmayan çeşmeler

20 Mayıs 2023
Hürriyet Bursa gazetesi okurlarımızdan olan emekli bankacı Sedat Yılmaztürk, özetimle bakınız ne diyor:


“İlgili fotoğrafımı 19 Aralık 2022 tarihinde torunum Kemalcan’a çektirmiştim. Konu şu İki yıl önce yapılan ve yapıldığı günden beri de muslukları takılmadığı için akmayan akmaz çeşmelere aracılığınızla dikkat çektirmek istemiştim! Daha sonra da size yollamaktan vazgeçmiştim. Çünkü belki yaparlar diye düşünmüştüm. Ancak dün yine buradan geçtiğimde gördüm ki değişen bir şey olmamış maalesef... Yazık günah değil mi? Bu yapıya harcanan para ile (Benzeri on binlerce israf var) onlarca öğrenciye burs verilebilirdi oysa.

ADRES: İNÖNÜ MAHALLESİ

‘Öğrenci bursu’ dedim çünkü ben çok yoksul bir öğrencilik hayatı yaşamıştım. 5 liranın bile ne kadar önemi olduğunu bildiğim için dedim! Bu tür gereksiz işlere para harcayan yetkilileri şiddetle kınıyorum. Burası; Osmangazi ilçesi Demirtaş Paşa, İnönü Mahallesi’nde olup Muhsin Yazıcıoğlu Gençlik Merkezi önündedir. Size ve Hürriyet ailesine selam eder sevgilerimi sunarım.”

AKILLARA DURGUNLUK VEREN KALDIRIM


ADININ açıklanmaması hususunda ricada bulunan bir belediye çalışanı, özetimle şöyle diyor: “Nilüfer ilçesi Yılmaz Akkılıç Caddesi üzerinde bir kaldırım var ki tam akıllara durgunluk! Ne hikmetse hiçbir yetkili de görmüyor. Vatandaşlardan gören yok mu diye soracak olursanız, ben de bir vatandaşım, sürekli görüyorum. Üstelik bu işlere yetkin biriyim sözüm ona. Lakin, alt kademedeki memurun ihbarları dikkate alınmadığı gibi bir de istenmeyen adam oluyoruz hatırlattığımızda ya da uyardığımızda. Dolayısıyla vatandaş mı ihbarcı olduğunda değer bulsun. Bunu bilen vatandaş da ‘kader’ deyip gözlerini kapatarak yoluna devam ediyor! Çünkü gerçek gücü olan başkanları bu tür işler ilgilendirmiyor da.”

DÖRTÇELİK ÇOCUK HASTANESİ ÖNÜNE DURAK GEREKLİ

Yazının Devamını Oku

Zemin görevi gören somun

13 Mayıs 2023
Hürriyet Bursa gazetesi abonesi olan Emekli Makine Mühendisi ve OHSAS 18001 denetçisi Suat Onur, özetimle şöyle diyor:

 

“UEDAŞ’a bir sorum olacak. Ne zamandan beri elektrik direklerinin bağlantı tabanı somun üzerine oturtturulur olmuş acaba? Benim okuduğum iş güvenliği uygulama kitaplarında ve profesör hocalarımdan aldığım eğitimlere göre bu durum yüzde yüz yanlış ve risklidir. İlgili madde şöyle der; ‘direk tabanı tijlerin üzerinden geçirilmek suretiyle mutlak olarak zeminle temas eder. Somunla da direk tabanı üstten sıkarak bağlantısını yapar. ’

BİRÇOK YERDE VAR

Ayrıca ben de verdiğim eğitimlerde bunun gibi uygulamaların kesinlikle yanlış olduğunu anlattım. Buna göre de kursiyerlere diploma verdim. Şimdi koskoca UEDAŞ bu! Böylesi hassas bir konuda yanlış yapacak değil ya! Bu direk nerede diye soracak olursa UEDAŞ, çok yerde, hem de öyle birçok yerde ki...”

ÜZERİNE OTURACAK OLANLARIN DİKKATİNE


Yazının Devamını Oku

Tek korkan biz miyiz

6 Mayıs 2023
Hürriyet Bursa gazetesi abonelerimizden olan işinsanı Arzu Demirci, özetimle şöyle diyor:

 

“Nilüfer ilçesi sakinlerindeniz. Küçük bir çocuk sahibiyiz. Dolayısıyla; evlat sevgisini, sevincini, değerini, önemini, endişesini ve takibini en iyi bilenlerdeniz. Nilüfer ilçesinin sakini olma korkusuyla hissedenlerdeniz! ‘O nasıl bir şey?’ diye mi soruyorsunuz? Öyle ise korkumu bireyselleştirip bir anne olarak anlatayım.

GÖREN YOK MU?

İlçemizde bulunan yeraltı çöp konteynerlerinin onlarcasının ya kapağı yok, ya da var olanları açık. İçleri de metrelerce derinlikte kuyu. Bunları her gördüğümde çocuğum aklıma geliyor; ya merakıyla alakalı olarak bu kuyulardan birine düşse diye. Kimse bunları neden görmüyor?

ÇÖP KOKUSU CABASI

Yoksa evlat sahibi olan ve bu sebepten dolayı da korkan sadece biz mi varız? Ayrıca etraflarından geçerken buram buram çöp kokusu var! Hadi, görmek istemediğiniz için fark edemiyorsunuz! Pekala iğrenç kokusunu da mı alamıyorsunuz?”

SOKAK SIĞINAĞI

Yazının Devamını Oku

Ücretsiz otopark yine geri geldi

29 Nisan 2023
Adının açıklanmamasını rica eden bir kamu çalışanı, özetimle şöyle diyor:

 
“Çekirge Meydanı’nda Türkiye İş Bankası önünde hizmet veren kaldırımın hali ne olacak? Hani çokça kez yazdınız ve de en nihayetinde 14 adet demir delinatör dikilmek suretiyle otopark olmaktan çıkıp fabrika ayarlarına döndürülen kaldırımdaki delinatörlerin 13 tanesi bir esnaf tarafınca yine söküldü. Sadece İş Bankası önündekine 1 delinatöre merhamet edildi! Onun da kendine hayrı kalmadı!

BU DURUMUNA ‘DUR’ DEMELİ

Bu işlemler için on binlerce lira belediye başkanlarının değil bizlerin cebinden çıkıyor. Bazı vatandaşlar şahsi menfaatleri için benzeri ziyanları yapar mı? Yapar! Ama yaptıkları anda da o vatandaşlara “Dur” diyecek kanun gücü var. O gücü belediyeler neden kullanmıyor?”

 MUSTAFAKEMALPAŞA YALINTAŞ’TA DA VAR


OKURLARIMIZDAN zanaatkâr Muharrem Ünlü, “Kentimizi saran ve sık sık gündeme getirmiş olduğunuz çokça israf, beraberinde de külliyen zararlarımıza olan süs havuzlarından birine de kentimize doksan kilometre uzaklıkta olan Mustafakemalpaşa ilçemizin köyü olan Yalıntaş’ta rast geldim. Dünyanın en zengin ülkesi biziz de benim mi haberim yok acaba?” diyor.

YÜZEN TAŞLAR HEYKELİ MESELESİ VE EYFEL KULESİ

Yazının Devamını Oku

5 aydır yanmayan lambalar

22 Nisan 2023
Hürriyet Bursa gazetesi abonelerimizden olan bir şirket yöneticisi, özetimle diyor ki:


“Muhammet Bey. Osmangazi ilçesi Mollafenari Mahallesi, Üftade Sokak Mine Çıkmazı’nın sokak aydınlatma lambaları tamı tamına beş aydır yanmıyor. Oluşan aksaklık için sorunun muhatabı ve sorumlusu olan UEDAŞ’ı onlarca kez aradım. E-posta ile bildirdim. Şikâyet dilekçeleri oluşturduk. Mahalle muhtarı da çok kez aradı. AK Parti Bursa İl Yönetim Kurulu yerel yönetimlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Şakir Emin’e konuyu aktardım. Yetmedi, Bursa AK Parti Milletvekili Osman Mestan’ı arayarak yardımlarını rica ettim. Ama tüm bunlara rağmen UEDAŞ’tan tık yok! Yemin ederim kafayı sıyıracağım.”

DÖRT SEÇENEKLİ VİRANLIK YAPI


ADININ açıklanmamasını isteyen bir okurumuz, özetimle bakınız ne diyor: “Osmangazi ilçesi Kükürtlü Mahallesi Mavili Sokak girişindeki viranlık yapıdan şikâyetçiyiz. Şikâyetçi olmamızla alakalı seçenekler sunuyoruz. Artık kıymetli yetkililer hangi seçeneği dikkate alırlar bilemiyoruz. Seçeneklerimizi saygı ile sunarız! A) Görsel çirkinlik. B) Özellikle gece daha da çok etrafında dolaşan fareler. C) Sıcak havada oluşan iğrenç kokular. D) Meraklı çocukların saklanma alanı. Ne işe yaradığı belli olmayan o alanın disiplin altına alınmasını rica ediyoruz!”

HAYRANLIK UYANDIRAN TABELA


Yazının Devamını Oku