Travmasız çocuk yetiştirmek mümkün mü?

Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta '5 Soru 5 Cevap’ta ‘Travmalar’ konusundaki soruları cevaplandıracağız.

Haberin Devamı

'Travma kader mi? Travmasız çocuk yetiştirmek mümkün mü? Travmatik olduğunu fark eden biri nasıl davranmalıdır? İstemeden de olsa travma olunca bunun çözümü nasıl olur? Bir travma kaç seansta şifalandırılır?’

1-Travma kader mi, yoksa çözümlenmesi mümkün mü?

Travma kader değil ancak değişim dönüşüm için bolca cesaret ve emek gerekiyor. Bazen kolaylıkla bazen de uzun süre emek vererek çözülüyor. Ancak bunun için süre vermek mümkün değil.

2-Bilinçli ebeveyn olmak ne kadar da zor. Travmasız çocuk nasıl yetiştirilir sizce?

Bu imkânsız. Travmasız çocuk yetiştirmek imkânsız olduğu gibi, bu iddiada olmak da yüksek ego içerir. Biz ebeveyn olarak da hata yapacağız. Biz de insanız ve kendimize, çocuklarımıza olduğumuz gibi şefkatli olmalıyız. Tabii ben şefkatli bir ebeveyn olduğumuzu var sayarak konuştum. Travma bazen derin olur, travma bazen çocuğun dayak yemesidir, travmanın daha derini çocuğun duygusal dayak yemesi, manipülasyon kurbanı olmasıdır. Travma bazen de kurulması gereken cümlenin kurulmamış olmasıdır. Travma bazen de başını okşamamak, sarılmamış olmaktır. Bunu elbette farkında olmadan yapacağız ve çocuk da ileride bunu yenmeyi, dönüşmeyi kendi tekamülünde öğrenecektir. Elbette asıl hedef bile isteye çocukta derin travmalar bırakmamaktır.

Haberin Devamı

3-Travmatik olduğunu fark eden biri nasıl davranmalıdır?

İlk olarak bir psikiyatristin gözetiminde olmalıdır sonra ise gerektiğinde bizler devreye girmeliyiz.

4-İstemeden de olsa travma olunca bunun çözümü nasıl olur?

Tabii ki... Yetişkin olduğunda bazen ters travmalar olur ve kendiliğinden şifalanır, dersini alır, dönüşür, kendiliğinden de şifalanabilir. Farkında olmak tek başına travmayı yüzde 50 şifalandırır. Örneğin aynı deneyimi yaşayan pek çok insanın umrunda olmadığını ancak kendisinin incindiğini fark etmesi travmayı yüzde 50 şifalandırır. Diğer kişi için egzersiz yaparak kendisi kırabilir ya da bizler zaten bunu çözmek için varız.

5-Bir travma kaç seansta şifalanır?

Seans sayısı vermek mümkün değil inanın ben kendi bilinç dışımdaki hizmet etmeyen kayıtlarım için kaç seans çalışmalıyım bilemiyorum, açtıkça, kazdıkça çözüyoruz. Düzenli seans almak, üzerine gitmek gerekir. Bir müddet sonra bilinç dışı kaçmak isteyecek, seanslara defans geliştirecek buna rağmen üzerine gitmek gerekir. Çünkü bilinç dışı değişimi sevmez ve değişim cesaret ister. Konu cesaretin var mı? Kendine de acımamalısın her insanın her çocuğun travması var ve olacak. İçimizdeki yaralı ve yetim çocuğu şifalandırmak bizim gibi her yetişkinin asli görevidir. Kendine acımak acı bedendir. Kendine acıyan kendini dönüştüremez, içindeki kahramanı ortaya çıkar ve üzerine git. Hürriyet okurlarım için sevgiyle... Bilin istedim...

Yazarın Tüm Yazıları