Melda Narmanlı Çimen

İlham deposu dergiler

5 Nisan 2013
Uluslararası standartlarda baktığınızda, Türkiye’deki dekorasyon dergilerinin çoğu şaşırtıcı bir performansa sahiptir. Hele bahar geldiğinde sayfalarına bakmaya doyum olmaz, her birinden kucak dolusu yaratıcılık ve fikir çıkar. İşte nisan sayılarından seçtiklerim...

Maison Française
Mimar Débora Aguiar tarafından Rio de Janeiro’da gerçekleştirilen sıradışı proje, ev sahibi genç çiftin çağdaş sanat koleksiyonunu sergileyebilecekleri kadar minimal tarzda, tüm aileyi konfor içinde bir arada tutacak kadar sıcak detaylarla tasarlanmış. Evin geniş terasında muhteşem Rio manzarasını izlemek ve havuzun tadını çıkarmak için ayrı köşeler var.

Elle DecorationKlasik bir Nişantaşı apartmanı… İç mimar Umay Koyuncu ve reklamcı eşi Hakan Kaynak’a ait bu geniş cepheli ve 200 m2 kullanım alanına sahip dairenin en keyifli yanı yüksek tavanları, orijinal kartonpiyer ve tavan göbekleri. Girişten itibaren net ve yalın bir kabuk içinde sergilenen koleksiyonlar ve 1930’lara, 40’lara ait tablolar eve karakterini kazandırıyor. Eski-yeni birlikteliği eklektik bir yorumla buluşurken nostaljik parçalarla desteklenmiş rafine bir
stil dikkat çekiyor.

In Style Home
Mutfak ve banyo, ev içindeki kullanım alanları büyüyerek farklı fonksiyonlar kazanan iki mekân. Hazırlanan mutfak-banyo dosyasında her iki mekâna da yönelik farklı tarzlarda tasarımlara yer verilmiş. Siyah-beyaz, doğallık ve teknoloji ortak stil anahtarları.

House Beautiful

Yazının Devamını Oku

Bahar düğünleri için fikirler

30 Mart 2013
Her gelin büyülü bir düğün düşler. ‘Keşke’ dememek için, doğru kararlar vermek ister; tüm detayları hatırlamış olmayı, eksiksiz bir organizasyon yapabilmeyi... Gecenin unutulmaz olması için dekorasyonun da yardımı olacaktır!

Tema seçimi
Şimdiye kadar en çok hatırlanan düğünler, gelinle damadın kişiliklerini yansıtan detaylarla süslenen düğünlerdir. İçinde bulunduğunuz mevsim her ne olursa olsun düğününüz için özel bir tema seçebilirsiniz. Davetlerin mutlaka bir otelde olması ya da gelinliğinizin illa beyaz olması gerekmez. Aklınızdaki bütün klişelerden kurtulun ve sadece sizi yansıtacak, misafirlerinizin duyularına hitap edecek detaylara evet deyin.

Samimi ve sıcak Düğün klişelerinden kaçmak için tercih edebileceğiniz pek çok farklı yol var. Örneğin onar kişilik masalar yerine, tek ve upuzun bir düğün masası kurarak tüm davetlileri bir aile atmosferi içinde ağırlamak, ailelerin yöresel yemeklerinden ikram etmek, mekâna dondurma arabası ya da elma şekerci gibi neşeli ilaveler yapmak, nikah şekeri yerine mini saksı çiçekleri dağıtmak gibi...

Çiçekli sofralar
Davetli masaları için farklı yüksekliklere sahip çiçek aranjmanları yaptırın. Küçük masalarda insanların birbiriyle iletişimini zorlaştırmayacak şekildeki daha ufak olan çiçekleri, büyük masalarda ise daha yüksek çiçekleri kullanın. Eğer gelin buketi olarak karışık bir çiçek aranjmanı seçtiyseniz, masa dekoru olarak yaptırdığınız çiçek aranjmanı da aynı çiçeklerden oluşabilir. Dilerseniz minik bonsai ağaçları, küçük saksı düzenlemeleri veya bambulardan da destek alabilirsiniz.

Doğaçlama bir stil
Düğününüzde eşsiz ve özgün bir görünüm yakalayabilmek için gelen masaların her birini farklı dekore etmeyi düşünebilirsiniz. Düğününüze yaratıcılığınızı yansıtmanın bir yolu olan bu stil, eğer doğru yapılmazsa rastgele düzenlenmiş etkisi de yaratabilir.

Yazının Devamını Oku

Evlerimiz bahara bürünüyor

23 Mart 2013
Yenilenen mevsimle birlikte evlerimiz de deri değiştirmeye başlıyor. Kimi renkleniyor kimi tazeleniyor kimi de yeniden doğuyor.

Arınma

Mücevher tasarımcısı Ece Şirin, bahara hazırlık için evinde bir arınma süreci başlatıyor. Şirin, “Bahar, doğanın ve içimizdeki yaşam enerjisinin yeniden uyandığı bir dönem. Onun gücünden faydalanmak, uyanışıyla uyumlanmak gerektiğini düşünüyorum” diyor. 

Saflığa övgü

Bu yıl malzemeleri en saf halleriyle eve alma trendi öne çıkıyor. Yeşil renkteki eski su şişelerini aydınlatma yapmak, elde üretilmiş seramikleri mutfağınızın baş tacı etmek, halının eski çuval kumaşlarından dikilenini seçmek bu trendlerden birkaçı.

Cesaret zamanı

“Kadife kumaşa ceviz kaplama mobilyalar yakışır; meşe sandalyelerinize en fazla botanik desenli kumaşlar kullanabilirsiniz” gibi formülleri rafa kaldırıyoruz. Kış bahçesinde ya da mutfakta baharla özdeşleşen bir köşe hazırlamak istiyorsanız, dokuları ve malzemeleri karıştırın. Patchwork’le kürkü, bambuyla ham ahşabı, camlarla gümüş tepsileri aynı bölgede kullanabilirsiniz.

Ev ormanları

Yeşil bitkileri evin içine taşıyarak iç mekânlarda küçük bahçeler yaratmak, doğaya yakın yaşama arzusuna yönelik en yeni çözümlerden biri.

Yazının Devamını Oku

Alfabetik dekorasyon

16 Mart 2013
Harfler, rakamlar, kelimeler, mesajlar ve yazılar... Hepsi matbaadan ve dijital ekrandan çıkarak evlerimize girdi; tipoloji trendi notunu A’ya yükseltti.

Endüstriyel stil

Brüt beton zeminler, tuğla yüzeyli duvarlar, döküm, demir, sac malzemeden mobilyalar, aksesuarlar ve bolca ham ahşap, bu stili tanımlıyor. Harfler ve rakamlar da, bu stillerdeki mekânların başrol oyuncularından.

Daktilo

Mekânlara yaşanmışlık hissi katan vintage eşyalar arasında popülerleşen eski bir dost var: Daktilolar. Yazı masalarının üzerinde dekor olarak durmanın yanı sıra saksılık ya da notluk gibi farklı işlevler de yüklenebiliyorlar. Daktilo tuşlarının takı ve kol düğmesi olarak  kullanılması da bu akımı destekliyor.

Özel mesajlar

Helvetica, Times, Ariel... Bunlar artık sadece font değil, aynı zamanda dekorasyon elemanı. Farklı el yazılarının bilgisayar süzgecinden geçmiş hali tabaklar, havlular, yastıklarla günlük hayatımızda daha fazla yer kaplıyor. Düşünürlerin özlü sözlerinin yer aldığı posterler de mekânın enerjisini yükseltiyor.

Harf kalıpları

Dekorasyonu yaratıcılığımızı kullanıp kişiliğimizi yansıtmak için bir oyun alanı olarak değerlendiriyorsak, alfabe gibi bir hazineyle neler neler yaparız. İkinci el mağazalarında satılan eski ahşap matbaa harf kalıpları, salonu, banyoyu ve yatak odasını süsleyebilir; kitap ağırlığı olarak kullanılabilir.

Yazının Devamını Oku

Tasarımda ruj izi

9 Mart 2013
Erkek beyni derinlemesine incelemeleri iyi yaparmış, kadınınki ise birden fazla işi aynı anda yapmak konusunda daha başarılıymış.

8 Mart Kadınlar Günü’nün ertesinde, beyni başka şeylerin yanı sıra tasarımlarla da dolu olan kadınları alkışlayalım mı? 

Ayşe Birsel

New York Pratt Institute’da master yaparken tasarladığı ‘Su Odası’ adlı çalışmasıyla 1989’da Japonya’da düzenlenen ‘Design the Future’ (Geleceği Tasarla) yarışmasını kazandı. Eserleri Cooper Hewitt Ulusal Tasarım Müzesi’nin koleksiyonunda yer alan Ayşe Birsel’in Olive Design adlı stüdyosunun tasarım yaptığı firmalar arasında Authentics, Dansk, Guilford Of Maine, Herman Miller, Pentagram, Toto, Moroso ve VitrA bulunuyor. Tasarımı ‘projenin olanakları içinde bir problemi daha iyi çözme çabası’ olarak tanımlasa da son koleksiyonlarından M’Afrique, zanaat becerisini ortaya koyuyor.

Patricia Urquiola

Son dönemin en verimli tasarımcılarından. İspanyol ama Milano’da yaşıyor. Alanında dünyanın en büyüğü olan Milano Mobilya Fuarı’nı gezerken neredeyse tüm büyük markaların koleksiyonlarında ondan bir iz oluyor: Alessi, Flos, Cappellini, Cassina, Kartell, Moroso, Kettal ve diğerleri... Son olarak Berlin’de Das Stue isimli harika bir otele imza attı. Belli bir stili yok; duygulara hitap etmeyi ve kendine özgü stil kombinasyonları yaparak her seferinde şaşırtmayı seviyor.

Defne Koz

Milano’da Domus Academy Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu olan Defne Koz, mobilya, ev aksesuarları, aydınlatma sistemleri, masa üstü ürünleri, ev ve ofis içi mekân tasarımları yapıyor. Pirelli, Alessi, Cappellini, Guzzini, Sharp, Nissan, Casio, Nurus, Derin ve VitrA, çalıştığı ünlü markardan bazıları. Tasarımda her zaman yalın, çağdaş, agresif olmayan, zamana dayanıklı, basit ama banal olmayan, tutarlı bir tavrı var.

Paola Navone

Yazının Devamını Oku

Kapı deyip geçmeyin!

2 Mart 2013
Dış dünyayla özel dünyamızı ayıran mimari bir eleman olan kapı, farklı stil ve fonksiyonlar üstlenerek dekorasyonun parçası oluyor. Hem giriş hem de oda kapıları için yaratıcı fikirler geliştirilmiş.

Orijinal olun

Eğer kapının açılacağı kadar yeterli bir alanınız yoksa veya kapı arkasına mobilya yerleştirmek istiyorsanız sürgülü kapılar en iyi çözüm. Bu kapıyı evin genelinde kullanılan kapı stiline uygun bir modelde seçebileceğiniz gibi, tamamen kontrast bir tercih yaparak orijinal bir odak noktası yaratabilirsiniz.

Renkli düşünün

Ahşap kapılarınızı boyarken yağlıboya, ahşap koruyucu, vernikli ahşap koruyucu kullanabilirsiniz. Kapınız Amerikan panel kapıysa özel Amerikan panel kapı boyası veya su bazlı ahşap boyalarını kullanmalısınız. Boyadan önce kapınızı ince bir zımparayla zımparalayın. Bazı odalar için zıt bir renk etkileyici olacaktır.

Eğlenceli bir model

Eve gelen aile fertlerini ve misafirleri tebessümle karşılayacak bir kapı, davetkâr gözükecek ve pozitif enerji yayacaktır. Farklı
boyda kulplar kullanarak kendi istediğiniz tasarımı uygulatabilirsiniz. Böylesi bir eğlence için kapınızın yüzeyinin düz ve çıtasız olması daha elverişli olacaktır.

Bilgin kapı

Yazının Devamını Oku

Sıcak fikirler

23 Şubat 2013
Soğuk havalar size kendinizi kötü mü hissettiriyor? Öyleyse eviniz için sıcak bir renk paleti seçin; ateş elementini içeri sokun. Yumuşak yastıkları ve kalın battaniyeleri dekorasyon öğesi olarak kullanarak, evinizin ısısını yükseltin

En sıcak stil
Evinizin stilinin ısısını arttırmak istiyorsanız, ilham kaynağınız Alp Dağları’ndaki şale mimarisi olacaktır.  Yalınlık, doğal renkler ve doğru aksesuar seçimleri bu stilin olmazsa olmazı. Deri, soğuk havalara uygun ve sofistike görünümlü olduğu için evin ana unsurlarından biri olarak seçebilirsiniz. El örgüsü battaniyeler, post ve peluş gibi tekstilleri ahşap mobilyalarla birleştirebilirsiniz.

Renk seçimi
Renklerin ruhunuz üzerindeki etkilerini keşfederek mekânlarınıza hissetmek istediklerinizi yansıtın. Sıcaklık ve samimiyet için Doğu’nun egzotik baharat renkleri, safran sarısı, biber kırmızısı, tarçın kabuğu gibi çarpıcı tonlar kullanın.

Odun keyfi
Soğuk kış günlerinde yaşam alanlarımıza sıcaklık katmanın yolu ısıtma sistemlerinden geçiyor. Bunlar arasında en romantik olanı ise hiç kuşkusuz odun şömineleri. Isıtma fonksiyonlarına ilave olarak yaşam alanlarındaki mevsimsel atmosferi tamamlayan birer mimari eleman ve dekoratif aksesuar olarak da değerlen-diriliyorlar.

Mobil ateş

Yazının Devamını Oku

Kaçış noktaları

9 Şubat 2013
Şehir merkezinin tam ortasında ya da şehrin tüm hızını arkasında bırakacak kadar uzakta… Bu evlerin ortak özelliği, sahiplerinin yaşam görüşlerine katkıda bulunarak bedenlerine ve ruhlarına dinlenme fırsatı sunan atmosferlere sahip olmaları

Doğayla kucak kucağa
Gün ışığıyla aydınlanan, açık renk malzemelerle giydirilmiş, dışarıya olabildiğince kucak açan bu ev, kent yaşamından coşkuyla kaçışın temsilcisi. Sao Paulo’da konumlanan evin sahibi Mimar Fernanda Marques, 250 metrekare genişliğe sahip bungalov formundaki bu mekânda doğayı, ham malzemeleri ve gün ışığını kullanarak içerisiyle dışarısını birleştiren bir tasarım kurgulamış.

Beyaz başkaldırı
İspanya’nın Sotogrande köyündeki bu ev, güçlü özelliklere sahip dış cephesinde, aile yaşamının dinamiklerine doğallıkla uyum sağlamayı başarmış bir tasarım saklıyor. İyi planlanmış bu evin keskin açıları ve kübik formu çağdaş bir heykeli anımsattığı için ailede yaşama isteği uyandırmış. Akdeniz bitkileriyle yemyeşil bahçesiyle akışkan bağı, eve artı değer katıyor.

İki odalı Hamptons evi
Ev sahipleri New Yorklu Phyllis Briley ve Rocky Boler, Hamptons’taki iki odalı hafta sonu evlerinin yapısı iyi ancak iç mekânları eski bir görünümde olduğu için planlarını titizlikle kurgulamışlar: Evi tavan yüksekliğini ve açık plan oda tasarımlarını kullanarak modernize etmek. Sade ve temiz bir görünüm için siyah ve beyaz renk paletini; endüstriyel bir bakış içinse alüminyum malzemeleri kullanmışlar.

Büyüleyici Paris manzarası

Yazının Devamını Oku