Mehmet Ali Birand

Başbuğ'a yapılan haksızlıktır...

9 Kasım 2012
Yazık değil mi? Bu ülkeyi korumakla görevlendirdiğimiz en üst düzey bir komutanı bu durumlara düşürmeye ne hakkımız var? "Yargı karşısında boynumuz kıldan incedir" gibi yalanlar söyleyip bu manzarayı seyredecek miyiz? Kimse bir şey demeyecek mi?

Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ 'un geçenlerde Fikret Bila'ya yolladığı ve Milliyet'te yayınlanan
mektubu gözünüze çarptı mı?
  
Tutuklanmasının üstünden tam 10 ay geçmiş.
  
Vakur bir şekilde, şov yapmadan, etrafındakileri suçlamadan bekliyor.
  

Yazının Devamını Oku

Sakık, kafaları fena halde karıştırdı...

8 Kasım 2012
Benim gündemimde üç madde var: Biri Şemdin Sakık'ın gizli tanıklığı. Acaba güvenilmeli mi yoksa güvenilmemeli mi? Diğeri ABD seçim sonuçları. Rahat bir nefes almalı mıyız? Ve nihayet Ak Parti'nin Başkanlık Sistemi önerisi ne derece ciddi?

Şemdin Sakık'ın, Ergenekon davasında, sürpriz şekilde "Gizli tanık "olduğunun ortaya çıkması ve yaptığı açıklamalar ortamı karıştırmaya yetti.
  
İki farklı görüş var:

- PKK'nın bir zamanlar 2 numaralı ismi olan kişinin sözlerine güvenilip, böylesine bir davada tanıklık ettirilemez. Üstelik, söylediklerinden önemli bölümü, kendi görüdüğü değil, başkalarından duyduğu veya yorumlayarak ortaya attığı görüşlerdir. Yargılanan askerlere karşı bu bir hakarettir. Bu tanıklık Ergenekon davasının içini de boşaltmıştır.

- Sakık'ın tanıklığı önemlidir, zira terör örgütünün üst düzey bir elemanı olarak verdiği bilgiler başka hiçbir yerden alınamaz.
  
Sakık' a güvenilmeli mi, yoksa hiç dikkate alınmamalı mı?

Yazının Devamını Oku

Biraz da iyi haberin keyfine bakalım…

7 Kasım 2012
Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Fitch'in verdiği not, hepimizi sevindirdi. Hergün birbirinden karamsar haberlerle gözümüzü açıyoruz. Bir defa da güne gülerek başlayalım. Keyiflenelim. Kötümserlik için yeterince neden var. Hiç değilse iyi gelişmelerden de söz edelim.

Bu sabah kalkıp gazeteleri önüme alınca, uzun süredir ilk defa kendi kendime "Oh, nihayet güzel bir haber" dedim.

  

Bu sonucu Ak Parti aldı diye yüzüm buruşmadı. Kim başarmışsa başarmış, kime ne? Sonunda bundan hepimiz yararlanacağız. Unutmayalım ki, ekonomi iyi gittikçe ülkede istikrar sürer, insanlar mutlu olur. Sorunlar çok daha kolay çözülür. İşsizlik azalır.

  

Fitch'in Türkiye'nin notunu, yatırım yapılabilir ülke olarak arttırması çok güzel bir gelişme. Ancak yine de işin sonu değil. Daha gidilecek çok yolumuz var.

 

Önce, diğer iki uluslararası kredi derecelendirme firmasının da ( Standard and Poor’s ve Moody’s) rakamlarını arttırmaları gerekiyor. Yatırımcılar ancak o zaman harekete geçerler. Bu ilk adım da önemli tabii, ancak bundan sonra çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Zira verilen notlar çok çabuk geri alınır. Yatırımcılar da hemen kaçıverir. İndirilen notun etkileri çok daha yıkıcı olur.

  

Yazının Devamını Oku

"Devlet Bahçeli artık dokunulmaz değil..."

6 Kasım 2012
MHP'nin hafta sonundaki olağan kurultayı her yönden İLKLERLE sonuçlandı. Kavga, gürültü yoktu... Demokratik bir kampanya ve seçim yaşandı... Kimse mahkemelere koşup kurultayı iptal ettirmeye kalkmadı... Koray Aydın beklenenin üstünde oy aldı... Bahçeli önündeki metni okumadı, prompter kullandı.

MHP kurultaylarında nedense kavga gürültü beklenir. Sessiz sakin geçen kurultaylar garipsenir. Pazar günkü, artık bu kısır algının kırılması gerektiğini gösterdi.

      

Bahçeli birçok “İLK” i başardı.

      

Adayların, gittikleri il veya ilçelerde itilip kakılmalarını önledi.

 

Eski kavga görüntülerinin tekrarlanmaması için azami önlem aldırttı.

 

Yazının Devamını Oku

Açlık grevlerine basit bir şov olarak bakamayız...

2 Kasım 2012
Başbakan açlık grevleriyle şov yapıldığını söyledi. Bunu inanarak söylediğini kabul edemem. İnsanlar kendilerini, sırf gösteri yapmak için ölüme mahkum etmezler. Olayın basite alınacak bir yanı yoktur. Yarın ölümler başlarsa ne yapacağız? Vah vah, "İstediler öldüler" mi diyeceğiz? Hele bu olayın ardından bir de BDP'lileri meclisten atacak mıyız?

Başbakan'ın açlık grevleri konusundaki tutumunu çözmeye çalışıyorum, ancak başaramıyorum.
 
Durumun nazikliğini mutlaka biliyordur. Bu eylemin Kürt kökenli vatandaşların hiç değilse bir bölümü üzerinde ne kadar olumsuz bir hava oluşturduğunun farkındadır.. Kendi Bakanı 683 kişinin açlık grevine katıldığını açıklıyor. Başbakan ise sadece bir kişinin ölüm orucunda olduğunu söylüyor. Açlık greviyle ölüm orucunu ayırıyor, açlık grevlerinin basit birer şov olduğunu söyleyebiliyor. Başbakanın dediği gibi ikisi arasında biyolojik olarak fark olsa da insani açıdan bir fark gözetmemek gerekiyor.

Bu arada da günler geçiyor.
 
Her geçen gün de bu insanlar biraz daha ölüme yaklaşıyorlar. Hele 52. günün aşılması demek, dönülmez noktaya gelindiğinin işaretidir.
 

Yazının Devamını Oku

Kalp kırıldı, ancak sürtüşme çıkmadı...

1 Kasım 2012
Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan arasında yeni bir çatlağın çıktığı izlenimi, siyaset dünyasının heyecanlandırmaya yetti. Bu iki liderin çatışmasını bekleyen çok kişi var. Ancak bu beklentiler daha ilk gününde suya düştü. Bu ikili, ne olursa olsun açık bir sürtüşmeye girmeyeceklerini tekrar gösterdiler.

* * *

Siyaset dünyasının adrenalini önceki gün artıvermiş, heyecanlar artmıştı.
 
Barikat anlaşmazlığının, Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın arasını açacağı varsayımları siyaset dünyasında hemen çalkantı yaratmıştı.
 
Nedeni çok basit: Eğer Gül ile Erdoğan arasında bir sürtüşme çıkarsa, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri etkilenecek ve politik dengeler değişebilecek. Bu da, hem Ak Parti içinde, hem de diğer partiler arasında yepyeni gelişmeleri beraberinde getirecek.
 

Yazının Devamını Oku

Hepimiz kaybettik...

31 Ekim 2012
Farkında mısınız, enerjimizi ne kadar gereksiz tartışmalara harcıyoruz. Boşu boşuna geriliyoruz. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında kim ne kazandı, ne kaybetti? Gerilim kime yaradı? Gelin bir bilanço yapalım.

Uçakta önüme konan gazetelerin manşetlerine baktığım andan itibaren içime bir sıkıntıdır çöktü. Dışarıda uzunca bir süre geçirdikten sonra her geri dönüşümde aynı sıkıntıyı hissederim. Ne kadar boş tartışmalar yapıyoruz, ne kadar gereksiz gerilimler yaratıyoruz…

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaşadıklarımıza bir bakın lütfen...

Değdi mi bunca yasağa? Bunca gerilime gerek var mıydı?

Yasaklandı da ne elde edildi?

Kim ne kazandı, ne kaybetti?

AK PARTİ, ELİ SOPALI İKTİDAR KONUMUNA GİRDİ...

- Yaşananlara ve verilen demeçlere bakılınca, bu olayların geri planında, iktidar partisinin CHP'yi sıkıştırma, bu partinin “Cumhuriyet’e sahip çıkıyormuş” izlenimi vermesini engellemek istediği apaçık görüldü.

Yazının Devamını Oku

Suriye kapısını kontrol edemiyoruz...

30 Ekim 2012
Suriye'den gelen mülteci sayısı yüz bini geçti. Kimin gerçekten mağdur olup geldiğini, kimin ihtiyacı olmadığı halde geldiğini bilmiyoruz. Bazıları iş aramaya geliyor, bazıları ev kiralayıp ailesini yerleştiriyor. Hata etmedik mi acaba?

New York- Londra 
Bugün size belki de hoşunuza gitmeyecek bir konudan söz edeceğim. Belki, tam aksine sizin de aklınızda olan, ancak söyleyemediğiniz bir konu...

Suriye'den gelen mülteciler için açılan kapı ve kamplardan söz etmek istiyorum. Öylesine garip bilgiler gelmeye başladı ki kendi kendime "Biz neden bu kolaylığı gösterdik? Hadi insanlık uğruna yaptık diyelim, gelenlerin kim olduklarını, gerçekten ihtiyaç sahibi kişiler olup olmadıklarını biliyor muyuz?" demeye başladım.

Örnek verebilirim:

Gelenlerin sayısı yüz bini geçti ve daha da artacağa benziyor. İçlerinden bir bölümü gerçekten ihtiyaç sahibi insanlar. Evleri yakılıp yıkılmış, ailesini ölümden kaçıran zavallı Suriyeliler.

Diğer bölümü ise, Türkiye'ye sırf iş bulmak için gelenlerden oluşuyor. Bölgedeki büyük kentleri dolaşın; hemen farkına varacaksınız.

Bir başka kesim daha var ki aileleriyle gelip ev kiralıyor ve kalıyorlar. Tabii bir de hırslısı hırsızı var ki onlarla hiç başa çıkılmıyor.

En önemlisi, Türkiye'ye girenlerin kim olduklarını sağlıklı şekilde kontrol edemiyoruz. Kimin ne olduğunu bilemiyoruz.  İnceleme yapma imkanımız olmadığı gibi, gelenlerin verdikleri bilgiyle yetinmek zorundayız. Sayıları arttıkça, belki casusu da geliyor, ortalığı karıştırmak isteyen de. Durum gittikçe zorlaşıyor. Hele bundan sonra bu kapıları kapatmanın da imkanı yok.

Yazının Devamını Oku