Aşı olmak her hayvanın hakkı

Gerekçesi ne olursa olsun evcil hayvanını aşılarla korunabilen hastalıklara karşı savunmasız bırakmaya kimsenin hakkı olmamalı.

Haberin Devamı

Aşı karşıtlığı pet sektöründe oldukça yaygın. Kendi hayvanına aşı yaptırmayıp sağlığıyla oynadığı yetmezmiş gibi, sosyal medya sayfalarında ‘aşı gereksiz, ben hiç yaptırmam gayet sağlıklılar’ önermesiyle kafa karıştıranlar bir hayli fazla. ‘Dişlerimi fırçalamam ama çürük değiller o halde dış fırçalama gereksizdir’ savunmasından hiçbir farkı yok.
Bu yorumlardan etkilenip yaptırmamaya karar verenlerin içlerindeki aşı karşıtlığını açığa vurdukları aşikar.
Mağdur olanlar ise bu kişilerin ellerine düşen masum hayvanlar.
*
Aşılardan maddi yönünü düşünerek kaçınanlar, erteleyenler var. Evcil hayvanları hastalanınca çıkan masrafı duyunca pişmanlık duysalar bile iş işten geçmiş oluyor.
Karma aşı yavru hayvana 2 doz olarak uygulanıyor. 2-3 hafta arayla yapılan aşının toplam maliyeti 300 TL civarı. Yetişkinlere tek doz yapılıyor. Karma aşının koruyucu olduğu hastalıklara yakalanan patili dostlar için 8-10 kat para harcanıyor. Üstelik manevi yıpranmanın bir karşılığı yok.
*
Bazen maalesef hastalıklara karşı savaşı kaybedebiliyor küçük bedenleri. Aynı durum kedilerde luekemia köpeklerde bronshine aşıları ve antiparaziter ilaç uygulamaları için geçerli. Yavru köpeklerde görülebilen parvo, corona, distemper gibi ölümcül hastalıklarda benzer bir tablo söz konusu.
‘Benim hayvanım istediğim gibi bakarım’ zihniyetinin önüne ancak yasal düzenlemelerle geçilebilir. Evcil hayvanların evin süsü olmadığını herkesin anlaması şart.
Sağlıkla kalın...

Yazarın Tüm Yazıları