M.Turgut Topaloğlu

Mikroçip dönemine adım adım

14 Eylül 2021
Evcil hayvanların kimliklendirilmesi süreci adım adım yaklaşıyor.

Kedi ve köpeklere zorunlu olacak kimliklendirme süreci mikroçip takılmasıyla başlıyor.
Nereden sahiplenildiği fark etmeksizin köpeklerin bu yıl sonuna, kedilerin ise 2022 yılı sonuna kadar mikroçip uygulaması tamamlanmış olacak.
Deri altına özel enjektörü ile yerleştirilen mikroçip ile hayvan benzersiz bir kimlik numarasına sahip olacak.
Bu numara sahibinin TC kimlik numarasıyla eşleştirilecek.
*
Mikroçiple birlikte aşı karneleri değişiyor. Mavi pet pasaportunun rengi yeşile dönüyor.
Hologramlı olduğu için karnedeki sahibi değiştirmek mümkün olmayacak. Evcil hayvanın bir başka kişiye sahiplendirilmesi durumunda veteriner hekim tarafından tutanak düzenlenecek.

Yazının Devamını Oku

Zehirlenme şakaya gelmez

30 Ağustos 2021
Evcil hayvanlarımız böcek ilacından, süs bitkilerine, çikolatadan, antrifrize kadar bir çok farklı maddeden zehirlenebilir

Zehirlenme şiddeti maruziyet miktarı, süresi ve içeriğe göre değişebilir.
Kusma, ateş, titreme, denge kaybı, ishal, kasılma ve felç zehirlenme belirtileri arasındadır. Dostunuzun zehirlendiğini düşünüyorsanız, toksik bir maddeyi ağız solunum yoluyla aldığını fark ettiyseniz zaman kaybetmeden veteriner kliniğine götürmelisiniz.

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Zehirlenme basit bir hastalık değildir. Kaybedilen zaman hayvanın ölümüyle sonuçlanabilir.
Zehirlenme tedavisinde toksik etkenin bilinmesi işleri kolaylaştırır. Varsa antidotu verilerek zehir etkeni baskılanır. Her zehrin panzehiri yoktur. Kimyasal maddelerden kaynaklı zehirlenmelerde toksik bağlayıcı ilaçlar kullanılsa bile olumlu sonuçlar alınmayabilir.

TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN

Üretime dayalı iş yerlerinde bakılan evcil hayvanlar, kimyasal zehirlenme riski ile karşı karşıyadır. Bu hayvanların üretim ve depolama alanının dışında korunaklı biçimde barındırılması şarttır.

Yazının Devamını Oku

Köpeklerde kalsiyum eksikliği hasta ediyor

23 Ağustos 2021
KALSİYUM yetersizliği hipokalsemi ile birlikte şekillenen elampsia, özellikle yeni doğum yapmış köpeklerde yaygın olarak görülebiliyor.

Hücre dışı kalsiyum seviyesindeki düşüklük nedeniyle dolaşım sistemindeki kalsiyum ciddi oranda düşer.
Doğumdan 2-3 hafta sonra genelde ortaya çıkması beklense de son 2 vakamızda olduğu gibi doğumu seyreden birkaç gün içinde de semptomları ortaya çıkabilir.
*
Hastalığın yetersiz beslenen köpeklerde görülme riski yüksektir.
Vitamin ve mineral eksiklikleri bulunan bu hayvanlarda, hamilelikle beraber eksiklik daha da artar.
Vücut depoladığı mineralleri yavrulara aktarır. Emzirme döneminde kalsiyum ve fosfor süt üretiminde harcanır.
*

Yazının Devamını Oku

Kedi ve köpeklerde diyafram fıtığı

16 Ağustos 2021
Nitelikli biçimde nefes alıp vermek tüm canlılar için hayati derecede önemlidir.

Bazen bu yaşamsal fonksiyon bozulabilir. Nefes alıp vermeyi güçleştiren durumlardan biri diyafram fıtığıdır. Karın boşluğu ile göğüs boşluğunu birbirinden ayıran bir kas yapısı olan diyafram; çeşitli travmalar sonucu bozulursa, karın boşluğuna yerleşik organlar göğüs boşluğuna girebilir ve akciğerler üzerinde istenmeyen bir baskı oluşturur. Akciğerlerin solunum kapasitesi azalır.
*
Yüksekten düşme, araba çarpması, darbe alma gibi durumlar diyaframda oluşan hasarların önemli nedenlerindendir.
Diyafram fıtığında ana semptom solunum güçlüğüdür. Bu şikayetle gelen hastalarımıza fiziki muayene sonrası, radyolojik incelemeler yaparız.
Kesin tanı diyafram fıtığı ise cerrahi müdahaleyi planlamak gerekir. Yüksek riskli bir operasyondur bu nedenle anestezide inhalasyon yöntemini kullanırız.
*
Hasta başı monitörü ile hastanın yaşamsal fonksiyonlarını sürekli takip ederiz. Operasyon sonrası hastaya uygun süre klinik koşullarında bakarız.

Yazının Devamını Oku

Hekiminizi doğru bilgilendirin

9 Ağustos 2021
Evcil hayvanınızın sesi sizsiniz. Derdini dile getiremeyen dostunuzda meydana gelen değişiklikleri zamanında fark eder, hekiminizi doğru bilgilendirirseniz ona yardımcı olursunuz.

Hekimi yanlış ya eksik bilgilendirmenin, gerçekleri saklamanın tek zararını patili dostunuz görür.
*
Evcil hayvan neyle besleniyor, mamayla besleniyorsa mama dışında bir şey verildi mi? Kaç gündür bu durumda, herhangi bir bitkisel uygulama ya da ilaç kullanıldı mı? Barınma koşulları nasıl? İlk kez geldiyse aşı yaptırıldı mı gibi sorulara içtenlikle yanıt vermeniz gerekir.
Bir hayvan ishalse bunun bir çok nedeni olabilir. Bulaşıcı ve öldürücü hastalıklar bir yana kötü beslenme, pis sulardan içilmesi, kimyasallar, metal tozları gibi etkenler ishale neden olabilir. Kötü barınma koşullarındaki hayvanlarında ishal olması muhtemeldir. Sorarsanız hepsi kuru mama yiyor, temiz su içiyor, hijyenik bir ortamda barınıyordur.
*
Aşılarla ilgili en yaygın savuşturma yöntemi ‘ne gerekiyorsa yaptık, eksiği yok’ cümlesi olsa gerek.
Bulaşıcı hastalıklar kusmaya neden olabileceği gibi kedilerde kıl topağı problemi, hem kedi hem köpeklerde herhangi bir yabancı cismin yutulmuş olması kusmaya neden olabilir. Özellikle köpeklerde kemikler benzer sonuçlar ortaya çıkarır. Eğer kemik verildiyse bunun saklanmasının kimseye bir faydası olmaz. Kliniğimizde tedavisi tamamlanan köpekte sahibinin bilgi vermemesi, röntgenlerde kemik parçaları görüntülenmesinin ardından ‘ben yerken görmüştüm’ demesi en basit örneklerinden biri.

Yazının Devamını Oku

Yangında hayvanlarımız sahipsiz değil

2 Ağustos 2021
Yurdumuzun bir çok yerinde günlerdir devam eden yangınları üzüntüyle takip ediyoruz.Hayatını kaybeden insanlar, can veren onlarca hayvan, küle dönen binlerce hektar orman.

Bu zor süreçte yangından yaralı kurtulan, dumana maruz kalan hayvanlarımız için neler yapabiliriz bilmekte fayda var. Yanıklarda yapılabilecek tek müdahale soğutma işlemidir. Yanık bölgenin suyla yıkanması acil müdahale olarak işe yarayacaktır. Soğutma işlemi buzla yapılmamalıdır. Ani soğutmalar şoka neden olabileceğinden kaçınılmalıdır. Yanık deriye diş macunu, yoğurt sürülmemeli ve üzeri kapatılmalıdır.   Soğutmanın ardından yaralı hayvan acilen veteriner kliniğine ulaştırılmalıdır. Yanığın derecesine göre hekim gerekli tedaviyi başlatacaktır.  Yüzeysel yanıklarda yanık pomatları kullanılabilir fakat derin yanıklarda klinik müdahale gereklidir..
*
Yangın bölgelerinde dumanla zehirlenme ciddi bir sorundur. Açığa çıkan yüksek oranda karbonmonoksitin solunması ölümcül tehlikelidir. Etkilenen hayvanın duman etkisinin azaldığı açık alana çıkarılması ilk yapılması gerekendir. Zaman kaybetmeden veteriner kliniğine ulaştırılmalıdır. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde oksijen desteği de hastanın hızlıca toparlanmasını sağlayacaktır. 
*
Yangın bölgelerinde meslektaşlarımızın karşılık beklemeden yaralı hayvanları tedavi ettiklerini biliyoruz. Dileriz bir daha yaşanmasın ama başka illerde de, Bursa’da da afet durumlarında hayvanlarımız için elimizi taşın altına koyacağımızdan şüpheniz olmasın. 

Sağlıklı günler dileriz...

Yazının Devamını Oku

Köpeklerde atopik dermatit

26 Temmuz 2021
Köpeklerde deri hastalıkları oldukça yaygın görülmektedir. Bu hastalıklar arasında atopik dermatit tanısını sıklıkla koyuyoruz. Atopik dermatit alerji kökenli bir deri hastalığıdır.

Çevremizde alerjiye neden olabilecek çok etken var.
Parfümler, deterjanlar, şampuanlar, çeşitli bitkiler, besinler, tahıllar, baharatlar, çeşitli kimyasal maddeler. Sağlıklı bir deri dışarıdan gelen alerjenler karşı kalkan oluşturur.
Deri bütünlüğü bozulmuş, hassas bünyeli köpek dostlarımız etkilenir. Alerjen partiküller deri altına yerleşerek enflamasyona neden olur. Bazen alerjik etkenler besinler aracılığı ile vücuda girer.
*
Deride kızarıklık, ataklar halinde kaşıntı hissi belirtileri arasındadır.
Bu şikayetlerle kliniğimize getirilen köpekleri öncelikle diğer deri hastalıkları yönünden değerlendiririz. Mantar, uyuz gibi deri hastalıkları elendiğinde atopik dermatit tanısı ön plana çıkar.
*

Yazının Devamını Oku

Kurban atıklarıyla iyilik olmaz

19 Temmuz 2021
Yarın Kurban Bayramı’nın ilk günü.

Kurban ibadetini yerine getirecek tüm yurttaşlarımızı halk sağlığını korumaya davet ediyoruz.
Birkaç küçük önlem ve titiz davranarak evcil dostlarımızı ve ailemizi parazit enfeksiyonlarından koruyabiliriz.
*
Kesim sonrası bağırsak ve işkembe gibi sakatatlar alınmayacak ise güvenli şekilde bertaraf edilmeli. Köpek ve kedilerin yemesine izin verilmemeli.
Çiğ et ve kemikler de evcil hayvanlara ikram edilmemelidir.
Pişirilmemiş et ürünleri, pişirilmiş olsa bile iyice temizlenmemiş sakatatlar parazit kaynağıdır.
Parazitler evcil hayvanlardan birbirlerine, çocuklar başta olmak üzere insanlara da kolayca bulaşabilir.

Yazının Devamını Oku