Erdem Cürgen

Bundesliga'da pazartesi sendromu

1 Mart 2018
Son yıllarda passolig başta olmak üzere, taraftarı olmayan proje takımların giderek ligleri istila etmesi, tribün gruplarının birbirleriyle olan tartışmaları ya da mevcut yönetime, başkana olan tavırları, artan tribün terörü, televizyonda onlarca maç seyredebilme şansı gibi sebeplerle, büyük yatırımlar yapılan, paralar harcanan stadyumlarımız bir türlü istenilen doluluk oranına ulaşamıyor.

Yıllarca dolup taşan, hatta derbi maçlarında, 1 gün önceden gelinip stadyum kapılarında yatılan yıllardan sonra bu tablo bir hayli düşündürücü, 1990’ların başında da benzer bir dönem yaşanmıştı. 1992-93 sezonunda örneğin yanılmıyorsam 14-19 saatleri arasında maçların canlı yayınlanması yasaklanmıştı. CINE5 henüz yayın hayatına başlamamış, şifreli yayınlar, dekoderler hayatımıza girmemişti. TFF’nin 3 büyüklerin iç saha maçlarını naklen yayınlanmasın diye 14’e 15:30’a koyduğu günler hala aklımda, naklen yayının yasak olduğu saatte oynanan karşılaşmaları yayın haklarını alan SHOW TV maç bittikten sonra banttan yayınlardı. Hatta 1992-93 sezonunda son haftaya ve averaja kalan şampiyonluk mücadelesinde Akaragücü – Galatasaray, Beşiktaş – Gençlerbirliği maçları bile televizyondan canlı yayınlanmamıştı.

Aradan yıllar geçti bugün televizyon gelirleri çok daha yukarılara çıktı, artık yayıncı kuruluşlar neredeyse maç saatlerinde söz sahibi olan bir konuma geçtiler, bunun karşılığı olarak da daha fazla maç, daha fazla reklam, daha fazla abone gerekliliği ortaya çıktı. Daha fazla maçın yayınlanması, yeni yayın saatleri oluşturulması için eskiden Cumartesi ve Pazar günleri ile sınırlı olan lig günlerine önce Cuma eklendi, sonra Pazartesi.

Aynı saatte birden fazla maçın olması hem seyirciyi, hem yayıncı kuruluşu ciddi anlamda zorluyor; örneğin cumartesi günü 15:30-16 gibi Süper Lig ve 1.Ligde en az 3-4 tane maç aynı anda oynanıyor ve bu maçları aynı platform yayınlıyor.

Avrupa’nın en büyük 5 liginde, taraftarlar alışkanlıklarına, kendi takımlarına ve tribün kültürüne çok bağlılar; bu kapitalist düzende bile hala Cumartesi 15:00 İngiltere, 15:30 Almanya, 21:00 Fransa ve Pazar 16:00 İtalya Liglerinde maçların ağırlıklı olarak başladığı saat. İspanya ise bu 5 büyük lig içerisinde, maçları en çok saat dilimine bölen ülke.

Almanya Futbol Federasyonu da bu sezon, Avrupa Ligi maçlarını da bahane ederek, Pazartesi maçlarını başlattı ve beklenenden çok daha büyük bir tepkiyle karşılaştı.


Yazının Devamını Oku

Mardin'e çok yakıştı

22 Şubat 2018
İstanbul’da yapılan Erkekler Basketbol Türkiye Kupası geçtiğimiz hafta boyunca oynanmış ve finalde Tofaş’ı yenen Anadolu Efes’in şampiyonluğuyla sonuçlanmıştı.

Bu hafta sıra kadınlara geldi, neyse ki Kadınlar Türkiye Kupası çok yerinde bir kararla İstanbul, Ankara dışına çıkabildi, maçlar Mardin’de Artuklu Yeni Spor Salonunda oynanıyor.

Erkeklerde olduğu gibi Kadınlarda da bir sürpriz yaşanır mı derseniz, açıkçası ben pek zannetmiyorum. Erkeklerde ligi domine eden ve hatta Euroleague şampiyonluğu ile bu başarısını pekiştiren Fenerbahçe takımının son 2 Türkiye Kupasında çeyrek finalde Anadolu Efes’e elenmesi tesadüf müdür, tercih midir, kader midir pek karar veremiyorum, ama Mardin’de ilk günün ardından görüldüğü kadarıyla Yakın Doğu Üniversitesi pek sürprize izin verecek gibi durmuyor.




Kadınlar Türkiye Kupası statüsü de Erkeklerin statüsüyle aynı. Normal sezonda devreyi ilk 8de bitiren takımların; 1-8,4-5; 2-7,3-6 şeklinde eşleşmesiyle, devreyi ilk 2 sırada bitiren Yakın Doğu Üniversitesi ve Fenerbahçe finale kadar karşılaşamıyor, Fenerbahçe’nin şu an ligde son kaybettiği Beşiktaş maçıyla Hatay Büyükşehir Belediye takımının altına düşerek 3.lüğe gerilediğini hatırlatalım. Fenerbahçe çeyrek finalde Mersin Büyükşehir Belediye’yi geçebilirse, yarı finalde Hatay Büyükşehir Belediye ya da Beşiktaş’la karşılaşacak. Zaman zaman eleştirdiğim Fırat Okul’un Euroleague şampiyonluğunu da geçtim, bu takımı Türkiye Kupası şampiyonluğuna ulaştıracağına dair bile pek umudum yok, zaten Fenerbahçe yıllar sonra Euroleague normal sezonu sonunda, son 8’de saha avantajını ele alamamıştı. Her ne kadar Sopron’dan daha iyi bir takım olsak da, Sopron’a elenip Final-Four’dan olmak da mevcut form durumuyla çok büyük sürpriz olmaz.

Erkekler de olduğu gibi Kadınlar Türkiye Kupasın’a da PTT’nin sponsor olduğunu ve tüm maçların yiine Tivibu Spor’un şifresiz kanalından yayınlanacağını hatırlatalım.


Yazının Devamını Oku

Basketbol Türkiye Kupası başladı

15 Şubat 2018
Basketbol Türkiye Kupası mücadelesi dün (14 Şubat Çarşamba) Sinan Erdem Spor Salonunda oynanan maçlarla başladı.

Basketbol Süper Liginde 1.yarıyı ilk 8 sırada bitiren takımların; 1-8, 4-5; 2-7,3-6 şeklinde eşleştiği ve tek maç eleme sistemi üzerinden oynanan kupa maçları sonunda Pazar günü final karşılaşmasıyla şampiyon belli olacak.

Türkiye Kupası 8’li Final’i öncesi basın toplantılarında ilk gün karşılaşacak Fenerbahçe ve Anadolu Efes coachları Obradovic ile Ergin Ataman’ın atışmalarının, kupanın bir adım önüne geçmesi ise kupanın ateşini bir tık olsun yükseltti. Belki de bu yanan ateştendir bilinmez ama daha kupanın ilk gününde final gibi bir maç seyrettik. Anadolu Efes’in 83-80 kazandığı maçta, son hücumda Fenerbahçe 2 tane 3 sayılık atış kaçırdı, Ergin Ataman daha önce de A Milli Takımın başındayken, İtalya maçında 3 sayı öndeyken son hücumda faul yapmayarak risk almış ve yine kazanmıştı. Şunu da hatırlatmadan geçmeyelim, geçen sezon da Türkiye Kupası çeyrek finalinde Fenerbahçe, Anadolu Efes’e elenmişti.



Bu iki takımı çeyrek final yerine final ya da en azından yarı finalde seyretmek daha keyifli bir hale gelebilirdi.

Euroleague’de maç olmayan hafta içini değerlendiren tek ülke biz değiliz şüphesiz; İspanya’da da bizim Türkiye kupası formatımızla aynı formata sahip Kral Kupası maçları da bugün başlayacak. (15 Şubat Perşembe)

Böylece bu hafta Euroleague’de maçı olmayan 4 İspanyol ve 2 Türk takımı yerel kupalarında mücadele edecekler.

1.Basketbol Liginde mücadele eden takımlar için ayrı bir Türkiye Kupası olmasına rağmen, Süper Ligde mücadele eden ve ilk yarıyı 9 ve 16.sıra arasında bitiren 8 takım için herhangi bir Türkiye Kupası mücadelesi bulunmuyor.

Yazının Devamını Oku

Kış olimpiyatları başlıyor ( Aslı Nemutlu anısına)

8 Şubat 2018
23.Kış Olimpiyat Oyunları Cuma günü Güney Kore’nin Pyeonchang İlçesindeki açılış töreniyle başlıyor.

Pyeonchang, Erzurum’un Palandöken’i, Kocaeli’nin Kartepe’si gibi kış sporları için bir merkez konumunda olan Taebaek Dağların’ın da içinde olduğu Gangwon şehrinde bulunuyor.




Bu yıl rekor katılımla, 92 ülkeden 2952 sporcunun katılacağı kış olimpiyatlarında, ülkemizi 8 sporcu temsil edecek. Rusya’nın doping skandalı nedeniyle men edildiği olimpiyatlarda 169 Rus sporcu, 5 halkalı olimpiyat bayrağı altında mücadele edecek. Buz Hokeyi gibi takım sporlarında da olimpiyat bayrağını taşıyacak, Rus sporcularının bu ilginç durumu kadar önemli başka bir detay da Kuzey Kore’li 12 kadın buz hokeycinin, Güney Kore’deki kadın buz hokeycilerle bir araya gelerek oluşturacağı Kore takımı olacak. İki ülkenin bayrağından ayrı olarak farklı bir Kore bayrağı ve formasıyla mücadele edecek Kore takımı, B Grubunda Japonya, İsveç ve İsviçre ile mücadele edecek. Kuzey Kore ve Güney Kore’li Buz hokeyciler açılış ve kapanış töreninde de bu bayrak altında yürüyecekler. Erkekler Buz Hokeyi kategorisinde ise Güney Kore takımı kendi sporcularıyla mücadele edecek.

Ülkemizde TRT ve Eurosport ekranlarından yayınlanacak organizasyonda, Eurosport’un logosunda bulunan ve yaklaşık 100 gündür devam eden geri sayımda da sona gelinmiş oldu.


Yazının Devamını Oku

Abdi İpekçi'ye veda

1 Şubat 2018
Spor ve Sevgi Sarayı, 80li yılların sonundaki adıyla Lütfi Kırdar Spor Salonu’na 1992 yılında veda edilmesiyle, İstanbul’un ana spor salonu Abdi İpekçi Spor Salonu olmıştu.

Harbiye’den sonra Zeytinburnu’na burun kıvıran basketbol severler, bu salona devamlı olarak üvey evlat muamelesi yaptılar.


Spor ve Sergi Sarayı kadar hürmet görmese de, hizmete girdikten sonra tuhaf bir şekilde değişti ülkede basketbolun kaderi, örneğin 1981 finallerini takip eden 5 Avrupa Basketbol Şampiyonasını kaçırmamız sonrası, 1993 Avrupa Basketbol Şampiyonası elemelerini geçtik, o günden bugüne kadar da hiçbir Avrupa Basketbol şampiyonasını kaçırmadık. 1993 elemelerinde; 14 Kasım 1992 tarihindeki Belçika maçı hala hafızalarda, salonda 20 Bin’e yakın seyirci varken, benim gibi binlercesi salonun kapısına bile ulaşamadan eve dönmüş, maçı Tv2’den seyretmişlerdi.




Yugoslav, Sovyet, İtalyan, İspanyol ve Yunan kulüplerinin domine ettiği Avrupa kupalarında o güne kadar yaşanmamış, hayal bile edilemeyen başarılar arka arkaya geldi. İlk göz ağrımız 1993’te İtalya’nın Torino şehrinde oynanan Efes Pilsen - Aris Avrupa Kupası finaliydi, ülke basketbolunun kaderini değiştiren en önemli oyunculardan Petar Naumoski son topu kötü kullandı 50-48 kaybettik. 3 yıl sonra Abdi İpekçi’de kazanılan Koraç Kupası finalinin ilk maçının rövanşında Milano’da Stefanel’e kaybetsek de, takım sporlarında ülke tarihinin ilk kulüpler bazında Avrupa şampiyonluğu geldi. Efes Pilsen artık Euroleague’in de en önemli takımlarından birisi haline gelmişti. Semt pazarındaki esnaf da, ondan limon alan emekli teyze de Efes Pilsen diye bir takımın varlığından, çok iyi takım olduğundan haberdardı. Abdi İpekçi lig maçlarının da merkezi olmuştu. Efes Pilsen, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Ülkerspor, Mavi Jeans Ortaköy hepsi Abdi İpekçi’de oynuyordu iç saha maçlarını, tribünlerde numara düzeni yoktu. 1 Milyon Liraya 4 maç seyrettiğim, istediğim yerde oturduğum, oyuncularla, koçlarla, Murat Murathanoğlu, İsmet Badem ile tanışıp, sohbet ettiğim güzel Cumartesiler hala hafızamda.


Yazının Devamını Oku

TRT'nin Vakıfbank aşkı bir başka

18 Ocak 2018
Geçen sezon Voleybol Federasyonunu eleştiren bir yazımda, canlı yayınlarla alakalı olarak lig maçlarının bir kısmının şifresiz, bir kısmının şifreli yayınlanmasının yarattığı kargaşadan bahsetmiştim.

Bu sezon; Efeler ve Sultanlar Liginin tüm yayın hakları TRT tarafından alındı. Bu sayede hem seyirci sadakatinin oluşacağı, hem TFF 1.Lig maçlarının da Digitürk tarafından alınması sonrası elinde çok kısıtlı canlı yayınlar kalan TRT Spor’un, hafta sonları bu canlı yayınlar için çok uygun zaman dilimleri yaratılabileceğini ve ülkenin en ücra köşesine kadar Voleybol Liglerinin ulaşacağını düşünerek son derece mutlu olmuştum.

Geride bıraktığımız süreçte maalesef dağ fare doğurdu. TRT özellikle Efeler Liginde bazı haftaları boş geçerken, hafta sonu uzun uzun futbolun konuşulduğu programları yayınlamayı tercih etti. Eskiden 9 TFF 1.Lig maçının 5-6 tanesinin yayınlandığı TRT Spor’a 3 voleybol canlı yayınına yer bulunamadığından, maçların bir kısmı TRT Türk, TRT Avaz gibi kanallara kaydırıldı.

Geçtiğimiz sezon maç D-Smart’ta mı, NTV Spor’da mı ikilemindeki voleybol severler, bu sezonda maç TRT Spor’da mı Avaz’da mı, Türk’te yoksa yayınlanmıyor mu çelişkisine düştü.

İlk haftalar mümkün olduğunca homojen başlayan yayınlar, Sultanlar Liginin 6.haftasından sonra, Vakıfbank için pozitif ayrımcılığa evrildi.

İlk 6 hafta sadece 3 maçı canlı yayınlanan Vakıfbank’ın, takip eden 7 haftada tüm maçları canlı yayınlandı. Önümüzdeki 2 hafta için açıklanan yayın programında da Vakıfbank’ın maçları yerlerini aldı.

13 haftayı geride bıraktığımız Sultanlar Liginde Vakıfbank’ın 10 maçı canlı yayınlanırken, şampiyonluk yolundaki en sıkı rakipleri Eczacıbaşı, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın 6’şar maçları canlı yayınlandı.

15.hafta sonunda Vakıfbank’ın canlı yayınlanan maç sayısı 12’ye ulaşacakken, Galatasaray 8, Eczacıbaşı ve Fenerbahçe ise 7 rakamında kalacak.

Ülkenin en fazla taraftarına sahip 3 takımından birisi olan Beşiktaş Kadın Voleybol Takımının 13 haftada sadece 1 maçı canlı yayınlanırken, 13 haftada Beşiktaş’tan sadece 1 maç fazla kazanan Halkbank’ın da 6 maçı canlı yayınlandı.

Yazının Devamını Oku

Super Bowl’a doğru

11 Ocak 2018
Dünyanın en önemli spor ve hatta pazarlama organizasyonlarından olan Ulusal Amerikan Futbol Ligi (NFL) final karşılaşması olan Super Bowl’a 1 aydan kısa bir süre kaldı.

Şampiyonluk için geriye 8 takımın kaldığı NFL’in acımasız play-off sisteminde, şu an en büyük favori New England Patriots olsa da, Pittsburg Steelers ve Minnesota Vikings takımlarının şampiyonluğu da büyük sürpriz olmaz.

Normal sezonun ardından, iki konferansta yer alan 8 grubun liderleri doğrudan play-off’a kalırken, konferans bazında en iyi dereceye sahip diğer 2şer takımın da katılımıyla 12 takım play-off yapmış oluyor. Konferansların en üst sırasında 2şer takım, doğrudan son 8 takım arasına kalırken, diğer takımlar Wild Card Weekend’de karşı karşıya geliyor. (MLS’deki play-off sistemine benzer bir şekilde)

İşte geride bıraktığımız haftasonu NHL’de Wild Card Weekend’di ve son 8 takımdan, kalan 4 tanesi de belirlenmiş oldu. Atlanta Falcons, Tennese Titans, Jacksonville Jaguars ve New Orleans Saints wild card haftasından sağ çıkmayı başarmış olsalar da, önümüzdeki hafta sonu “Divisional Round”da hayatta kalma şansları çok daha düşük olacak.

Bu hafta sonu oynanacak “Divisional Round” haftasından geriye kalan 4 takım ise önümüzdeki hafta sonu Konferans Finallerinde karşılaşacaklar, onu takip eden hafta sonu NFL’in All-Star’ı “Pro Bowl” ve nihayetinde 4 Şubat Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece Super Bowl ile Amerikan Futbolu’nun zirve dönemi taçlanmış olacak.

Amerikan Futbolu’nu takip etmek uzun zamandır aklınızda, fakat nereden başlayacağınızı ya da doğru zamanı bilemiyorsanız, işte tam sırası; NFL maçlarını D-Smart, Digitürk, Tivibu üzerinden yayın yapan Fox Sports kanalından HD olarak izleyebilirsiniz.

AVUSTRALYA AÇIK BAŞLARKEN

2018’in ilk günlerinde, yazın olanca hızıyla devam ettiği Melbourne şehri, yeni yılın ilk grand slam turnuvasına 106.kez ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Yazının Devamını Oku

Kapatıyoruz

4 Ocak 2018
Bir dönem İstanbul’un bir çok ilçe ve semtinde başladı, sonra da tüm Anadolu ve Trakya’ya ulaştı “Kapatıyoruz” furyası; sonradan anlaşıldı ki aslında kapatmıyorlar, devamlı yeni mağazalar açıyorlardı ve o zaman anlaşıldı ki zincir mağazaların adıydı “Kapatıyoruz”

Bizim spor medyamızda da 2 yıldır, yılbaşı döneminde “NTV Spor kapanıyor” söylentileri çıkıyor, hatta olay söylentilerin o kadar ötesine geçiyor ki, kanalda program yapan bazı yorumcular bile bu dedikoduyu doğrular açıklamalar yapıyorlardı, fakat kanal yönetimi bu olayı doğrulamıyordu. 2 yıldır da yeni yıl geldiğinde, NTV Spor’un yayınlarına devam ettiğini görüyoruz.

Benzer bir durumu geride bıraktığımız yılın son günü yaşadık. Türk futboluna 49 yıldır çok büyük izler bırakmış Gaziantepspor kulübünün kapanmasıyla ilgili olarak, 31 Aralık 2017 günü, kulübün resmi sayfasından Başkan Hüzeyfe Durmaz, kulübün kapacağına dair bir açıklama yayınladı. Başlığı da “Gaziantespor’suz yeni yılınız kutlu olsun” şeklindeydi.

Yeni yılın ilk günlerinde Hüzeyfe Bey; önce 10 Milyon Dolar bulabilirsek kulüp kapanmaz, kulübü kapatmayı düşünmüyoruz gibi 180 derece farklı mesajlar vermeye başladı. Son olarak da Olağanüstü Kongre kararı alındığını açıkladı.

Siyasetin ve belediyenin, bütün maddi, manevi imkanları şehrin diğer takımı Gazişehir Futbol Kulübüne akıtarak, Gaziantepspor’u yok sayması biraz da Hüzeyfe Bey’den önceki başkan Levent Kızıl ile alakalıydı. Her ne kadar siyasetin, kulüpler ve spor dalları üzerinden güç savaşı yapmasına, belediyelerin çok ciddi paraları bu mecralara aktarıp, Maliye Bakanlığının neredeyse düzenli olarak kulüplerin vergi borçlarını affetmesinin tamamen karşısında dursam da, kentlerde bir takım desteklenecekse, o takım belediyenin değil, o şehrin tarihi olan, gerçek takımı olmalıdır diye düşünüyorum.

Son olarak da yılbaşına girerken, üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçmiş bir reklamı yeniden ülkenin gündemine sokan bir Instagram fenomenine atıfda bulunarak; koskoca kulüp başkanlarının ve yönetimlerinin Instagram fenomenleri gibi “Seçimli Olağanüstü Kongre” korktun mu? “Kayyum” korktun mu? “Kulübü kapatıyoruz” korktun mu? Korkmadın mı? demeye, hakları olmamalı.

7 POUND’DAN DÜNYA ŞAMPİYONLUĞUNA

Londra’da 2 haftadır devam eden, PDC Dünya Dart Şampiyonası yeni yılın ilk günü yapılan final karşılaşmasıyla sona erdi.

Yazının Devamını Oku