Buğra Adil Buyrukcu

Kış hastalıklarına şifa olacak bitki çayları

14 Ocak 2024
Havaların iyice soğumasıyla birlikte virüsler de harekete geçti. Özellikle son bir aydır grip, nezle ve COVID-19’un varyantlarının yanı sıra diğer mevsimsel virüsler nedeniyle hasta yoğunluğunda ciddi bir artış var.

Elbette bu hastalıklarla mücadelede güçlü silahlarımız var. Bu silahlardan biri de şifa deposu bitki çayları... Her yıl olduğu gibi kış mevsimiyle birlikte virüsler de saldırıya geçti. Özellikle son birkaç haftadır grip vakalarındaki artış nedeniyle hastaneler, dolup taşıyor. Yüksek ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, öksürük, titreme ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle seyreden Influenza A, şu anda insanları pençesine düşüren hastalıkların başında geliyor. COVID-19’un varyantları, nezle ve diğer mevsimsel virüsler de etkili bir şekilde insanları hasta etmeye devam ediyor. Görünen o ki vakalardaki bu artış şubat ayında da devam edecek gibi. Durum böyle olunca elimizdeki en güçlü doğal silahlardan da faydalanmak gerekiyor. Bu silahların başında ise doktor onayıyla dozunda tüketilen bitki çayları geliyor. Elbette ki istirahat etmeyi, sağlıklı beslenmeyi ve bağışıklık sistemini güçlendirmeyi de ihmal etmemek önemli.

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?

Bu yıl kış hastalıklarının gerçekten hiç şakası yok. Grip geçirenlerin ortak yakınması, iyileşme sürecinin her zamankinden uzun sürmesi ve belirtilerin oldukça şiddetli görülmesi. Hastalığınızın seyrinde şiddetli bir ateş gelişmiyorsa istirahat ve sağlıklı bir beslenme sistemiyle evinizde de bu hastalıkları geçirebilirsiniz. Ancak ateşiniz 38 derecenin üstüne çıktıysa ve her geçen gün ateşlenmeniz devam ediyorsa, nefes almakta güçlük başladıysa, göğüs ağrınız şiddetlendiyse, ishal varsa ve halsizlikten hareket edemeyecek hale geldiyseniz, mutlaka bir sağlık merkezine başvurmayı ihmal etmeyin. Çünkü bu sene virüsler, oldukça güçlü geldiler. Uyarılarımızın ardından gelelim hangi bitki çaylarının neye iyi geldiğine... Hazırsanız başlayalım...

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI

Melek otu çayı: Melek otu, virüslere karşı korunmada bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve boğaz enfeksiyonlarının engellenmesinde çok etkili bir bitkidir. Bu otu, 10 dakika demleme usulü şeklinde çay yaparak, günde 2 bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Ekinezya çayı:

Yazının Devamını Oku

Şeker, uyuşturucu kadar tehlikelidir

7 Ocak 2024
Eğer günlük hayatınızda “Tatlı yemeden duramıyorum ve tatlı bir şeyler tüketmek beni mutlu ediyor?” gibi cümleler kuruyorsanız, o zaman dikkat! Çünkü şeker bağımlısı olabilirsiniz. Şeker, günümüzün en tehlikeli uyuşturucusu ve maalesef ki her yerden kolayca elde edilebiliyor.

Tatlı yemeyi hemen hemen hepimiz çok severiz. Gün içinde çikolatalar, kekler, kurabiyeler veya herhangi bir tatlı çeşidini mutlaka beslenme listemize eklemeye çalışırız. Bazı zamanlar ise artık tatlı yemeyeceğim dersiniz, ancak birkaç gün sonra kendinizi yeniden şekerli gıdalarla baş başa bulursunuz. Birçok kişi, şekerli besinlere karşı bu kadar düşkün olmasının ve bırakamamasının sebebinin ne olduğunu bilmiyor ve hatta çok da umursamıyor. Ancak sorun oldukça ciddi. Çünkü şeker, uyuşturucu maddeler gibi beyin aktivitesini etkileyerek, bağımlılık yapabiliyor.

SAHTE MUTLULUK YARATIYOR

Beynimizin şekere olan yanıtı, ne yazık ki uyuşturucu maddelere verdiği tepkilerle birebir uyuşuyor. Uyuşturucu maddeler, beynin ödül sistemini hedef alarak, zevk merkezlerini kontrol ediyor. Yani siz her şeker tükettiğinizde beyninizde serotonin ve dopamin hormonlarının seviyeleri artıyor ve bu durum mutlu hissetmenize neden oluyor. Ancak beynimizdeki algılayıcılar, zamanla körelerek, yeni ödül sistemini aktive edebilmek için çok daha fazla miktarda şekere ihtiyaç duyuyor. Bu durumda bir kısır döngü haline gelerek, kişinin şeker bağımlısı olmasına yol açıyor.

ŞEKER BAĞIMLISI OLUP OLMADIĞINIZI NASIL ANLARSINIZ?

Gün içerisinde farkında olmadan bile şeker tüketimine maruz kalıyoruz. Çünkü marketlerden evlerimize taşıdığımız her üründe şeker bulunuyor. Bir de bunun üstüne ekstra çikolata, pasta, tatlı, kurabiye veya kek gibi ürünler tükettiğinizde almanız gereken miktarın çok üstüne çıkabiliyorsunuz. Zamanla da bu durum siz farkında olmadan bağımlı hale gelmenize neden olabiliyor. Şeker bağımlısı olup olmadığınızı anlayabilmek için kendinize şu soruları sorabilirsiniz. Eğer bu sorulara cevabınız “Evet” ise siz de bağımlılık yaşıyorsunuz demektir ve mutlaka önlemini almanız gerekir.

- Gün içinde sürekli şekerli gıdalar mı tüketmek istiyorsunuz?

Yazının Devamını Oku

Sağlıklı yılbaşı sofralarının sırrı

31 Aralık 2023
Yeni bir yıla girmeye sayılı saatler kaldı. Artık iyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bırakıyoruz.

Ancak yeni yıl gecesi neler tükettiğimize dikkat! Çünkü sağlıksız yiyecekler ve içeceklerle geçirilen bir gecenin ardından yeni yılın ilk gününde tadınız kaçabilir. Peki, güne sağlıkla ve sorunsuz başlayabilmek için neler yapmalıyız? Yeni yılın ilk gününe enerjik, zinde ve sorunsuz başlayabilmek için aslında gün içinde tükettiğiniz besinlere dikkat ederek başlamanızı önerim. Çünkü akşamında zaten sağlıksız yiyeceklerle ve içeceklerle dolu bir sofrada oturacaksınız. Öncelikle güne çay veya kahve içerek başlamayın. Çünkü bu içecekler, daha fazla su kaybına sebep olacaktır. Bunun yerine elektrolit dengesini sağlamak için mineralli su ve muz güzel bir seçenek olacaktır. Eğer soda içmekte zorlanıyorsanız, ayranı da tercih edebilirsiniz. Gece eğlencenizde alkol tüketmeyi düşünüyorsanız da gün içinde B ve C vitaminleri içeren meyveler tüketmeyi ihmal etmeyin. Akşam saatinde çok yemek yiyeceğinizi düşünerek, gün içerisinde kesinlikle aç kalmayın. Bu durum, metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur.

AĞIR YEMEKLERDEN KAÇININ

Yeni yıl sofralarında genellikle ağır yemekler tüketilir. Sağlıklı bir öğün yemek istiyorsanız, ana yemek olarak kızarmış yağlı yiyecekler yerine ızgara, fırın, haşlanmış veya buğulanmış yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Ayrıca yılbaşı gecesi sofralarda daha uzun oturulacağı için tabağınıza az porsiyonda yiyecek alın ve yavaş tüketmeye özen gösterin. Gece uzun olunca kuruyemiş tüketimi de ister istemez artar. Kuruyemişler, elbette ki besleyici atıştırmalıklardır ancak yüksek yağ içeriğine sahiptirler. Bu nedenle dikkatli tüketmek gerekir. Yeni yıl sofralarınızda ayrıca şerbetli yerine sütlü tatlıları tercih etmenizi öneririm. Ayrıca gece boyunca susuzluğunuzu alkolle gidermeyin mutlaka tükettiğiniz alkol kadar su için. Ertesi gün daha rahat uyanmanıza yardımcı olan en önemli faktörlerden birinin bol su içmek olduğunu unutmayın. 

GÜN BOYU AÇ KALMAYIN

Gelelim şimdi yeni yılın ilk gününe zinde ve enerjik başlayabilmenin formülüne. Eğer gece boyu çok fazla tatlı ve alkol tükettiyseniz, ertesi gün kan şekeriniz çok düşük seyredecektir. Dolayısıyla kan şekerinizi dengelemeniz gerekir. Bunu yapmazsanız ertesi gün açlığınız çok artar ve açlığın yarattığı olumsuzlukla vücudun insülin dengesi bozulur. Bu durumda fazla yemek yeme ihtiyacı yaratır. Bu nedenle sabah uyandığınızda öncelikle ilk 2 saat boyunca 1 litre su için. Sonrasında tereyağı eşliğinde lor peynirli ve maydanozlu bir omlet yapıp, tüketebilirsiniz. Bu öğün sizi akşama kadar tok tutar ve kan şeker dengenizin sağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca protein oranı yüksek bir kahvaltı ile alkolün yıkıcı etkisini de ortadan kaldırabilirsiniz. Alkolün karaciğere verdiği hasarı minimalize etmek için kahvaltınızda mutlaka cevize yer vermeyi unutmayın.

ÇORBAYLA MİDENİZİ RAHATLATIN

Yazının Devamını Oku

Cilt dostu süper besinler  

24 Aralık 2023
Pürüzsüz, parlak, canlı ve genç bir cilde sahip olmak için birçok uygulama yaptırıyor, kozmetik ürünler ve takviyeler kullanmaya çalışıyoruz.

Ancak bunları yaparken cilt sağlığımızı korumada bizlere oldukça fayda sağlayan cilt dostu besinleri beslenme listemize almayı ihmal ediyoruz. Oysaki cildimizi genç tutmanın en önemli yollarından biri de doğru besinleri tüketmek... Peki, hangi besinler gençleşmemize yardımı oluyor, cildimizi bir kalkan gibi içten koruyor? Hadi gelin, cilt dostu besinlerin neler olduğunu birlikte öğrenelim...

YABAN MERSİNİ

Tam bir antioksidan zengini olan yaban mersini, aynı zamanda yüksek oranda A ve C vitamini içerir. Her gün tüketeceğiniz yarım su bardağı yaban mersini, cildinizde oluşan ince çizgi ve kırışıklıkların azalmasına destek olacaktır. Ayrıca kolajen kaybının önüne geçmeye de yardımcı olan yaban mersini cildinizi çevresel faktörlerden kaynaklanan hasarlara karşı da korur.

AVOKADO

Cilt sağlığı denildiği zaman açık ara öne geçen besinlerin başında kesinlikle avokado gelir. Çünkü iyi bir B ve E vitamini kaynağı olma özelliği taşıyan avokado, cildinizin elastikiyetini ve nem bariyerini iyileştirmeye yardımcı olan sağlıklı yağlarla doludur. Ayrıca cilt kırışıklıklarının oluşumunu geciktirdiği de düşünülmektedir.

NAR

Yazının Devamını Oku

Kalbimiz sağlıklı beslenmeyi sever

17 Aralık 2023
Kalp hastalıklarına yakalananların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Üstelik artık görülme riski, çocukluk dönemine kadar indi. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ise sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı gibi hastalıkların en sevdiği alışkanlıklar yer alıyor.

Kalp ve damar hastalıkları maalesef ki artık milyonlarca kişiyi etkileyen küresel boyutta bir sağlık sorunu. Resmi istatistikler de bunu doğruluyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl tüm dünyada yaklaşık 18 milyon kişi, hayatını kalp hastalıkları ve inme nedeniyle kaybediyor. 2030 yılında ise bu sayının 23 milyon olması bekleniyor. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 40-50’sinin kalp damar hastalıkları nedeniyle gerçekleştiği belirtiliyor. Peki, yüzde 80 oranında önlenebilen bu hastalık grubu, neden tüm dünyada bir numaralı ölüm nedeni olarak kaydediliyor? Bu sorunun cevabı ise maalesef ki yaşam tarzımızda saklı. Çünkü sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite azlığı, stres ve sigara tüketimi gibi ana risk faktörlerinin kontrol altına alınmaması kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarını artırabiliyor. 

SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLARI HAYATINIZA DAHİL EDİN

Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın en iyi silahlarından biri egzersiz yapmaktır. Çünkü egzersiz yapmayan birinin kalbi sağlıklı kalamaz. Özellikle yürüyüş yapmak size iyi gelecektir.

Günde 45 dakika tempolu şekilde yürümeye çalışın. Kalp hastalıklarının büyük bir kısmının sinsice geliştiği hiç unutulmamalıdır. Bu nedenle kalbimize yılda bir kez düzenli sağlık taraması yaptırmanız oluşabilecek bir rahatsızlığı erken aşamada yakalamanıza olanak sağlar. Sigarayı bırakarak da kalp hastalığına yakalanma ve inme riskinizi azaltabilirsiniz. Vücudunuzun sıvı alımını ihmal etmeyin ve bol sıvı tüketin. Günlük su ihtiyacınızı her 20 kiloya 1 litre olacak şekilde hesaplayabilirsiniz.

KARIN YAĞLARI KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIR

Yazının Devamını Oku

Doğal ürünlerle temizlik yapmaya var mısınız?

10 Aralık 2023
Evlerimizdeki en büyük tehlikelerden birinin de temizlik yaparken kullandığımız ürünler olduğunun farkında mısınız?

İçerdikleri kimyasallarla bizleri yavaş yavaş zehirleyen bu ürünler, zamanla akciğer hastalıklarını, deri rahatsızlıklarını, alerjileri, üreme sağlığı sorunlarını ve hatta kanser riskini de evlerimize davet ediyor. Ancak tüm bu tehditleri ortadan kaldırmanın da basit bir yolu var. Yaşam alanımızı, giysilerimizi, mutfak malzemelerimizi temiz tutmak için her gün çeşit çeşit temizlik ürünleri kullanıyoruz. Ancak bunu yaparken bilmemiz gereken çok önemli bir detay var. O da kullandığımız bu ürünlerin içeriğinde sağlığımızı ciddi anlamda tehdit eden kimyasal maddelerin bulunduğu... Yani siz her camlarınızı sildiğinizde, banyonuzu yıkadığınızda, yer yüzeylerini temizlediğinizde, çamaşırlarınızı ya da bulaşıklarınızı yıkadığınızda, solunum yoluyla ya da temasla bu kimyasallara maruz kalıyorsunuz. Emin olun piyasada bulunan birçok ürün, DNA’mızı bozan kimyasal maddeler içeriyor. DNA’mızın bozulması da hastalıkları hayatımıza davet etmek anlamına geliyor. Bu nedenle çok toksik olmayan doğal yöntemlerle temizlik yapmak bizim için oldukça önemli. Peki, doğal yöntemlerle evimizi nasıl temizleyeceğiz? Doğal yüzey temizleyici, yumuşatıcı, çamaşır ve bulaşık deterjanı nasıl yapılır? Hadi gelin bugün doğal deterjanların nasıl yapıldığını öğrenerek, evlerimizdeki zehirli ürünleri birlikte yok edelim.

DOĞAL YÜZEY TEMİZLEYİCİ NASIL YAPILIR?

Evlerimizde sıkça kullandığımız yüzey temizleyiciler, ellerimizde çok ciddi şekilde kaşıntı, lezyonlar ile kızarıklıklara neden olabiliyor. Ayrıca alerjik reaksiyonları da tetikleyebiliyorlar. Ancak endişelenmeyin! Çünkü evinizde de kolaylıkla doğal bir yüzey temizleyicisi yapabilirsiniz. İşte tarifi...

Malzemeler:

-1 adet portakal

-Yarım litre sirke

-Yarım litre su

Yazının Devamını Oku

Yediğiniz her şey psikolojinizi de etkiliyor

3 Aralık 2023
Beslenme alışkanlıklarımız fiziksel sağlığımızı olduğu kadar zihin ve ruh sağlığımızı da doğrudan etkiliyor. Bu gerçek, her geçen yıl çok daha fazla kişinin odak noktası olmaya başladı.

Öyle ki, 2024 Sağlıklı Yaşam Trendleri’nde ilk sıraya, “Beslenme ile zihin sağlığını koruma” yerleşti. Peki, bu ne anlama geliyor? Hadi gelin, bugün yiyeceklerin ruh sağlığımız üzerinde ilaç gibi nasıl etki ettiğine bir göz gezdirelim.

* * *

Sağlıklı yaşam uzmanı ve bir hekim olarak yıllardır yeterli ve dengeli beslenmenin ne kadar önemli olduğunu her fırsatta dile getirdim. Bugün de bu konu vesilesiyle sizlere beslenme alışkanlıklarınıza neden dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Çünkü, konu oldukça mühim. Özellikle son 10 yıldır yapılan bilimsel araştırmalar, beslenme alışkanlıklarının psikolojik bozukluklarda önemli bir rol oynadığı ve hem fiziksel sağlığımızı hem de ruh sağlığımızı olumlu ya da olumsuz etkilediğini gözler önüne serdi. Sağlıksız beslenmenin bedenimize verdiği zararların dışında ruhumuzu da tükettiğini biz artık çok iyi biliyoruz. Bu nedenle tüm dünyada psikolojik sağlığı korumak için özel beslenme terapileri ile özel diyet programları oldukça fazla ilgi görüyor. Çünkü beslenme şeklinizin sizi mutlu da mutsuz da yapabildiği oldukça net bir bilgi.

BEDEN VE RUH SAĞLIĞI AYRILMAZ BİR İKİLİDİR

Ortaya çıkan birçok hastalık aslında zihinsel ve ruhsal kökenli olmasına karşın, bedensel kaynaklı sanılıyor. Bu durum da aslında büyük bir yanılsamayı beraberinde getiriyor. Çünkü ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir ikilidir. Birinin dengesinin bozulması, diğerinin de olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu ikiliyi koruyabilmenin en iyi yollarından biri de doğru beslenmedir. Mesela gelin şimdi sağlıklı beslenmenin psikolojimiz üstündeki birkaç olumlu etkisine bir göz gezdirelim. Öncelikle sağlıklı beslenme, enerji seviyenizin artmasını sağlar. Ne kadar sağlıklı beslenirseniz, beyniniz de bir o kadar iyi çalışır ve motivasyonunuz güçlenir. İhtiyacınız olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar aldığınızda stres, depresyon ve anksiyete ile daha güçlü savaşır, etkilerini azaltabilirsiniz. Dengeli beslenmek gün içerisinde ruh halinizin de iyi olmasını sağlar. Kilo almanızın önüne geçer. Kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Kaliteli uyku ise mutluluk ve huzur demektir. Çünkü uyku, beyninizi dinlendirir, hücre yenilemesini sağlar ve zihninizi güçlendirir. İyi bir uyku, aynı zamanda gününüzü dengeli, aktif ve verimli geçirmemizi sağlar.

RUH SAĞLIĞIMIZA İYİ GELEN BESİNLER

Yazının Devamını Oku

Günlük hayatı zehir eden hastalık: Sistit

26 Kasım 2023
İdrar yapmakta zorlanma, yanma ve ağrı... Eminim ki, bu üç belirtiyi okuyan kadın okuyucularımın aklına ilk gelen hastalık, sistit olmuştur ve bunu düşünmekte de kesinlikle haklılar.

Kadınlarda sık görülen ve günlük hayatı zehir eden sistit, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Eğer tekrarlayan bir tablo ortaya çıkıyorsa, o zaman çok daha ciddiye alınmalı ve mutlaka ilaç tedavileri ile birlikte ek önlemler uygulanmalıdır. Peki, bu ek önlemler nelerdir? Bitkisel yollarla bu hastalıkla mücadele edilebilir mi? Hadi gelin, bu soruların cevabını birlikte öğrenelim. Kadınlarda sık görülen ve bir idrar yolu enfeksiyonu olan sistit, kişilerin yaşam kalitesini gerçekten düşüren rahatsızlıkların başında gelir. En sık karşılaşılan belirtileri arasında ise idrar yaparken yanma, ağrı ve sızı yer alır. Bunların yanında kasık bölgesinde sürekli ağrı, idrar yapmanıza rağmen hâlâ idrar varmış gibi hissetme, kötü kokulu bir idrarın olması, cinsel ilişki sırasında ağrı hissetme, idrarı yaparken kan gelmesi ve geçmeyen sırt ağrıları, bu hastalığın habercilerindendir. Ancak çocuklarda belirtileri biraz daha farklı olarak ortaya çıkar. Özellikle kız çocuklarında boğaz veya kulakta herhangi bir enfeksiyon olmadığı halde yüksek ateş oluyorsa o zaman idrar yolu enfeksiyonunu da akla getirmek gerekir. Bunun dışında çocuklarda iştahsızlık, zayıflık, sürekli yorgunluk ve uyku hali durumu da varsa hemen bir hekime başvurularak, hastalığın tedavisine başlanmalıdır. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonlarının geliştiğini gözlemlemek biraz zordur. Ancak bebeğiniz çiş yaptığı zaman ağlıyorsa, o zaman bu hastalıktan şüphelenmek ve hemen bir doktora gitmek, en sağlıklısı olacaktır.

SİSTİT NEDEN OLUR?

Sistit, aslında birçok sorundan kaynaklı ortaya çıkabiliyor. Özellikle kadınlarda ilk cinsel ilişki sonrası oldukça sık rastlanıyor. Toplumda buna ‘balayı sistiti’ deniyor. Bunun dışında mikrobiyotanın çok sık bozulduğu ve bağışıklık sisteminin zayıf olduğu zamanlarda da görülebiliyor. Kadınların hijyenik amaçlı kullandığı pedlerden, tamponlardan ve sperm öldürücü jellerden kaynaklı da hastalık ortaya çıkabiliyor. Ayrıca genital bölgenin iyi temizlenmemesi ve çikolata kistlerinin idrar torbası içerisinde olması gibi birçok neden sistit hastalığını beraberinde getirebiliyor. Bir de dar pantolonlar genital bölgede tahrişe neden olabileceği için giyilmesini pek önermiyorum. Cinsel ilişki sonrası ise kadınların idrara çıkmasını tavsiye ederim. Çünkü ilişkiye bağlı bir mikrobik durum varsa idrarla dışarı atılımı sağlanabiliyor. Bir de havuzlara çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü hijyenik olmayan havuzlar, idrar yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Ayrıca az su içmek de idrar yolu enfeksiyonlarına yol açan önemli faktörlerden biri. Bu nedenle günlük olarak her 20 kilograma 1 litre olacak şekilde su içmeyi ihmal etmeyin. 

İDRAR TUTMAK ENFEKSİYONA NEDEN OLUYOR

Sistit hastalığı, en çok cinsel ilişki, hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanılması ve el temasıyla bulaşıyor. Kadınlarda büyük abdesti yaptıktan sonra temizliği arkadan öne doğru yapmak da bulaş riskini artırıyor. Bir de özellikle üstünde durmak istediğim çok önemli bir konu var. O da idrar tutmak. İdrar tutmak, hiç de sağlıklı bir şey değil. Çünkü bu durum, mesane ağzı kaslarının çok kasılmasına neden olduğu gibi idrar torbasının da genişlemesine yol açıyor. Genişleyen idrar torbasında ise idrar tam olarak boşaltılamadığı için mikrop üremesi tetikleniyor. Böylece sürekli idrar tutan kişilerin idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanması kaçınılmaz oluyor.

Yazının Devamını Oku