Aynur Tartan

Ege’nin iyilik hareketi

17 Ağustos 2019
Bu hafta Ege’nin deniziyle, güneşiyle değil, iki önemli iyilik hareketi ‘Hobbit House Barbaros’ ve ‘Koruncukköy Urla’ ile karşınızdayım. İşte ilham alınacak hayatlar ve katkıda bulunabileceğimiz projeler...

Ütopyalar güzeldir…
HOBBIT HOUSE BARBAROS
 Nasıl hayat buldu?
İstanbul’dan Urla’ya iyilik yolculuğu: Sinem Can ve Murat Asilcan... İki iyi ve güzel ruh... Sinem sinema – televizyon mezunu, Murat ressam... Her şey dezavantajlı çocuklar için bir aşevi, her şeyin ücretsiz olduğu bir ütopya düşleyerek başlamış. Ve Balat’taki ‘Ütopya Çocuk Aşevi’ hayat bulmuş. Proje başarılı olunca aşevini yanlarında çalışan bir anneye armağan ederek kendilerini yollara, hayallere, düşlere ve iyiliğe bırakmışlar. İstanbul’dan Toroslar’a köy köy gezmişler, eko-yerleşkelerle kucaklaşmışlar. Yolun sonunda İzmir’e, Urla’nın Bademler Köyü’ne varmışlar. Bademler Köyü’ne Çocuk Etnografya Müzesi ve Açıkhava Köy Sineması armağan etmişler. Ve Bademler’den çok sevdikleri ve sevildikleri Barbaros Köyü’ne devam etmişler.

Hobbit House Barbaros’ta neler var?
Hayata ve iyiliğe kök salmış bir kahvaltı evi ve pansiyon var. El emeği, el yapımı, üreterek, dayanışarak, paylaşarak hikâyesi olan ürünler, lezzetler var. Hobbit House Barbaros, Kadın Kooperatifi ve üretici annelerle el ele veriyor. İneği olan anne süt getiriyor, peynir yapıyor. Eli lezzetli anne reçel kaynatıyor. Bir başka anne ekolojik karabuğday unundan gözleme yapıyor. Pansiyon olarak hizmet veren üç tane anneanne odaları var. Sonra ihtiyacı olan gezginler ve dünyanın her yerinden gelen, çocuklara karşılıksız atölyeler düzenleyen, onlarla proje yapan gönüllüler için ücretsiz konaklama ve yemek sağlıyorlar. Çocuklara ücretsiz resim, masal, drama, İngilizce gibi birçok atölye düzenliyorlar. Onları müzisyenlerle, pandomim sanatçılarıyla, palyaçolarla, neşeyle buluşturuyorlar.

Yazının Devamını Oku

Bayramın sofralarının iki yıldızı

10 Ağustos 2019
Bugün Kurban Bayramı arifesi. Haliyle evlerde hazırlıklar son hız devam ediyor. Bayram demek, biraz da kalabalık sofralar ve o sofralarda akıp giden sohbet eşliğinde lezzetten lezzete koşmak demek. En çok da kavurmanın bereketini, baklavanın çıtırını paylaşmak gerek. O zaman haydi buyurun tariflere...

Her devrin liste başı

SAÇ KAVURMA

Tarif, Doğan Kitap’tan çıkan ilk kitabım ‘Bak Mutfakta Kim Var!’dan geliyor. Maaile afiyetle yeniyor, parmakları da yedirtiyor.Malzemeler:
· 1 kg kuzu eti · 4-5 adet yeşilbiber
· 2-3 adet domates · 5-6 diş sarmısak
· 3 çorba kaşığı tereyağı · Karabiber, tuz, kekik

Yapılışı

Yazının Devamını Oku

Ege’nin ağustos ajandası

3 Ağustos 2019
Ağustos Ege’ye neşesiyle, coşkusuyla, festivaliyle geldi. Bodrum’a bir tık torpil geçse de dolu dolu ajandasıyla gönülleri fethetti. Hazırsanız başlıyoruz...

Türkiye’nin ilk ve tek bale festivali bugün başlıyor
Uluslararası Bodrum Bale Festivali bu sene pastadaki 17’nci mumunu üflüyor. Gençliği, enerjisi, tutkusu ona çok yakışıyor.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün festivaline Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi tam destek veriyor.
Festival bu akşam (3 Ağustos) Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği ‘Frida’ ile Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi’nde sevenleriyle başlayacak, 21 Ağustos’ta da son bulacak.
Programdan kısa kısa... Gürcü Ulusal Dansı’nı dünyaya tanıtan Sukhishvili Ulusal Bale Topluluğu 6-7 Ağustos’ta halklarının savaş, kahramanlık ve aşk hikâyelerini seyirciyle buluşturacak. Romeo ve Juliet’in ölümsüz aşkı 10 Ağustos’ta İzmir Devlet Opera ve Balesi’yle sahne bulacak. Bir başka klasik eser ‘Şehrazat’ Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Flamenko ateşi 17-18 Ağustos’ta Aida Gómez ve Dans Topluluğu’nun özgün ‘Carmen’ yorumuyla yanacak.
Festival kapanışı İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin genç ve dinamik grubu Modern Dans Topluluğu İstanbul’un (MDTist) ‘Jizel’ eseriyle 21 Ağustos’ta gerçekleşecek.

Yazının Devamını Oku

Sezonun en sulu rehberi

27 Temmuz 2019
Şezlong keyfini tembellik olarak değerlendirenler... Buyurun sizi kızgın kumlardan serin sulara alalım. Su sporlarıyla adrenalini tavan yapalım...

Uçacaksın, Uçacaksın, Havalara uçacaksın...
FLYBOARDSu sporlarının en ‘fırlaması’... Jetski, kayak, snowboard ve akrobatik dalışların ortaya karışığı... Fransız jetski şampiyonu Franky Zapata’nın hayaline sağlık. Sayesinde beach’lerde önümüz arkamız, sağımız solumuz kuş misali uçanlar, akrobasi yapanlar. Bu işe gönül verenler, beş dakika içinde su üzerinde durabileceğinizi, yeteneğinize ve pratiğinize göre de temel hareketleri yapabileceğinizi söylüyorlar. ‘Ne kadar yükselirim’ derseniz, 10 metreye kadar yolu var.

Ne kadar? Denizde 20 dakika uçmanın bedeli 300 lirayla 400 lira arasında değişiyor.

Uçurtmanın böylesiKITESURFGençlerin ve ruhu hep genç kalanların açık ara favorisi. Kaymak, uçmak, sıçramak, süzülmek, taklalar atmak, rüzgâra ve akışına bırakmak, anda kalmak... Hepsi ve daha fazlası kitesurf’e dahil. Mutlaka deneyim derim.

Ne kadar? Kiteboard Gökova’nın üç gün süren sekiz saatlik başlangıç kursu 2 bin TL. Malzemeler kurs ücretinin içinde.

Dalgalara kafa tutmakWAKESURFDalga nereye biz oraya! Wakeboard’la karıştırılsa da ilgisi, alakası yok. Önde sürat teknesi dalgalar oluşturuyor, siz bu dalgalar üzerinde board tahtasıyla ipsiz, halatsız sörf yapıyorsunuz. Yani bir nevi ‘gelsin hayat bildiği gibi’ kafası. Dalgalara meydan okuma havası.

Yazının Devamını Oku

Ege’de hafta sonu kaçamağının gizli kalsın adresleri

20 Temmuz 2019
Can Egeliler ve kalbini, ruhunu Ege’ye verenler... “Bir kaçamak olsun, o da Ege’de olsun” diyenler... İşte size az bilinen ama çok güzel adresler.

Çeşme’ye, Bodrum’a bay bay! Bademli’ye hay hay! Yazın şımarık çocukları Çeşme ve Bodrum’dan, onların havasından, cakasından, kalabalığından, telaşından gına geldiyse... Kabarık hesaplardan cep cepken delindiyse... Plajlar plajdan başka her şeyse... Mevzubahis huzursa, tatilse Bademli’nin hali, tavrı, havası, doğası, mavisi olay. Hafta sonu rotanız Dikili, adresiniz Bademli olsun. Killik Koyu, Zindancık Koyu, Hayıtlı Koyu, Deniz Ilıcası ve Pissa Plajı’nda kulacınız, keyfiniz bol olsun. Tekne turuyla da Garip Adası’na, Kalem Adası’na da selamınız olsun. Serinlemek için meşhur koruk suyu benden size tavsiye olsun. Bir de ‘Ege’nin Maldivleri’ diyeyim de havası tavan olsun.
Karaburunlu İnecik
◊ Hafta sonu bir tatlı huzur arayanlar, eğlencenin değil, dinlencenin peşinde koşanlar! Karaburunlu İnecik Köyü sizi bekler. Sadeliğine, sakinliğine, el değmemişliğine insan hayret eder. Sanat ruhu, huzur ruhu insanı bu devirde bile pamuk eder. Çınarların kollarında meydanı, doğası, havası, kendi halindeliği şifa yerine geçer. İnecik’e gidenin yolu mutlaka Karaburun’dan, Mordoğan’dan, Balıklıova’dan da geçer.
◊ Bir Muğla masalı Kapıkırı... Bedeni Bodrum’a komşu olsa da ruhu Bodrum’un en uzağında... Doğası, havası, dokusu tam kıvamında. Hayatı rölantiye almak için 10 numara. Bafa Gölü’nün eteklerinde ufacık tefecik bir köy, bir masal Kapıkırı... Tarih ve arkeoloji tutkunları bu köyü, bu masalı kaçırmayın derim. Helenistik ve Bizans dönemine ait kalıntılar, gölde tekne turu, kuş gözlemciliği, göl kenarında kamp havası bir solukta aklıma, kalbime, kalemime gelenler...
◊ Prof. Dr. Canan Karatay “Doğanbey ve Karina Dalyanı hayat uzatır” diyor. Ömrüne ömür katmak, ömrüne huzur katmak, tat katmak isteyenler soluğu eskinin Domatia’sı, bugünün Doğanbey’inde alıyor. Rumlardan miras taş evler, dar sokaklar göze, gönle şenlik yapıyor. Karina sahilinde kurulan sofralar, tadılan lezzetler afiyet, bal şeker oluyor. Doğanbey’e kadar gitmişken Dilek Yarımadası’nın koyları da unutulmuyor.
Balı, balığı, bademi...
◊ Badem güzeli Datça... Balıyla, bademiyle, balığıyla listenin en lezzetlilerinden kanımca! Hayıtbükü’nde, Palamutbükü’nde, Ovabükü’nde yüzün kulaçlarca... Diğer koylarını da unutmayın, listeye alın çabukça. Eski Datça’nın arnavutkaldırımları, eski Rum evleri, havası, dokusu huzurlarca...

Yazının Devamını Oku

Al çadırını yanına, haydi çık kamp yoluna...

13 Temmuz 2019
İster aza kanaat getirip klasik ‘camping’ yöntemlerini izleyin, ister işe biraz lüks katıp ‘glamping’i deneyin ama bu yaz anılarınıza mutlaka Ege’de bir kamp tatili ekleyin. İşte günlük fiyatlarıyla birlikte seçenekleriniz...

DOĞA YETER BANA DİYENLER...

Akyaka Orman Kampı / Akyaka
Sırtı yeşile, yüzü maviliklere dönük, sadeliği ve huzuruyla aklımızı başımızdan alan bir yer. Akyaka zaten artık tatillerimizin liste başı. Karavan ve çadır alanları, isteyene kiralık çadırları, taş ve kâgir evleriyle bu yaz burayı başka türlü yaşayın.

Ne kadar? Kendi çadırınızda konaklama 40, kiralarsanız dört kişilik çadır 120 TL. Karavan yeri için 50 TL ödeniyor. Elektrik, su, duş, ortak kullanım alanı, otopark fiyata dahil. Ön sıralardaki beş kişilik, mutfaklı taş evler 600, arka sıralardaki evler de 500 TL. Oda şeklindeki kâgir evler 200-350 TL. akyakakamp.com

Kayaköy Sanat Kampı / Fethiye

Yazının Devamını Oku

Çocuklu yaz etkinliklerine 8 alternatif

6 Temmuz 2019
Tatil döneminde çocukları hem eğlenecekleri hem de bir şeyler öğrenecekleri aktivitelerle meşgul etmek gerek. Peki ama nasıl? Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı yaz etkinlikleri listesinden ilhamla öneriler sıralıyoruz.

Doğaya, toprağa dokunun
Tatil dört duvar olmasın, dört başı mamur olsun. Birlikte bir çiçek dikin mesela. O çiçeğe hayat, emek, isim verin. Her gün ‘merhaba’ deyin, selam verin. İletişimin sadece insanlar arasında değil çiçekle, doğayla da olduğunu gösterin. Ayrıca doğanın kalbine yürüyüşler yapın, kuşları dinleyin, gündoğumunu yakalayın, günü birlikte uğurlayın.
Köklerinize gidin
Çocukluğunuzu çocuklarınızla paylaşın. Sizi büyüten, sizi siz yapan büyükleri, değerleri, kulağınıza küpe ettiğiniz nasihatleri... Büyüdüğünüz yeri, evi, köyü, şehri... Hatta bu yaz büyük otelleri, yapay ve yavan beach’leri boş verin; çocukları alıp köklerinize gidin, paylaştıkça çoğalın.
Başka hayatlara can olun
Kullanılmayan eşyalar, kıyafetler, oyuncaklar elbirliğiyle toplansın. İhtiyaç sahiplerine şifa olsun. Kapınızın önünden bir kap su, bir kap mama eksik olmasın. Huzurevine, çocuk esirgeme yurtlarına, barınaklara ziyaretler yapılsın.
Balık tutmayı öğretin

Yazının Devamını Oku

Canım ‘Ege’me festivallerle geldim

29 Haziran 2019
‘Yazla en iyi ne gider?’ dedim. Sizin için Ege’den, Ege’nin kalbinden karnavalları, festivalleri, konserleri derledim. Canım ‘Ege’me ve sizlere festivallerle geldim...

Datça Tiyatro Festivali’nde yarın perde kapanıyor

HAZİRAN BİTMEDEN!

Türkiye’nin ilk ‘Gençlik Karnavalı’ 27 Haziran’da Urla’da başladı, yarın son gün! Konserleri, performansları, atölye çalışmaları ve ekstrem sporları ile fark katan, fark yaratan karnaval iyi ki doğdu, iyi ki hayat buldu! Büyüyüp serpilmesi, yaş ve yol alması dileğiyle... Yarın Ezhel, Eva Simons, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Anıl Piyancı, Vera ve Feder’le After Parti kaçırılmasın önemle!

Bu sene 2.inci yaşını kutlayan ‘Datça Tiyatro Festivali’ dolu dolu festival maratonunun ardından yarın (30 Haziran) perde kapatıyor. Oyunlar, atölyeler, konserler, söyleşiler, performanslar ve daha birçok yaratıcı deneyim... İnsan hiç bitmesin, hep devam etsin, sonsuz olsun istiyor. Deniz seviyesinde tiyatro yaza çok yakışıyor.

Fazıl Say konseri 1 Temmuz’da

TEMMUZ GÜZELLEMELERİ  

‘Always Summer’ mottosuyla yola çıkan Cove Aya Yorgi’nin bugünlerde etekleri zil çalıyor. AlwaysFest’in ilkini 5 Temmuz’da gerçekleştiriyor. İzlandalı ‘elektronik soul’ grubu Gusgus ve Büyük Ev Ablukada kaçmıyor, kaçırılmıyor.


Yazının Devamını Oku