Alper Beyaz

Tabelanın anlamı gerçekten yokmuş!

12 Mart 2017
Tabela mı? Bakın şimdi; tabelayı diken Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT), dikilen yer ise Döşemealtı’ndaki L Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu’nun tel örgüsünün yanı başı.

Tabelada ‘Düdene atık boşaltanlara ceza uygulanır’ denilirken, ASAT cezaevini sadece uyarmış. Sanırım cezaevine bu kirli davranışı için ‘bir can’ hakkı verdi; ASAT!.. 

**
ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay ile görüşerek, bu konuda çözüm için ne yapılacağını öğrenmek istedim. Bakın aldığım yanıt; “Biliyorum, yazınız üzerine oraya arkadaşları gönderdim. Kendilerini ikaz ettik. Uyardık. Oranın kanalizasyon hattının yapılması lazım. Yine de akıtılıyorsa o zaman ciddi bir şekilde yazalım. Oradaki atık su direk içme suyuna karışmıyor. Alt tabakalarda karışıyor. Hafta başı yeniden bir heyeti oraya göndereceğim.”
Bu açıklama bir genel müdürün; ‘O direk içme suyuna karışmıyor’ demesi bile tüyler ürpertiyor.
Sanırım ASAT genel müdürü ya çok iyi niyetli ya da...
Bu açıklamaya bakılırsa konu ASAT Genel Müdürü’nü aşıyor. Evet, o tabelanın anlamı gerçekten yokmuş! Teşekkürler Faruk bey!...
Şimdi tekrar soruyorum; cezaevinin atık deşarjını kim durduracak? Nerede şu Antalya’ya gönül verenler... Nerede Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri; nerede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri? Bu işin sorumlusu kim?

 

Yazının Devamını Oku

Cezaevinde çirkin kaçak!

5 Mart 2017
Bir tabela ne için konur? Ya uyarmak için ya da yönlendirmek için değil mi?

Bakın öyle bir tabela var ki; bu iki işleve de cevap vermiyor. Nerede mi? Döşemealtı İlçesi, Kömürcüler Köyü yakınındaki Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu’nun tel örgüsünün yanı başında. Peki kime mi ait? Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü’ne, kısa adıyla altyapı çalışmaları için milyonlar harcayan ASAT’a.Üzerinde ne mi yazıyor?

‘DİKKAT!.. DÜDEN MUTLAK KORUMA ALANIDIR’ Sadece tabelanın koruduğu düdene cezaevinin içerisinden 2 adet siyah plastik boru ile 3-5 dakika aralığıyla atık su deşarjı gerçekleştiriliyor. Tabelanın çevresinden gelen pis koku ise ister istemez zihinlerde bu neyin atığı sorusunun cevabını arattırıyor. Malum koruma altındaki Kırkgöz ile bağlantısı olan düdene atık su deşarjının arıtma sisteminden geçirilse bile yapılmaması gerekiyor ki; bu da tabelada kural ihlali yapanlara ceza uygulanacağı şeklinde ifade edilmiş!..

Peki bu kadar açık-seçik düdene atık su boşaltılmasına cezaevi yöneticileri nasıl izin verebilir? Yoksa bu düden değildi de; sorumsuzun biri mi o tabelayı oraya koydu?  Hadi cezaevindeki yöneticiler böyle yaptı; (bu da kabul edilir gibi değil) peki; ASAT yetkilileri de mi bu deşarj borularını ve bölgedeki kötü kokunun farkına varamadı? Sağlığımızla hiçbir kişinin/kurumun oynama lüksü olamaz; acil olarak bu deşarj durdurulmalı ve cezaevine tabelada belirtildiği gibi ceza kesilmeli. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyorum. 

 

ASAT’ın tabelesinde şöyle yazıyor...

DİKKAT!.. ANTALYA KENTİ DÜDEN MUTLAK KORUMA ALANIDIR.Düdene yaklaşmak-yüzmek tehlikeli ve yasaktır. Bu alana çöp atanlar, atık su deşarj edenlere ve benzeri şekilde kirletenler 2872 sayılı  yasa gereği cezalandırılır!

 

Yazının Devamını Oku

Pes dedirten fotoğraf

26 Şubat 2017
Bu fotoğrafı çekerken, şaşkınlığımı gizleyemedim. Yapmış olmak için mi yapıldı, yoksa gerçekten kaliteli işin tanımı bu mu?

Nerede mi çekildi? Saç-baş yolduran bu çalışma Muratpaşa İlçesi sınırlarından...

 

Kaldırıma engellilerin yön bulması için gelişi-güzel yapılan sarı bantlı kabartmalı işin bir kısmı parke taşlı, bir kısmı ise asfaltla kaplanan kaldırıma baskı yöntemiyle yerleştirilmeye çalışılmış!  Burada cevaplanmayı bekleyen iki soru öne çıkar:

 

1- Belediyelerin kendi ilçe sınırları içerisinde kent estetiğini öne çıkaran çok sayıdaki çalışmaların neden bir bütünlüğü, standardı olmaz? 

2- Bu altyapı çalışmalarını bu kadar özensiz, adeta döke-saça yaparak ihaleyi alan firma adının toplum yararı için açıklanması gerekmez mi?   


Yazının Devamını Oku

Kirli çelişki

15 Ocak 2017
Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 2016 yılında 2015 yılı Antalya çevre raporunu açıkladı. Ölçüm değerleri, göstergeler, şikayet ve ceza sayıları v.s... Sonuç mu?

2014 yılında hava kirliliği birinci sıradayken, 2015 yılında gürültü kirliliği öne çıkmış!.. Yani demek oluyor ki; havamız temiz ama çok gürültüymüşüz!.. Peki havayı en çok kim kirletiyormuş; bakın hala aramızda bilmeyenler varmış gibi bir yetkilinin talimatıyla bu ilgili kurum rapor hazırlamış!.. İyi ki hazırlamış, yoksa bizi kimin kirlettiğini bilemeyecektik!..


Alın size o rapordaki sıralama:
1- Evsel ısınma
2- Karayolu-trafik
3- Maden işletmeleri
4- İmalat sanayi işletmeleri

Yazının Devamını Oku

Suç ve ceza

11 Ocak 2017
Hiç kimse sağlığımıza kastedecek kadar cesur olmamalı...

YAŞAM ince bir çizgi... Ama hiç kimse sağlığımıza kastedecek kadar cesur olmamalı; diye düşünüyorum. Bakın sağlığımız için jandarma dahil olmak üzere zabıta ekipleri, Tarım İl Müdürlüğü ekipleri o kadar hummalı çalışırken, neden sağlığımızla oynayan istismarcılar, küçük cezalarla adliye kapısından kolayca çıkar?



**
İşte bu kilit sorunun bir cevabı olmalı. Ortada bir suç var. Üstelik bu suçun sonunda sağlığımızı alt-üst edecek ve tamamen yaşam kalitemizi etkileyecek kadar büyük. Peki yasa önünde neden bu kişi/kişiler küçük para cezalarıyla savuşturulur ki!.. Adeta bu kişi/kişiler yeniden aynı suçu işlemeye teşvik ediliyor. Ehh burada ters giden birşeyler var sanki!.. Yapan yaptığıyla, sağlığını kaybeden kaybettiğiyle kalıyor. Yıllar önce Uğur Dündar’ın ekiplerle bu tarz üretim yerlerine yaptığı baskınları hepimiz hatırlarız. Yazık ki o yıllarda bu güne değişen birşey yok!
O dönemlerde kırmızı bibere tuğla tozu atanlar şimdilerde elmanın daha parlak olması için kimyasallar kullanıyor.


Yazının Devamını Oku

Çakma kasaplar aramızda!..

8 Ocak 2017
Manavgat’ta bir çiftlik düşünün... Kamyonların ve kamyonetlerin sık sık giriş yaptığı bir çiftlik...

Ama her nedense ne jandarmanın ne de polisin dikkatini çekiyor. Neyseki sağlığımızı düşünen bir vatandaşın ihbarı üzerine jandarma ekipleri çiftliğe baskın yapıyor. Çiftliğe girince bir de ne görsünler; ortalıkta at etleri, sakatatlar ve kamyonette kesimi bekleyen diğer canlı atlar... Şimdi sıkı durun; bu çiftlikte 240 adet at kesilmiş. Bu jandarmanın bildiği ama açıklamadan çekindiği kısmı.
Açıklasa ne olur ki!.. Baksanıza 7 atı kesim için hazırlayan şüpheliler, adliyeden o kadar kolay çıkıyor ki...
**
Çamaşır makinesinde midye dolma üretimi yapanlardan,
Simidin dökülen susamını tekrar yeni simitlerde kullananlara kadar...
Beyaz peyniri, küflenen kaşarların ne olduğunu sormayın bile...
Sağlığımız bu kadar ucuz mu?


Yazının Devamını Oku

Bir yılın değerini anlamak!...

1 Ocak 2017
Yenilenmek; ne de güzel gelir kulağımıza değil mi?

Bu kelimenin altında hep bir düş, hayaller vardır... Derken cümle şöyle başlar: “Bir düş kurdum...” Sonra mı? O düşü yaşamak veya
yaşatmakla devam ederiz...
2017 ve yeni yılın ilk günündeyiz; işte!.. Bugün elimize verilen boş ve beyaz bir kağıt gibidir. Kimi onu bir çocuk gibi kullanır ve sonra çöpe fırlatır. Kimi ise onun üzerine bir sanat icra eder; bir şiir yazar; mükemmel bir hayat kompozisyonu inşa eder; hayatı nakış gibi örer.
Sahip olduğun her dakikanın ardından her gün bir başka koca gün daha... Bu ölünceye kadar böyle devam
eder; gider... Buradan bakınca bir gün, bir ay, bir yıl ve bir ömür hepsi aynı şey değil mi?
Diğerinden pek farkı yoktur! Fransız filozof Jean de La Bruyere; “Zamanlarını en kötü şekilde kullananlar, en çok, zamanın
kısalığından şikayet edenlerdir” diyor.

Yazının Devamını Oku

Bu can, bu bilek, bu yürek bizim

25 Aralık 2016
HEPİMİZİN dilinde; kulağında bir yeri vardır; ‘Ağaç Türküsü’nün’...

Okul sıralarından geleceğimize hatta torunlarımıza dizelerle şen şakrak (!) söyleriz bu türküyü...
**
İşte 19 Aralık Pazartesi Kemer’de Phaselis Antik Kenti karşısındaki Cuma Yeri mevkisindeki ormanlık alanında başlayan yangında şen şakrak (!) dillerde söylenen bu türkü şimdilerde artık çığlıklara döndü. İtfaiye ekipleri tarafından söndürülemeyen yangına vatandaşlar ve bölgedeki otel genel müdürleri bile katılarak çalışmalara destek vermişlerdi. Kısaca gösterilen duyarlılık, vatandaşlık örneği unutulmayacak türden... Teşekkürler Kemer’e; teşekkürler genel müdürlere...
İşte o gün bu alanda büyüyen duyarlılık, yükselen alevlerle dumanın arasından bu türküyü çığlıklara dönüştürdü...
Sizce Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bu türküyü ne kadar bilir; bizimle söyler mi?
Hadi gelin bu türküyü, can alıcı sözlerini birlikte hatırlayalım...
**

Yazının Devamını Oku