Yaratıcılık öğretilemez ama desteklenip geliştirilebilir

Yaratıcılığın zekáyla ilişkili olmadığını, öğrenilemediğini, ama desteklenip geliştirilebildiğini biliyor musunuz? Yaratıcı çocukların kalp gözleri açıktır. Bu yönlerini geliştirmek, doğal yeteneklerini ortaya çıkarmak için onları eğlenceli setlerle tanıştırabilirsiniz.

Yurtdışına yaptığım seyahatlerde Nehir’e oyuncak dışında, yaratıcılığına katkıda bulunacağını düşündüğüm ürünler alırım. Kızımın iç dünyasından yola çıkarak ortaya koyduğu eserlere gıpta ediyorum.

Yaratıcılığı yüksek çocuklar meraklı, temel sorunlarla ilgili, özgür, enerjik, espritüel, daha iyi gözlemci, daha fazla inceleyici, titizlik gösteren, iyi düşünen çocuklar. Bu çocuklar başkalarının göremediklerini görür, başkalarını uyaramayan uyarıcılar tarafından uyarılırlar. Sözün özü, yaratıcı çocukların kalp gözleri açıktır.

Yaratıcılık öğrenilemez ama desteklenip geliştirilir. Bu sayede çocukların; karşılarına çıkan fırsatlardan yararlanmaları, karşılaştıkları güçlükleri yenmeleri, her şeyi merak edip sormaları sağlanır.

Bu bilinçte olan ebeveynler, çocuklarının yaratıcılıklarını destekleme adına arayış içindedirler.

Çocukların yaratıcılığının oyun ile geliştirilebileceğine inanan büyük firmalardan biri de 250 yıldır kalem üreten Faber-Castell. Benim doğduğum yıldan itibaren Türkiye’de Adel Kalemcilik’le ortak olan Faber-Castell, özel günlerde hediye edilmek üzere kreatif (yaratıcı) ürünleri piyasaya sürüyor.

Anneler marka yarattı

Bugün Faber-Castell adı altında satılan yaratıcı setlerin çıkış hikayesi yine annelere ait... 1976’da Evelyn Greenwald ve Phyllis Brody adlı iki genç anne, çocuklarının kendilerini ifade edebilmeleri için yaratıcı yolların olmadığını fark ediyorlar. Oturup bu ihtiyacı kendilerinin karşılayabileceğini düşünüyorlar.

Evlerinin bodrum katındaki oyun odasında fikirlerini geliştirip, üretim yapıyorlar. Ortaya çıkan ürünleri fuarlarda ve sergilerde tüketiciye ulaştırıyorlar. İki genç annenin markası Creativity for Kids, popülerliğin yanı sıra pek çok ödül kazandığında, Kont von Faber-Castell’in dikkatini çekiyor. Çocukların yaratıcılığının oyun ile geliştirilebileceğine inanan Kont von Faber-Castell, bu markayı geliştiriyor ve dünya pazarına sunuyor.

Yaratıcı setler arasında biz büyükleri cezbedecek olanlar da var. Mesela süslenecek bir ayna konusunda Nehir’le birbirimize girdik. Ben önce kurdeleleri yapıştırıp üzerine boncukları serpmek yanlısıydım, Nehir ise sadece boncuklarla süslemek konusunda direndi. Set onun olduğu için kenara çekilmek zorunda kaldım.

Ucu açık yaratıcılık

Yaratıcı setler çocukların hayal gücü, el becerisi ve yaratıcılık gibi özelliklerinin gelişmesine katkıda bulunmak için geliştirilmiş. Amaç, çocukların "oynayalım&eğlenelim" düşüncesiyle hoşça vakit geçirmelerini sağlamak. Modern eğitim sistemlerinde de çocukların yaratıcılıkları geliştirilmeye çalışılıyor.

Aynı ürünü iki çocuğa hediye edin, çıkan sonuç farklı olacaktır. Kutulardan çıkan malzemeler aynı olsa da her şey çocukların hayal gücüne kalmış.

Kutuların içinde yer alan yapıştırıcı ve boyaların çocuklara zarar verip vermediği konusuna gelince; gönlünüz rahat olsun. Hiçbirinde sağlığa zararlı boya maddeleri kullanılmıyor. Markanın Türkiye ortağı Adel Kalemcilik, toksikologlar tarafından tüm ürünlerin zehirli madde içermediğine dair sertifikalandırıldığını söylüyor.
Yazarın Tüm Yazıları