Üzülmez, Yılmaz’ı üzdü

Cuma günü Merkez Bankası’nın 75. Genel Kurul’u yapıldı.

Bizzat Başkan Durmuş Yılmaz’ın benzetmesiyle "kooperatif genel kurulu" gibi geçti.

Çünkü ilk ve en önemli amacı enflasyonla mücadele (resmi söylemdeki karşılığı "fiyat istikrarı") olan Merkez Bankası, bu genel kurulda mücadele cephesini genişletmek zorunda kaldı.

Bankanın Ulus’taki İdare Merkezi Konferans Salonu’nda bugüne dek görmeye alışık olmadığımız sahneler yaşandı.

Peki alışık olduğumuz neydi?

Başkan’ın özenle hazırlanmış ve bir yılın hesabını veren uzun metni okumasıyla başlayan ve boşalan üyelikler için yapılan oylamalarla sona eren genel kurulların tek renkli kesiti, "kıdemli muhalif" Selahattin Bey’in konuşması olurdu.

Banka’nın D Grubu hissedarlarından Selahattin Ergüden, her genel kurulda kürsüye çıkarak Merkez Bankası politikalarını, kimi zaman tebessüm ettiren sert cümlelerle eleştirir ve tahammül eşiğinin -Başkan nezdinde-dibe vurduğu saniyelerde konuşmasını tamamlayarak kürsüden inerdi.

Bu, yine oldu.

Ama bu kez "veryansınlar" Selahattin Bey ile sınırlı kalmadı.

TOBB Başkanvekili Hüseyin Üzülmez, Konya Ticaret Odası Başkanı sıfatıyla katıldığı genel kurulda, TOBB camiasında ondan da görmeye alışık olmadığımız çıkışlar yaptı.

Üzülmez, toplantı öncesinde görevlilerden D grubu listesini istedi. Bu istek, listenin "gizli ve sır olduğu" gerekçesiyle önce reddedildi.

Üzülmez, ticaret sicilinde yer alan verilerin devlet sırrı olamayacağını, eğer liste kendisine verilmezse, Genel Kurul’u erteletebileceğini söyleyince, devreye kurumun hukukçuları girdi, liste geldi.

MERKEZ BANKASI BAŞARISIZ

Üzülmez
sinirlenmişti. Kürsüye çıktığında önce "Merkez Bankası’nın başarılı olmadığı iki konu vardır: Biri enflasyonla mücadele, öbürü de döviz politikası" diyerek, şunları söyledi:

"90 milyar dolara yakın ihracat sıfır karla yapılıyor. Ciddi sıkıntılar var. Merkez Bankası’nın piyasayı dolaşıp sanayiciyi dinlemesi gerekiyor. Burada herşey açıklanıyor ama protestolu senet rakamları açıklanmıyor."

Ardından liste konusunu aktararak tepki gösterdi. "Saygı istiyoruz. Memurlar bize böyle davranamaz. Böyle yapacaksanız o zaman davet etmeyin" dedi.

Salondan birkaç kişi alkışlayınca Üzülmez, "Liste gelmeseydi bilançodan genel kurulu erteletecektim. Hissedarlara saygı gösterilmesini istiyoruz. Bizim odalar iktisadi politikalara çok duyarlıdır. Ama buraya gelmiyorlar. Bunun sebebi de bu davranışlardır" diye sözlerini sürdürdü.

ÖZÜR GELDİ AMA SİNİR GEÇMEDİ

Başkan Durmuş Yılmaz, Üzülmez’den, kısa arayla iki kez özür diledi, "Arkadaşlarımız hata yapabilir ama bu hata düzeltilmiş" dedi.

Oylamaya geçildiğinde Üzülmez’in adı bir denetim kurulu üyeliğine adaylık için geçti.

Ancak Üzülmez, "Burası antidemokratik bir genel kurul. Adaylıktan çekiliyorum" diyerek protestosunu sürdürdü.

BU SERMAYEYLE HAKKARİ’DE EV ALINMAZ

Daha sonar kürsüye D Grubu Hissedarlarından Adnan Bahar çıktı. Merkez Bankası’nın 25 bin YTL olan sermayesiyle Hakkari’den bir ev alınamayacağını söyledi ve ekledi:

"Bize temettü dağıtmamak için bu sermayeyi arttırmıyorsunuz. O zaman bankalarımız Yunan’a gidiyor, biz de hisselerimizi satalım. Ya da alın bizden bu hisseleri."

Yılmaz,
genel kurulu kapatırken herkesi Merkez Bankası’na saygılı olmaya davet ederek şu konuşmayı yaptı:

ÖZÜRLE DİLİM AŞINMAZ

Burası bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız Merkez Bankası’dır.Bizi eleştirebilirsiniz.
Arkadaşlarımız da yanlış yapabilir. Yanlış düzeltilir. Özür dileyerek de benim dilim aşınmaz. Ama bu kurumun kimliğine saygınlığına güvenilirliğine kimsenin leke sürmemesi lazım.

"Andemokratik genel kurul", "Hisseleri Yunan’a satmak", "Enflasyonla mücadelede başarısız olmak"
gibi sert çıkışları sükunetle göğüsleyen Yılmaz, toplantı bitip fuayeye çıktığında üzgündü.

Yılmaz, yorgunluk çayını içerken, Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Rıfat Günay ile sohbet ederken şöyle diyordu:

"Raporları 15 gün önceden gönderiyoruz. İsteyen listeleri alabiliyor. Hazırlıkların önceden yapılması lazım. Ödevlerini yapmadan geliyorlar. Şov yapıyorlar. Kooperatif genel kurulu gibi oldu."


HÜKÜMETTEN DOLAYLI MARKAJ MI

KTO Başkanı Üzülmez’in hata düzeltilip kendisinden özür dilenmesine rağmen, Merkez Bankası politikalarına dönük ağır eleştirileri genel kurul kulislerinde farklı değerlendirmelere de yol açtı. Üzülmez’in aynı zamanda TOBB Başkanvekili ve hükümete de yakın olduğu anımsatılarak, bu eleştirilerin aslında Hükümet ile aralarında soğuk rüzgarlar esen Yılmaz’a dönük "dolaylı bir markaj olduğu" yorumları yapıldı.

Üzerinde düşünmeye değer.

Rapordaki resimler

Merkez Bankası’nın genel kurulu kadar, 2006 Yılı Faaliyet Raporu da alışılmışın dışındaydı.

Hem biçimi hem de içeriği yenilenen Yıllık Rapor’da, -aylardır eksik de olsa- banka yönetimini tanıtan altı fotoğrafın yanısıra, Banka’nın sahip olduğu çok değerli resim koleksiyonundan sekiz adet de tablo yer aldı.

122 sayfalık rapora, tabloların yerleştiriliş sırası şöyle: İbrahim Çallı’nın Atatürk Portresi, Abidin Dino’nun Çiçekleme’si, Nejat Melih Dervim’in Stravinsky’ye Saygı, Şefik Bursalı’dan Bursa’da Peyzaj, Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan Kırkayak ve Hayat Ağacı, İbrahim Çallı’dan Çınaraltı, Erol Akyavaş’tan "Son Seslere Ağıt"

Toprağa, ağaçlara hakiki bir bağlılığı olan Başkan Durmuş Yılmaz’ın sunuşunu içeren rapordaki tabloların dördünün, doğa temalı olduğunu buraya not düşelim.
Yazarın Tüm Yazıları