Turizmde hedef 22 milyar dolar

TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, 2008’de yüzde 90 gerçekleşen hedeflerini daha da büyüttüklerini söyledi. Başaran Ulusoy ile 2009 turizm planını görüştük.

Turizm açısından 2008 yılını kısaca değerlendirebilir misiniz? Beklentileriniz gerçekleşti mi?

- Hedefimizi yüzde 90 ulaştık. 16.5 milyar dolar beklentimiz vardı. 13.5 milyar dolayında gerçekleşmeye ulaştık. 26 milyon turist Türkiye’yi ziyaret etti. Antalya sahilleri dolulukta yüzde 100 dolayında kapasiteye ulaştı. Muğla sahilleri ise, Antalya’nın oranına henüz ulaşamadı. Antalya, Türk turizminin hem motor gücünü oluşturdu, hem de yazlık başkenti oldu. Ne var ki, artık Antalya sahillerinde turizm yatırımı doyma noktasına geldi. Artık Antalya sahillerine yatırım yapılamaz bir konumdayız. Muğla sahilleri ise, henüz uluslararası platformda dünyaya açılmak üzere... Muğla sahilinde Dalaman ve Bodrum havaalanları var. Ama Muğla sahilleri üçüncü bir havaalanında karşılayabilecek konumda. Bu havaalanı Marmaris ve Yunan adalarına komşu Datça arasında olabilir. Bu havaalanı bizim açımızdan önemlidir. Muğla turizmcilerinin de özel isteğidir. 2008’de ülkemize 26 milyon turist gelmiştir. Almanya birinci, Rusya ikinci, İngiltere de üçüncü sırada yer almaktadır. Bulgarlar, sürpriz bir atakla özellikle de Güney Ege sahillerimizi ziyaret eden dördüncü ülke olmuştur. Ardından Hollanda, İran ve Fransa gelmektedir. Türk turizminin artık kapasitesi de, kalitesi de artmıştır. Bu saatten sonra Türkiye’nin önemli gelir kaynaklarından biri de turizm sektörüdür. Buna karşın İzmir’in Çeşme ve Seferihisar, Denizli’nin Pamukkale ve Afyon’un termal tesisleri de oldukça önemli turizm potansiyeli arasındadır.

KİMDİR?

1949 Trabzon doğumlu olan Başaran Ulusoy, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi mezunu. Türk turizminin duayenlerinden olan Ulusoy, altı dönemdir Türkiye Seyahat ve Acenteleri Birliği Başkanlığı’nı yürütmektedir. Ulusoy evli ve iki çocuk babası.

SADECE DENİZ TURİZMİ YAPMAK OLMAZ

Alternatif turizm için ne yapılabilir?


- Türkiye sadece deniz ve kumsalla anılan bir turizm beklentisi içinde olmamalıdır. 2009 hedefimiz, 22 milyar dolarla ifade edilmelidir. Bu nedenle de termal turizme önem vermek zorundayız. Örneğin, İzmir Balçova, Denizli Karahayıt, Afyon ve Aydın Menderes Havzası, jeotermal turizmi için önemlidir. Avrupa ülkelerinde sağlık turizmi çok önemlidir. Bazı acentelerimiz İstanbul merkezli diş hastalıklarına yönelik turlar düzenlemektedir. Çünkü Avrupa’da diş hastalıkları tedavisi büyük maliyetlere neden olmaktadır. Ülkemizde Avrupa’ya nazaran daha ucuza mal olmaktadır. Bu hedefi ön plana koyarsak, Karahayıt’ı, Balçova’yı, Afyon ve Kütahya’daki tesisleri ön planda tutarsak kışları sağlık turizmi ile ilgili önemli potansiyel yaratabiliriz. Bu, turizmi 12 aya yayma açısından çok önemlidir. Böylece 2009’da 22 milyar dolarlık turizm gelirine sahip olabiliriz. Türkiye coğrafi konum bakımından önemli bir turizm cennetidir. Nehirlerimizle, Karadeniz yaylarıyla, Nemrut Dağı’yla, peri bacalarıyla, Nuh’un gemisiyle büyük turizm potansiyeline sahibiz. Yeter ki bakanlığımız ve hükümetimiz arkamızda olsun. Dünya turizm pastasından hak ettiğimizi elbette alacağız.
Yazarın Tüm Yazıları