TOBB’dan Batı Şeria projesine 20 milyon dolar

ÜÇ ülkenin cumhurbaşkanları, geçen hafta Ankara Forumu’nda buluştu. Savaşla kararan hayatları, uzun vadede bir nebze olsun iyileştirecek bir ekonomik barış projesiydi bu buluşmanın vesilesi.

Batı Şeria’da kurulacak sanayi üretim bölgesi için, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Lideri Mahmut Abbas elele fotoğraf verdi.

Ankara Forumu buluşmasında, fotoğraflara yansımayan, projenin mali-finansman ayağına ilişkin önemli ayrıntıları burada aktaralım.

Hemen belirtmek gerekiyor ki, projeyi uzun ve zahmetli bir çalışma sonucu hazırlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğü, yalnızca teorik düzeyle sınırlı kalmıyor.

En az 5 bin Filistinli’ye iş olanağı sağlayacak ve toplam 35 milyon dolara malolması beklenen Batı Şeria Sanayi Bölgesi için, TOBB’un 20 milyon dolar civarında kaynak ayırdığını öğrendik.

Kalan 15 milyon dolarlık kısmı ise uluslararası finansman kaynaklarından sağlanacak. Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası ile, İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in başında olduğu Quartet Ofisi, projeye fon aktaracak kurumlardan üçü.

Tarkumiye’de 800 dönüm arazi üzerine kurulacak sanayi bölgesinde 50-60 firmanın faaliyet göstermesi bekleniyor.

Sanayi Bölgesi’nin kurulmasının önünde, iki temel eşik var: Aşiret çatışmalarından arındırılmış, üzerinde uyuşmazlık yaşanmayacak bir araziyi hukuki yollarla bulmak. Diğeri de İsrail’den taşınacak yüksek gerilim hatları, kanalizasyon gibi bir organize sanayi bölgesinin zorunlu bileşenleri olan altyapıyı kurmak.

DÜŞÜK KUR MAĞDURU TÜRK FİRMALARI "Peki TOBB bu projeye neden 20 milyon dolar ayırıyor?" sorusunun yanıtı ise şimdilik açıkça telaffuz edilmiyor. Fakat,

Batı Şeria Sanayi Bölgesi’ne düşük kurdan yakınan, güç durumdaki Türk firmaların bir bölümünün gideceğini öğrendik...

Zarar yazan ve üretimi yavaşlamış bazı Türk firmaların makina parklarını yok pahasına satmaktansa, kurulacak bölgeye taşıması hedefleniyor.

Yani bölgede barışın sağlanmasına ciddi katkı hedefleyen bu prestijli proje, değerli TL’den "hastalanan" Türk reel sektörüne de ilaç olacak.

Dünya Bankası bizi düşük zekalı görüyor!"

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay’ın altı yıllık görev süresi dün sona erdi.

"75 milyar dolarlık bir piyasa yarattık" Günay, dün akşam siyaset, bürokrasi ve sektör temsilcilerine bir resepsiyon verdi. Günay’ın, kısa bir süre önce yaptığımız sohbette, üç yıl önce aldığı önemli bir kararı, çarpıcı bir anekdot eşliğinde aktardı.

Kurum olarak, Dünya Bankası’yla üç yıl önce ilişkilerini tamamen kestiğini açıklayan Günay’ın konuya ilişkin anısı ise şöyle:

"Bizimki gibi kurumlar oluşturulurken, Dünya Bankası da uluslararası danışmanlık ihtiyacını karşılamak amacıyla kredi desteği sağlayacağını bildiriyor.

Fakat sistem öyle kurulmuş ki, onlar ön kapıdan çıkarken, yan kapıdan başkaları geliyor. ’Sizin ihtiyacınız var. Biz danışman olalım, Dünya Bankası kredisi bize verin’ diyorlar.

Bize de Amerikalı bir uzman gelmek istedi. Tamam dedim. Merakla bekliyorum. 75 yaşlarında zor yürüyen bir kadın geldi. Massacuthes Düzenleyici kurulunda görev almış. Size danışmanlık yapayım dedi. Kibarca eğitimimin kurumsal yapı üzerine olduğunu söyledim. O da anladı ve ’Tamam siz bu işi yapabilirsiniz’ dedi."

DÜŞÜK ZEKALI GÖRÜYORLAR Günay
, gelişmiş ülkelerin ekonomisi bizim gibi ülkelere, "orta düzeydeki elemanlarını gönderdiklerini" büyük bir samimiyetle söylüyor ve ekliyor:

"Çünkü bizim zeka seviyemizi düşük görüyorlar. Bunu farkettim ve Dünya Bankası’ndan hiçbir danışmanlık hizmeti almadık. Bütün işimizi kendimiz yaptık. Çünkü Dünya Bankası bize hep yanlış yaptırdı
."

Destek" kavramı artık kalkıyor

DÜNYA Bankası-Türkiye ilişkilerinde "takvimsel" bir aksama yaşanıyor.

Banka’nın mali yılı her yılın Temmuz ayında sona erer.Her Temmuz’da Banka’nın çalıştığı ülke ile projeleri görüşmelerle yenilenir, revize edilir. Varsa yeni paketler, yeni kredi destekleriyle ortaya çıkar.

Yıllardır ilk kez Dünya Bankası’nın nasıl bir program yürüteceği, hangi projeye hangi kaynakla destek olacağı konusu ilk kez bu kadar gecikiyor. Çünkü Dünya Bankası’nın yılbaşısı, bizdeki genel seçimlerle çakışınca, hükümet erteleme istedi.

Ve bugüne dek gelindi. Hazine-DPT ile Dünya Bankası görüşmelere daha yeni başlayabildi. Türkiye Direktörü Ulrich Zachau’ya "Ne zaman açıklanır?" diye sorduğumuzda, "Taahhütte bulunamam. Ama hedef, yılbaşından önce" diyor.

Gelgelelim, ilişkiler açısından kaydadeğer bir ipucu veriyor: "Bu kez destek (assistance) olmaktan değil, ortaklıktan (partnership) sözediyoruz" diyor.

Günay’ın yukarıdaki anekdotu ile ondan sadece iki gün sonra öğrendiğimiz bu bilgiyi yanyana okumak, fikir verebilir.
Yazarın Tüm Yazıları