Teknolojiyle gelen hijyen ve sağlık

Değerli Hürriyet okurları, bu makalemde sizlere teknoloji dünyasında öne çıkan hijyen odaklı ürün-lerden ve bizlere getireceği faydalardan bahsedeceğim.

Haberin Devamı

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVID-19 sebebiyle hepimiz derin bir üzüntü ve kaygı içerisindeyiz. Uzun yıllardır böyle büyük bir virüs salgınıyla karşı karşıya gelmeyen bütün ülkeler büyük bir sınav veriyor. Umarım bu sınavdan başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya en az hasarla ve başarıyla çıkacaktır. 

TEKNOLOJİNİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE HİJYEN

Teknolojinin gelişlimi öyle bir hal aldı ki, baş döndüren hızına yetişilemiyor. Her alanda etkisi çokça hissedilen teknoloji hemen hemen her alanda aktif olarak kullanılıyor. Sulama teknolojilerinden akıllı ev robotlarına kadar birçok alanda ev/ofis içerisinde ve dışarısında bu yeni teknolojiler aktif olarak kullanılıyor. Peki bu teknolojiler neler ve hangi amaçlar için kullanılabilir. Virüslerin kol gezdiği bir dönemde gelin bu teknolojik ürünleri şöyle bir inceleyelim. 

Haberin Devamı

EV VE OFİSİMİZDEKİ YARDIMCI ROBOTLAR

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru popülerliği artan ve birçok marka tarafından çeşitli tasarım ve özelliklerle piyasaya sürülen robot süpürgeler özellikle ev hanımlarının ilgisini çekiyor. Yalnızca ev değil ofiste de rahatlıkla kullanılabilen robot süpürgeler büyük kolaylık sağlıyor. Bahsettiğim gibi artık birçok farklı marka tarafından üretilen hatta aynı markada akıllı telefonlar gibi çok çeşitli modelleri olan robot süpürgeler her an elimizde olan akıllı telefonlarımızla mobil uygulamaları üzerinden rahatlıkla kontrol edilebiliyor. 

LTRE ÖZELLİKLERİ SOLUNUM AÇISINDAN POZİTİF ÖNEM TAŞIYOR

Fiyatları 1.000 TL ile 15.000 TL arasında değişen süpürgeler kendi içlerinde Hepa filtreli, kızılötesi görüşlü, kameralı, çoklu sensörlü, uzun ömürlü bataryalı, geniş toz toplama hazneli, malzeme kalitesi ve tasarım farklılıkları gibi özellikleriyle birbirinden ayrılıyor. Otomatik hareket alanı yaratan robot süpürgeler, model özelliklerine göre çevreyi tarıyor, analiz ediyor ve ayarlamış olduğunuz belirli saatlerde kendisi çıkıp evi veya ofisinizi süpürmeye başlıyor. Hem de herhangi bir nesneye çarpmama özenini göstererek. Akıllı robot süpürgeler nesne algılama sensörleri ile evin veya ofisin içerisindeki nesneleri analiz ediyor, kaç dakikada bulunduğu alanı temizleyebileceğini hesaplıyor ve temizliğe başlıyor. Şarjı eğer temizlik yaptığı alan için yeterli değilse şarj istasyonuna geri dönüyor, kendisini şarj ediyor ve şarj tamamlandıktan sonra kaldığı yerden temizliğe devam ediyor. Özellikle evde hayvan besleyenler için işkence haline gelebilen tüy toplama seanslarına robot süpürgeler son veriyor. Modellerine göre bulunduğu ortama hoş bir kokuda verebilen robot süpürgeler, içerisinde yer alan materyaller ile hijyen seviyesini de koruyor. 
Teknolojiyle gelen hijyen ve sağlık
HAVAMIZI TEMİZLEYEN TEKNOLOJİLER

Günümüzde en büyük sorunlardan bir tanesi bakteri kaynaklı ve mevsimler alerjik reaksiyonlar. Özellikle çocuklu evlerde hapşırma ve öksürme kol geziyor diyebiliriz. Bir de evde hayvan besliyorsanız vay halinize. Yalnızca ev değil, hava temizliği bulunduğumuz her ortamda çok önemli. Bu sebeple ofiste, geniş hol ve alanlarda, otellerde, toplantı salonlarında havanın temiz olmasını sağlamak çok çok önemli. Özellikle bulaşıcı hastalıkları ve yaşadığımız COVID-19 sürecini göz önüne aldığımızda hijyenin hatımızdaki önemini katlıyor diyebiliriz. İşte tam da bu noktada hava temizleme cihazları öne çıkmaya başlıyor ve alerjik reaksiyonlara ve hava temizliğine en iyi çözüm hava temizleme cihazları olarak göze çarpıyor. Özellikle klimanın sıkça kullanıldığı günümüzde havanın sirküle olması ve temizlenmesi yaşam standartlarımız için büyük önem taşıyor. İçerisinde bulunan çeşitli filtreler ile birbirinden farklılaşan ürünler ev ve ofis kullanımı için 500 TL ile 7.000 TL arasında fiyatlarla elde edilebiliyor. Tabii ki otel, fabrika ve benzer geniş alanlar için bu tür ürünlerin fiyatları 50.000 TL’lere kadar çıkmakta.

Haberin Devamı

NEM VE SAĞLIK

Robot süpürge, hava temizleme cihazları ve aslında yaşam alanımızda olmazsa olmaz diyebileceğimiz nem cihazları. Nem cihazları ortamın havasını dengeleyerek havanın vücudumuza nüfus etmesinde önemli bir rol oynuyor. Nem cihazları içerisinde barındırdığı özelliklere istinaden ev ve ofis kullanımına uygun olarak 1.000 TL ile 5.000 TL aralığında fiyatlara sahip olduğu görülüyor. Tabii ki, daha geniş alanlar için fiyatlar yine yükseliyor ve 40.000 TL civarına kadar çıkabiliyor. 

SAĞLIĞIN HER ŞEYDEN DAHA ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİR DEFA DAHA GÖRDÜK

Yaşadığımız son COVID-19 salgını aslında listenin neredeyse son sıralarına kadar ittiğimiz sağlığımızın ne kadar değerli olduğunu bize bir defa daha gösterdi. Son model arabaların, bilgisayarların, tabletlerin, cep telefonlarının bir günde ne kadar değersizleşebileceğini ve doğanın, insan sağlığının yani yaşamın ne kadar değerli olduğunu maalesef üzücü bir şekilde anladık. Teknoloji ürünlerini kendi sağlığımız ve hijyenimiz için önümüzdeki dönemde bu bilinçle kullanmamız gerektiğini hiç unutmamız gerekiyor. 

Haberin Devamı

BELİRTİLEN TELKİN, ÇAĞRI VE YÖNETMELİKLERE MUTLAKA UYALIM

Dünyada ve ülkemizde oldukça ciddi boyutlarda yaşanan Corona Virüs salgının yavaşlaması ve tamamen yok olması için kurum ve yetkililerin telkin, çağrı ve yönetmeliklerine mutlaka uyalım ve gerekli hassasiyeti gösterelim. Belirlenen kurallara uymak kendimiz, çevremiz ve sevdiklerimiz için çok önemli. Hürriyet okurları için özel olarak hazırlayacağım yeni makalemde bir araya gelmek, teknoloji ve sağlık dolu günleri en kısa zamanda birlikte kucaklamak dileklerimle…

Yazarın Tüm Yazıları