Şükran Köyü’nden Allianoi’ye

KONYA Beyşehir’in Çavuş Beldesi yakınlarında, bozkırın ortasındaki kerpiç ev inşaatında bir yer sofrası. Sanatçısı, yazarı, çizeri yere bağdaş kurup inşaatta çalışan işçilerin hazırladığı kahvaltıda buluşuyoruz.

Ev sahibimiz projenin fikir babası Mehmet Taşdiken. 156 kerpiç köy evinden oluşan bu ütopik projenin ilk 10 -15 evi tamamlanmak üzere. Uzaktan Beyşehir Gölü’nün sakin ışıltısını seyrediyoruz.
“Ekolojik” evlerin sahipleri çevreci ütopyanın peşinde bir avuç idealist sanatçı ve entelektüel. Kimi evler atölye olarak kullanılacak, organik tarım yapılacak, domates sebze tarladan gelecek, süt inekten sağılacak.
Burasının adı Şükran Köyü...
Cemil İpekçi’den Yüksel Aksu’ya, Devrim Erbil’den Zeynep Tunuslu’ya, Nilüfer Narlı’dan Halil Ergün’e kadar pek çok tanıdık isim Şükran Köyü’nden ev alarak projeye destek veriyor. Evler şimdilik 30 bin lira. Çavuş Beldesi Başkanı Mehmet Çiğdem projeden gururlu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Şükran Köyü projesine destek için burada.
* * *
Şükran Köyü’ne varmadan önce Beyşehir’de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’la birlikte Anadolu ahşap mimarisinin en önemli örneği olan Eşrefoğlu Camii’ni ziyaret ettik. Bakan bizi Burdur’a, Sagalassos harabelerinin açılışına davet ediyor. Gitmemek olmaz.
Orası Batı Torosların en önemli antik kenti. Gözümüz Çavuşlu olan Ahmet Sever’i arıyor ama Cumhurbaşkanı danışmanı olarak işi başından aşkın, bize katılamıyor.
Sanatçılar ise Yortanlı Barajı’nın suları altında kalma riski taşıyan Bergama’daki antik Allianoi kenti için bir bildiri hazırlamakla meşguller. “Beyşehir’deyiz, sırası mı Bergama’nın” denmiyor. Aramızda ünlü arkeolog ve editör Nezih Başgelen de var. Henüz Tarkan’ın web sitesinde duyuru çıkmamış. Çevre Bakanı da “Tarkan kuru sıkı atmasın, Allianoi uydurma bir yer” diye açıklama yapmamış. Ressam, heykeltıraş, oyuncu, yazar çizer takımı... Nezih Başgelen, Yüksel Aksu, Figen Özden, Kamer Batıoğlu, Nilhan Sesalan, Işıl Karaçor, Belgin Alagöz, Güler Kazmacı, Vedat Akman, Mehmet Taşdiken ve ben. Kafa kafaya verilip hemen o gün bakana sunulmak üzere kısa bir Allianoi mektubu hazırlanıyor.
Araçlara doluşup Sagalassos’a varıyoruz. Güneşi orada batıracağız. Tanrının şanslı kullarıyız ki rehberimiz Nezih Başgalen.
* * *
Hafta başında ortalık karışıyor. Allianoi gündeme oturuyor. Kültür ve Turizm Bakanı, Çevre ve Orman Bakanı’na karşı çıkıp Tarkan’a ve çevrecilere destek veriyor.
Referanduma rağmen Türkiye’nin çevreci gündemi arada kaynamıyorsa bu şaşırtıcı bir durum. Türkiye çevreciliği özümsüyor. Göç ve hızlı kalkınmanın akıl yitimi anlamına gelmediğinin farkına varıyor ve belki de özüne dönüyor.
Bir insanı anlamak için, “Otu çek köküne bak” derler Anadolu’da. Bilinçaltının uyanışından söz edilebilir belki de... Bozkırdaki Şükran Köyü, Türkiye’nin kendi kültürünün unutulan altyapısında, göçerlikte ve dininde doğaya saygının olduğunu hatırlamaya başladığının simgesi. Allianoi eylemi de bir tür zulme başkaldırının...
Eylemcilere destek için bugün ben de Allianoi’de olacağım.
Yazarın Tüm Yazıları