Spor olsun!

İSTANBULLU gazeteciler dün Taksim’de buluşup İstiklal’den aşağı spor olsun diye yürümedik.

Pankartta yazdığı gibi, “Özgür Basın hepimize lazım”...
Fakat bugün spor yazacağım.
Sporla ilgim dilim çözülürken başlamış. Kırk derece ateşle Fener maçına giderken tramvayda bayılan babam, bana önce “Fenerbahçeliyim” demeyi öğretmiş! Sonraki hayatım da Fenerlilerle geçti, işi Fener-Kayseri maçına rastlayan son Sevgililer Günü’nü “Mabet”te kutlamaya kadar vardırdık!
Türkiye’nin kurtuluşunun spor endüstrisine yatırım yapmakta olduğuna inanıyorum. Sporun yarattığı katma değer hem parasal, hem de sosyal olarak hiçbir sektörde yok. Ama en önemlisi, sağduyulu bir toplum olmaya yapacağı katkı ki, bugünlerde işte buna çok ihtiyacımız var...
* * *
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın ardından Türkiye 2013 FİFA U20 denilen 20 yaş altı Dünya Kupası’nı düzenlemeye hak kazandı. Adaylık dosyamızda Kayseri’den Gaziantep’e 10 şehir ve 10 stat var. Bu etkinlikten beklenen ekonomik girdi en az 300 milyon dolar. Bu yıl Kolombiya’da yapılan U20 Dünya kupası 9 bin kişiye dolaylı ya da dolaysız istihdam sağlamış.
Yine 2013’te Akdeniz Oyunları Mersin’de düzenlenecek. Akdeniz’e kıyısı olan 24 ülkenin katılacağı bu etkinlik, Mersin’in çehresini değiştirecek.
Doğu’nun “makûs talihi”ni sporla yenebiliriz. O zor coğrafyada kayak sporu kalkınmanın en önemli aracı olacak. Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları Erzurum’a sınıf atlattı. Cumhuriyet tarihinin tek seferdeki en büyük spor yatırımı burada gerçekleşti. 600 milyon lira harcandı. Erzurum şimdi de 2012 Gençler Dünya Şampiyonası’na ve Kayak Yapan Gazeteciler gibi iki etkinliğe hazırlanıyor. Yepyeni tesislerin yanı sıra Avrupa’nın en uzun atlama kulesi Erzurum’da yapıldı.
Şu anda Ağrı, Kars, Van, Bingöl, Muş, Tunceli, Bitlis ve Hakkâri’de kurulan kayak merkezleri kış turizminin hızla gelişeceğini müjdeliyor.
* * *
Spor endüstrisinin ekonomiye getirdiği katma değer pek çok sektörü etkiliyor. Süper Lig yayın hakkı için Dijitürk’ün ödediği 321 milyon dolar. Yayın ihalesi sonucu kulüplere giden yüksek meblağlar üç büyükler dışındaki takımları da ihya etti.
Futbolda Anadolu takımlarının öne çıkışı spor endüstrisi katma değerinin bölgesel kalkınmada oynayacağı rolün işareti. Geçen yıl Lig’de Bursa, Kupa’da Trabzon şampiyon oldu.
Özel bir yasa ile doğuda yapılacak bir spor seferberliği ile artık endüstri haline gelen başta futbol ve diğer sporlara yatırım yapılması sağlanabilir. Teşvik, vergi indirimi gibi yöntemlerle spor malzemeleri üreticilerine yatırım imkânı sağlanarak istihdam yaratılır ve sporun gelişmesine imkân verilir. Ayrıca sponsorluklar devreye sokularak TOKİ’nin de katkılarıyla 10-15 bin kişilik küçük modern stadyumlar, salonlar yapılabilir.
Siyasi partiler spora sosyal ve ekonomik boyutuyla daha ciddi yaklaşmalı. Önümüzdeki seçimlerde parti programlarında spora verilen yer ekonomik program kadar ciddiye alınmalı.
Gazetecilerin armut gibi toplanıp hücreye tıkıldığı bir ülkenin ruh sağlığı iyi olamaz. Spora ihtiyacımız var, çünkü “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur”...
Yazarın Tüm Yazıları