Söyleyecek Sözüm Var

Köprüde tema mı, o da ne demek?

Haberin Devamı

...

ÇUKUROVA Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Seyhan Nehri üzerinde yaptıracağı 2 köprüden birinin ‘Sonsuzluk’ temasıyla inşa edilip, “Atatürk” adının verilmesini önerdiğinde, çok şaşırdım.

Şaşırmamın nedeni, köprü için önerilen isim değil, köprünün “Sonsuzluk” temasıyla yapılması fikri… Kusura bakmayın da, biz alışkın değiliz öyle temalı memalı köprüye. Bağlarsın demiri, dökersin betonu, olur sana köprü. Bugüne kadar öyle gördük. Kent estetiğiymiş, kent dokusuymuş, siluetmiş bilmeyiz biz.

Şaka bir yana sevgili okurlar, Çukurova GİAD’ın bu önerisi çok hoşuma gitti. Özellikle de, ‘Tema’ konusu. Yapılarda estetik bir anlayış talebinin bir tezahürü olarak gördüğüm bu öneriyi sonuna kadar destekliyorum ve hem kamu kurumlarının, hem de belediye ve müteahhitlerin yapılarda ‘estetik’, ‘tema’ gibi kaygılar da taşımasını temenni ediyorum.

Haberin Devamı

Çünkü bir kenti diğerinden farklı kılan, sadece mutfağı ya da doğal güzellikleri değildir. Mimarideki özgünlükleri de, bir kenti diğerinden farklı kılar. İnsanların kentimizi sadece kebabıyla değil, estetik güzelliğiyle de anmasını çok arzu ediyorum. Bir kenti marka yapan, bu estetik düşüncedir çünkü. Sadece yapılarıyla da değil, kokusuyla bile bir kenti marka yapabilirsiniz aslında. Alın size Portakal Çiçeği Karnavalı. Aslında fikir çok basit, fakat yüklenen anlam ve organizasyonla, kentin tanıtılmasına ve sevilmesine epey bir katkı yapacağından eminim.

Bu yolda çalışan, çaba gösteren, üreten insanları selamlıyorum. Güzellikle kalın…

Kim evlatlık ister?

KENTİMİZDEKİ tarihi yapıları firmalar, işadamları evlat edinip, restore etse… Bunun karşılığında o binaya restore edenin veya firmanın adı verilse… Hatta, talep edilmesi halinde o yapı restore eden kişiye makul bir süreliğine kiraya verilse ve ticari bir işletme haline getirilerek (Örnek, Bosnalı Hotel) canlandırılsa… Fena mı olur?

Yazarın Tüm Yazıları