Sosyal medyada yerli atağı

Güncelleme Tarihi:

Sosyal medyada yerli atağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 12:07

Sosyal medya platformlarının yerli imkanlarla üretilmesi doğrultusundaki girişimlere bir yenisi daha eklendi. Donanım ve yazılım açısından Türk mühendislerinin ürünü olan "finkafe" kullanıma açıldı.

Haberin Devamı

Sunucuları yurt içinde bulunduğu için güvenlik açısından daha tercih edilir olan platformun kullanıcıları, 20 farklı konu başlığından istediğini seçerek, ilgili paylaşımları görebiliyor. Kullanıcılar, platformu kullanan tanıdıklarıyla "whatsapp"ta olduğu gibi anlık yazışmalar gerçekleştirebiliyor.     

Karakter sayısı açısından Twitter'den daha geniş imkanlar sunan platformda 1 milyon kullanıcı aynı anda ve 280 karaktere kadar ileti paylaşabiliyor.     

"20 MİKROBLOGU TEK BİR YERE ENTEGRE ETTİK"     

Platformu kuran Mobifin Mobil Finans Teknoloji Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, finkafe'de her türlü iletinin paylaşılabileceği bir ana platformun yanı sıra 20 farklı konu başlığını içeren mikroblogların da yer aldığını söyledi.     

Haberin Devamı

Kullanıcıların, istedikleri alanlara göre söz konusu konu başlıklarıyla ilgili iletide bulunabileceğini anlatan Ünver, bunun kullanıcılara ilgi alanları dışındaki iletilerle karşılaşmamaları gibi bir kolaylık sağladığını dile getirdi. Ünver, "Biz 20 mikroblogu tek bir yere entegre ettik. Bu teknik açıdan çok ciddi bir algoritma ve bu anlamda Türk yazılımcıları ile gurur duymalıyız." diye konuştu.     

Altyapıda birden fazla sunucunun kullanıldığını dile getiren Ünver, bunların da tamamen yerli olduğunun altını çizdi. Ünver, bunun hem güvenlik açısından hem de hakaret ve kötü söylemde bulunanların tespiti açısından önemine işaret etti.     

"KİMSE TÜRKİYE'NİN ALEYHİNE TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ YAPAMAYACAK"     

Ünver, platformda 1 milyon kişinin aynı anda ileti paylaşabildiğini ve hiçbir şekilde donma, sistemden atma gibi sorunların yaşanmadığını kaydetti.     

Firmalarının yurt içinde yerleşik olması nedeniyle kurumlar vergisine de tabi olduğunu vurgulayan Ünver, "Twitter'ın 2013 yılında Türkiye üzerinden 400 milyon dolar reklam geliri elde ettiğinden söz ediliyor. Kurumlar vergisi açısından baktığınız zaman 80 milyon lira dolayında ülkenin kaybı var. Burası hem bu ülkeye vergi ödeyecek hem sunucuları yurt içinde hem de kimse Türkiye'nin aleyhine toplum mühendisliği yapamayacak." değerlendirmesinde bulundu.     

Haberin Devamı

Platformda whatsapp benzeri özellikler de olduğunu dile getiren Ünver, kullanıcıların tanıdıkları katılımcıları ekleyerek kapalı grupta mesajlaşabileceğini bildirdi. Ünver, bunun yanı sıra kişilerin birbirlerine doğrudan da mesaj yollayabildiklerini anlattı.     

Platformun faaliyete başladığını resmen duyurmamalarına karşın, 2 binin üzerinde kullanıcıya ulaştıklarını aktaran Ünver, platformun siber saldırılara karşı direnci konusunda da iddialı olduklarını söyledi.     

Ünver, kullanıcıların iPhone ve android işletim sistemli telefonlarına da uygulamayı indirebileceklerini ifade etti.     

"HEPİMİZİN GURUR DUYMASI LAZIM"     

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Ünver, platformu ilk olarak finans dünyası için düşündüklerini, ancak 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında sosyal medyada bilgi kirliliği yaratılarak, Türkiye için bir olumsuz algı hareketi başlatılmasının platformun kapsamını genişletmelerinde önemli rol oynadığını dile getirdi.     

Haberin Devamı

Yerli sosyal ağ fikrinin 2 yıldır gündemlerinde olduğunu kaydeden Ünver, zaman içinde fikrin olgunlaşarak platformun bugünkü seviyesine ulaştığını bildirdi.     

Projeye, içinde matematikçilerin de yer aldığı akademisyen bir grubun emek verdiğini belirten Ünver, "Türkiye bu işleri yapacak insan kaynağına sahip. Hepimizin gurur duyması lazım. Bütün parçaları bir araya getirebilecek cesaretli müteşebbislere ihtiyaç var. Bu, her yıl yatırım yapmanız gereken bir iş." diye konuştu.     

"YERLİ MAİL VE ARAMA MOTORUNA DA TALİBİZ"     

Ünver, ocak ayında Körfez bölgesinde platformun Arapça versiyonunun hizmet vereceğini, bahar aylarında da Türki Cumhuriyetlere ve Avrupa'daki Türk vatandaşlarına yöneleceklerini söyledi. Ünver, "Türkiye'yi teknoloji konusunda merkez yapabilmek için bir tuğla bile koyabilirsek ne mutlu bize." ifadesini kullandı.     

Haberin Devamı

Bir yıl sonra Türkiye'de sunucu tarlası kurmayı da hedeflediklerini anlatan Ünver, "Yerli mail ve arama motorunu da yapmaya talibiz." dedi.      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!