Soralım öÄŸrenelim

1. Mahkemeye boşanmak için başvurduk. Mahkeme boşarsa dinen de boşanmış olur muyuz? MELAHAT DURMAZ / ARTVİN

Haberin Devamı

Mahkeme yoluyla gerçekleştirilen boşanmalar bir bain talak (boşanma) olarak geçerlidir. Yani eşinizle dinen de boşanmış olursunuz.

2. Namazda Sübhaneke duasının okunduğu yerler hakkında bilgi istiyorum? YAŞAR SÖYLEMEZ / BİTLİS
İkindi ve yatsı namazlarının sünnetleri dışında herhangi bir namazın (farz veya sünnetin) üçüncü rekatına kalkıldığında Fatiha’dan önce Sübhaneke duası okunmaz. Okunması halinde Fatiha geciktirilmiş olacağından sehiv secdesi gerekir.

3. Mezar yaptırmak sakıncalı mıdır? EFE USLU / İSTANBUL
Mezar üzerine görkemli yapıtlar yapmak hoş karşılanmamıştır. Peygamberimiz (s.a.v.) Medine’de ilk vefat eden sahabe Osman bin Maz’un (r.a.) mezarının baş tarafına işaret olsun diye bir taş koymakla yetinmiştir.

4. Türbe ziyaretlerinin usulü nedir? ESİN KARLI / ADIYAMAN
Türbe ziyareti mezar ziyaretidir. Mezarları ziyaret sünnettir. Peygamberimiz buna teşvik etmiştir. Ancak orada mum yakmak, çaput bağlamak, etrafında tavaf etmek, ondan bir şey istemek gibi hususlar bid’attır. Şirke yol açacak tavırlardır. Ancak orada durup Allah’tan tevbe ve istiğfar dilenir ve türbe sahibine de dua edilir. Doğru olanı budur.

5. Fitil kullanmak, lavman yapmak orucu bozar mı? SİBEL MECİT / DENİZLİ
Gerek fitil kullanmak, gerekse de lavman yapmak orucu bozar. Oruçlu olan bir kiÅŸi tıbbi gereksinim olması halinde fitil kullanabilir, lavman yaptırabilir. Ama o gün için de bir gün kaza orucu tutar.Â

Yazarın Tüm Yazıları