Siyasetin yapamadığını sanatçılar başardı

Güncelleme Tarihi:

Siyasetin yapamadığını sanatçılar başardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2017 11:43

Almanya’nın Fulda kenti iddialı bir konsere hazırlanıyor. Fulda Şehir Korosu, 5 Mart akşamı Beethoven’in Egmond Uvertürü ile Neşeye Ağıt adlı eserlerini seslendirecek. Eserler ‘İslam ve Hıristiyanlık hümanizminin metinleri’ olarak tanımlanırken, konser aracılığıyla birlikte yaşamın, karşılıklı saygı ve işbirliğinin önemi vurgulanmış olacak. SPD’nin başbakan adayı Martin Schulz da, konserin ‘halklar arasındaki anlayış açısından önemli bir mesaj’ olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

FULDA Şehir Korosu’nun (Winfridia Fulda) konserinde, Türkiye’de klasik batı müziğinin öncülerinden Adnan Saygun’u
n en bilinen eserlerinden biri olan Yunus Emre Oratoryosu’yla, Ludwig van Beethoven’in eserleri Egmond Uvertürü ve AB marşı olarak kabul edilen Neşeye Ağıt (Ode an die Freude) seslendirilecek. Fulda’daki Orangerie Sarayı’nın büyük salonunda 5 Mart Pazar akşamı gerçekleştirilecek konser, Türk ve İslam tasavvufunun büyük düşünürü Yunus Emre’yi; Beethoven ve bestecinin bu eserlerinin ortaya çıkmasında büyük rolleri olan Alman edebiyatının önemli isimleri Johann Wolfgang Goethe ve Friedrich Schiller’i aynı sahnede buluşturacak.

Siyasetin yapamadığını sanatçılar başardı

Haberin Devamı

DÖRT SOLİST SAHNEDE
Müzikal yönetimi Winfridia Fulda’nın Direktörü Carsten Rupp’un üstleneceği konserde Thüringen Gotha Filarmoni Orkestrası’yla solistler tenor Kerem Kürkçüoğlu, soprano Christina Rühmann, alto Anna Haase ve basbariton Hinrich Horn sahnede yer alacak.

Siyasetin yapamadığını sanatçılar başardı

İSLAM VE HIRISTİYANLIK HÜMANİZMİ
Winfridia Fulda’dan yapılan açıklamada koronun seslendireceği eserler İslam ve Hıristiyanlık hümanizminin metinleri olarak tanımlanırken, bu konser aracılığıyla, farklı kökenlerden insanların birlikte yaşamının, karşılıklı saygı ve işbirliğinin zorunluluğuna dair müzik aracılığıyla bir çağrı yapılmış olacağı vurgulandı.

Siyasetin yapamadığını sanatçılar başardı

BU KONSER ÖNELİ BİR MESAJ OLACAK
Almanya Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, bir mesaj göndererek konseri önceden selamladı ve kutladı. Schulz mesajında şöyle dedi:
“Bu konser, Avrupa Birliği’nin zorluklarla karşı karşıya olduğu ve birleşik Avrupa idealine kuşkuların arttığı bir dönemde, halklar arasındaki anlayış açısından önemli bir mesaj olacak. Uzun yıllar süren yapay ayrımlardan sonra Avrupa’daki sınırları ortadan kaldırma hedefinin siyasal düzlemde gerçekleşmesinin çok zor olduğu görülüyor. Ancak buradaki idealistler en azından sanatsal düzlemde bunu başarıyor.”

Haberin Devamı

Siyasetin yapamadığını sanatçılar başardı

NEŞE AĞIT AB’NİN MARŞI OLDU
Beethoven, Egmond Uvertürü’nü, Goethe’nin özgürlük ve bağımsızlık temalı aynı adlı oyunu için 1809’da, 9’uncu senfonisinin son bölümü olan Neşeye Ağıt’ı da Schiller’in tüm insanlığın kardeşliği idealini vurguladığı şiirden esinlenerek 1823 yılında bestelemişti. Birleşik Avrupa idealini en iyi yansıttığı kabul edilen Neşeye Ağıt’ın müziği, 1972 yılında Avrupa Konseyi’nin, 1985’te de Avrupa Topluluğu’nun (daha sonra da Avrupa Birliği’nin) resmi marşı olmuştu.

Siyasetin yapamadığını sanatçılar başardı

MODERN TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SİMGESİ
Adnan Saygun’un Yunus Emre’nin şiirlerini, klasik Türk ezgileri ve batı müziğinin teknikleriyle yoğurarak 1942 yılında tamamladığı Yunus Emre Oratoryosu, halen modern Türkiye’nin en önemli simgelerinden biri olarak kabul edilir. Oratoryo, 2008’de Türkiye’nin Onur Konuğu olarak katıldığı Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılış etkinlikleri kapsamında Alte Oper’de seslendirilmişti.

Haberin Devamı

Siyasetin yapamadığını sanatçılar başardı

Konser hakkında ayrıntılı bilgi almak için
Städtischer Konzertchor Winfridia Fulda, Bahnhofstraße 12, 36037 Fulda
Telefon: 0661 3029423

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!