Siyasete güzelleme: Oy bizden, hizmet sizden

...

Haberin Devamı

KÜÇÜKKEN en sevdiğim roman kahramanı, ‘Pollyanna’ydı. Büyüdükçe, bu tarzın daha felsefi olanlarına merak sardım, bu kez gözde kitabım, Voltaire’in ‘Candid’i oldu. Candid, ‘Safoğlan’ adıyla da çevrilmişti dilimize…

Aslında siyaset üzerine yazacaktım, nereden geldi bu edebi konular aklıma bilmem. Aslında, siyasete ilginin artmasının beni ne kadar çok sevindirdiğini anlatacaktım. Bazen coşup, kendimi bir duygu seline kaptırıp gidiyorum işte…

Dönelim konumuza: Maşallah, devlet memurlarından ne kadar çok siyaset meraklısı varmış! Doğruysa, 500’ün üzerinde memur istifa edip, milletvekili aday adayı olmuş.

Vekil olmaya soyunanlar arasında öğretmenler, öğretim görevlileri, danışmanlar, çeşitli bakanlıklarda çeşitli unvanlarda görev yapan memurlar sıra sıra... Çoğu da Ak Partisi’nden aday olmak için istifa etmiş.

Haberin Devamı

Aslına bakarsanız, insanların meclise gidip, üst düzeyde halkına hizmet vermek istemesi çok güzel. Yoksa hem vekilken, hem 4 yıl sonra emekli olup ölünceye kadar dolgun bir maaş almak, villada-lojmanda bedava oturmak, kısmetse bakan falan olmak… Bunları düşünerek kimse vekil olmak gibi bir sorumluluğun altına girmez.

Çünkü siyaset gerçekten zor iş. Allah onlara güç kuvvet, sabır versin. Ama eskiden daha netameli imiş siyasetle uğraşmak. Osmanlı’da siyaset ‘idam-ölüm’ kelimesi ile eş anlamlıymış. Tanzimat’a kadar 182 Vezir-i Azamdan 43’ü, ‘siyaseten’ katledilmiş mesela. Bak şu işe: Devletin en üst kademelerine kadar gelmişsin, ama hayatın padişahın iki dudağının arasında!

Neyse ki günümüzde böyle acı hadiseler yaşanmıyor. Kimsenin hayatı, padişahın keyfine bağlı değil. Zaten ortada padişah da yok. Günümüzde bir bakan, kanunlara göre suç işlemişse, hemen hakkında araştırma-soruşturma yapılıp, yargılanıyor ve modern hukukta cezası neyse veriliyor. Bu nedenle, siyasete yeni başlayacakların içi rahat olsun. İşlerine güçlerine baksınlar.

Oy bizden, hizmet sizden. Hadi hayırlısı…

Yazarın Tüm Yazıları