Sistem çöküyor

Rakibi durdurup, sen bir uç oyuncu yaratamazsan işin bitiyor. İşte bu yüzden Lakers'ın Play-off'ta bir artısı daha var. Çünkü, Lakers'ın rakiplerinin aksine iki kader adamı var... Biri sussa, diğeri susmaz...

2002 Dünya Kupası'nın ardından, Japonya Milli Futbol Takımı'nın başına, Fransız Philippe Troussier'in yerine Brezilyalı Zico getirildi. Şu günlerde F.Bahçe'nin de gündemindeki Troussier, sistem adamı. Onun için sistem ve takım oyunu ön planda. Zico ise yıldızlara güveniyor. Brezilyalı teknik adam bu anlayışını da Japon Milli Takımı'na uygulamak için kolları sıvadı. ‘‘Bana göre maçı sistem değil, oyuncular kazandırır. Benim için öncelik futbolcunun’’ diyen Zico, bireysel yıldızlar yaratarak, onların üzerine oyun kuracak.

NBA'de bireysel yıldızların üzerine oyun kuran en gözde takım Los Angeles Lakers. Shaquille O'Neal-Kobe Bryant ikilisine bağlanan takımda, Derek Fisher, Rick Fox, Robert Horry gibi isimler yardımcı rollerde. Lakers, 82 maçlık normal sezonda 8.230 sayı attı, 4.302'si yani yüzde ellisinden fazlası, Shaq (1.841) ile Kobe (2.461) ikilisinden geldi. Kobe ve Shaq'ı sayı, ribaund, asist, top çalma ve blok istatistiklerinde takımlarında yakalayan yok.

Play-off'ta daha etkili

Otoriteler Kobe'yi geçen hafta basketbola noktayı koyan, efsane Michael Jordan'ın varisi olarak görüyor. Babası da basketbolcu olan ve adını ailesinin bir restoranın mönüsünde gördükleri bir biftek türünden alan Kobe'nin yetenekleri tartışılmaz. O biftek lezzetinde sayılar atıyor. Shaq sezon öncesi yaşadığı sakatlıktan kurtulduktan sonra Kobe ile birlikte daha önceki 3 şampiyonluğun kazanılmasında olduğu gibi, sezonun ilk bölümünde Play-off'a kalıp kalamayacağı bile tartışılmaya başlayan Lakers'ı Batı'dan 5. takım olarak ilk hedefe taşıdı.

Lakers her ne kadar Play-off'a sezon öncesi düşünülenin aksine, beklenmedik bir sıkıntıyı yaşayarak kalsa da finalin, hatta bir ilk olacak üstüste 4. şampiyonluğun büyük favorisi. Çünkü Lakers dışında hiçbir takımda Shaq gibi bir dev yok. O, NBA'in tek başına oyunu domine etme gücü en yüksek yıldızı. Play-off'larda da normal sezondaki istatistiklerini daha bir geliştiriyor. Son 3 NBA finallerinin en değerli oyuncusu Shaq, kariyerinde 27.6 olan sayı ortalamasını Play-off'larda 28.2'ye, 12.10 olan ribaundu 12.70'e, 2.8 olan asistini de 3.2'ye çıkarıyor.

Jackson faktörü

Lakers'ın avantajlı kılan faktör sadece Shaq-Kobe ikilisi değil. Tecrübesiyle coach Jackson'ın da bu konudaki etkinliği tartışılmaz. NBA tarihinde, Play-off'a giremeyen Miami Heat'in coachu Pat Riley'den (255 maç) sonra en çok maça çıkan coach Jackson. 12 yıllık kariyerinde, 211 Play-off maçı yaşadı. Jackson, 157 galibiyet, 54 yenilgi ve yüzde 74.4'lük oranla Play-off'ların en başarılı coachu. Lakers ipi göğüslerse, 6'sı Chicago Bulls'ta, 3'ü Lakers'ta 9 şampiyonluğu bulunan coachu Phil Jackson'a da, Red Auerbach'ı gölgede bırakıp, NBA tarihine geçecek.

NBA'de yıldız oyuncunun etrafına kurulan takım geleneğinin karşıtı, Mehmet Okur'un formasını giydiği Detroit Pistons. Detroit'in patronu Joe Dumars, ‘‘Elinde oyunu tek başına domine edecek yıldızım yoksa, zengin bir kadro ve takım oyunuyla sonuca giderim’’ anlayışında. Detroit bu anlayışla Doğu Konferansı'nda 52 galibiyet, 32 yenilgiyle en iyi performansı sergileyen takım olarak ilk sırada Play-off'a geldi. Ancak Detroit'in bu başarı oranı Batı'da 5 ve 6. sırayı alan Lakers ile Portland'ınkine eşdeğer.

Detroit'te Ben Wallace'ın ribaund ve blok istatistiklerindeki üstünlüğünü bir kenara koyduğunuzda, 19.7 sayı ortalamasıyla en skorer isim Richard Hamilton. Ancak Chauncey Billups, Clifford Robinson, Corliss Williamson da skorda çift haneli istatistik ortalamasına sahip.

Lakers'ın avantajı

Bugün Batı'da 3. sırayı alan Dallas, Dirk Nowitzki ile Play-off yolunu açtı. Nowitzki, önceki gün Play-off'taki ilk randevuda da Portland'a 46 sayı atarak maçı kazandıran isimdi. Yine Batı'da 4. olan Minnesota'yı Kevin Garnett bugüne getirdi. Doğu'da son sırada bileti alan Orlando'da sayı kralı Tracy McGrady faktörü gözardı edilebilir mi?

Takım oyunu ve kadro derinliği bir yerde tıkanıyor. Eğer, kolay sayı atan veya pota altını dev gibi kapatan, maçın kaderini değiştirecek bir yıldızın yoksa, işler sarpa sarabiliyor. Tıpkı önceki gün McGrady'nin 43 sayı attığı takım oyunu oynayan Detroit gibi. Rakibin yıldızını durduramazsan ve sen bir uç oyuncu yaratamazsan işin bitiyor. İşte bu yüzden Lakers'ın Play-off'ta bir artısı daha var. Çünkü, Lakers'ın rakiplerinin aksine iki kader adamı var... Biri sussa, diğeri susmaz.

RAKAMLARLA PLAY-OFF

En çok sayı atan basketbolcu, Michael Jordan

En iyi sayı ortalaması, Michael Jordan

En çok üç sayı atan basketbolcu, Reggie Miller

En çok yıl Play-off'ta oynayan, John Stockton

En çok Play-off maçı oynayan, Kareem Abdul-Jabbar

En çok ribaund alan basketbolcu, Bill Russell

En çok asist yapan, Magic Johnson

En çok top çalan basketbolcu, Scottie Pippen

En çok blok yapan, Kareem Abdul-Jabbar

En çok şampiyonluk kazanan, Boston Celtics

En çok Play-off oynayan, LA Lakers

Bir maçta en çok dakika alan, Red Rocha (Syracuse, 1953)

Bir Play-off serisinde en yüksek sayı ortalaması, Jerry West (Lakers)

Bir maçta en yüksek sayı, M. Jordan (1986, Boston-Chicago maçı)

Üstüste en çok maç 20 ve üstü sayıyı atan, M. Jordan (Chicago)

Üstüste en çok maç 30 ve üstü sayıyı atan, Elgin Baylor (Lakers)

Üstüste en çok maç 40 ve üstü sayı atan, Jerry West (LA Lakers)

Bir devrede atılan en çok sayı, Sleepy Floyd (Golden State)

Bir çeyrekte atılan en çok sayı, Sleepy Floyd (Golden State)

Üstüste atılan en çok 3 sayılık atış, Robert Horry (LA Lakers)

Bir maçta atılan en çok üçlük, Ray Allen (Milwaukee)

Bir devrede atılan en çok üçlük, Vince Carter (Toronto)

Bir çeyrekte atılan en çok üçlük, Vince Carter (Toronto)

Üstüste atılan en çok serbest atış, Karl Malone (Utah)

Bir maçta atılan en çok serbest atış, Bob Cousy (Boston)

Bir devrede atılan en çok serbest atış, Magic Johnson (Lakers)

Bir Play-off serisinde en yüksek ribaund ortalaması, Wilt Chamberlain (Philadelphia)

Bir maçta alınan en çok ribaund, Wilt Chamberlain (Philadelphia)

Bir devrede alınan en çok ribaund, Wilt Chamberlain (Philadelphia)

Bir çeyrekte alınan en çok ribaund, Bill Russell (Boston)

Bir Play-off serisinde en yüksek asist ortalaması, Magic Johnson (LA Lakers)

Bir maçta en çok asist, Magic Johnson (LA Lakers)

Bir devrede en çok asist, Magic Johnson (LA Lakers)

Bir çeyrekte en çok asist, John Stockton (Utah)

Bir maçta en çok blok, Mark Eaton (Utah)
Yazarın Tüm Yazıları