Şimdi Küba'ya gitme zamanı

Son aylarda hem puro içen arkadaşlarım, hem de e-posta atan okurlarım ısrarla, köşemde puro ağırlıklı Küba gezi bilgileri vermemi istiyorlardı.

Küba'yı puro bağlantılı oldukça iyi bilen biri olarak, sayfada bana ayrılan yerin mikro ebadını da göz önüne almak kaydıyla, sadece ve sadece gerekli temel bilgileri içeren kısa bir yazıya başlıyorum.

Nostaljik Küba Küba, oraya giden herkesin beklentisine dolu dolu cevap veren nostaljik bir ülke. Tarihi, kültürü, sanatı, mimarisi, doğası, insanları, müziği ve her şeyden önce mükemmel puroları ile bizlerin mutlaka görmesi gereken bir yer.

Nasıl Gideriz? Türkiye'den Küba'ya gitmenin iki yolundan biri uçak diğeri Bahama, Meksika vb. ülkelerden kalkan kruvaziyerler ile deniz yolculuğudur. Ambargo nedeniyle ABD limanlarından kalkan gemilerden çok azı Küba'ya uğrar. Yolcu gemilerini çok yoğun bir gezi programları ve de Küba'daki kalış süreleri çok kısa olduğu için katiyen tavsiye etmem. Uçak yolculuğuna gelince, ya bir seyahat acentesinin organize ettiği tura katılacaksınız ya da tek veya birkaç arkadaş birlikte kendi gezinizi organize edeceksiniz. Turlarda kalınan oteller çoğunlukla, Havana'nın kalbinin attığı ve bizler için önemli puro fabrika ve mağazalarının bulunduğu eski Havana (La Habana Vieja) yerine buraya taksi ile 15-30 dakika uzaklıktaki Vedado ve Miramar ile Havana'ya 140 kilometre uzaklıktaki Varadero' da kitle turizmi için açılmış otel ve resortlardır. Varadero'da kalacak olursanız her gün 140 kilometre gidiş-dönüşü aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle siz de benim gibi yapın ve turlara iltifat etmeyip gezi programınızı kendiniz yapın. İstanbul'dan havayolu ile Havana'ya gitmek için seçenekler arasında Iberia, British Airways, Air France, KLM ve Roma veya Milano'dan kalkan Lauda Air Italia'yı sayabilirim. Ben çoğunlukla Madrid bağlantılı Iberia'yı tercih ediyorum.

Nasıl Gireriz? Küba bizden vize istemiyor. ABD, Küba'ya giden üçüncü ülke vatandaşlarının pasaportlarında damga gördüğü takdirde, ülkeye girişlerinde problem çıkardığı için, pasaportunuza damga vurdurmamaya önemle dikkat edin. Pasaport yerine, görevliden, havayolu şirketinden, seyahat acentesi veya Küba diplomatik kurumlarından temin edebileceğiniz, turist kartını damgalamasını isteyin. Bu havaalanında çok yaygın bir uygulama olduğu için aynen yerine getirilecektir.

Hangi Paralar Geçer? Küba'da sadece Peso ve ABD Doları geçer. Peso Küba vatandaşlarına açık yerlerde harcandığı için, onu çok kullanabileceğinizi düşünmeyin. Bu nedenle de 5-10 dolar dışında para bozdurmayın. Turistlere hizmet veren puro mağazası, restoran-bar ve oteller gibi yerlerde sadece ABD doları ile ödeyebilirsiniz. Dolar dışında getireceğiniz başka bir döviz cinsini önce dolara çevirmek zorundasınız. Onun için yanınıza nakit Amerikan Doları'ndan başka döviz almayın. Küba'da doğrudan ABD bankaları tarafından verilmemiş, Master Card, Visa, JCB ile Visa ve Thomas Cook seyahat çeklerini kullanabilirsiniz. Diners Club, Amex, City Bank kart ve seyahat çeklerini yanınıza almayın.

Ne Zaman Gidelim? Kasım-nisan ayları Küba'ya gitmenin tam zamanıdır. Sıcak, yağışlı ve rutubetli mevsim mayıs-kasım ayları arasıdır. Yağmur çoğunlukla saat 17.00 civarında şiddetle yağmaya başlar ama kısa sürede durur. Küba'da mevsimler arasındaki farklılık bizden çok daha azdır. Yani Küba'ya gitmek için kötü bir zaman olmamakla beraber, çok sıcak ve rutubetli olan yaz ayları ile Noel, Paskalya ve ulusal bayram olan 26 Temmuz tarihinden kaçınmakta yarar var.

Ne Giyelim? Isı kışın bile 15 derecenin altına düşmediği için yanınızda ince pamuklu kıyafetler götürün. Eski Havana ve Havana'nın merkezini yaya gezeceğiniz için ayağınızda rahat ayakkabılar olsun. Ocak-şubatta kalınca bir mont yeterlidir. Otel odaları ile bar ve restoranlarda klima çalıştığı için ince bir süveter bulundurmak da yararlı. Tabii yazın gidenler güneş kremi ile sivrisinek ilacı da götürsün.
Yazarın Tüm Yazıları