Sıcaklıklar normallere çıktı

Geçen hafta sonunu değerlendiremeyenler bu hafta sonunu bekliyor.

Ancak Marmara, İç Anadolu’nun batısı ve Batı Karadeniz’de pazar günü öğleden sonra yağışın gelme ihtimali var. Sistem değişebilir, eğer açık hava programınız varsa bültenlerimizi takip edin.

Sıcaklıklar da artmış durumda, en azından normallere yükseldi. Haziranın ilk yarında normallerin altında seyreden gün sayısı daha fazlaydı, en azından orta ve kuzey bölgelerde. Ancak ikinci yarısında normallerde olan gün sayısı daha fazla olacak gibi görünüyor.

Küresel ısınma ve soğumasının aslında delikanlı dünyamızın genel yaşantısı olduğunu sürekli söylüyoruz. Algıya ters bir yazı okumuş gibi bakmayın! Evet "ihtiyar dünyamız" denmesine alıştınız biliyorum ama şu andan itibaren "ihtiyar" sıfatını kaldırıp yerine dinamizm amaçlı "delikanlı" kelimesini koyuyorum :) Çünkü Güneş Sistemi tipindeki sistemlerin yaklaşık ömrü 10 milyar yıl. Dünyamızın şu anki yaşı da 4, 5 milyar yıl olduğu tahmin ediliyor. Atmosfere yaydığımız gazlar ekosisteme ve bize zarar veriyor, yoksa atmosferin yapısı oluştuğundan beri sürekli değişiyor. Oksijen bile atmosfere sonradan eklenmiş bir gaz. Yani bir anlamda kirletici bir gaz. Niye? Çünkü atmosferin kimyasında normal koşullarda bulunmayan gazlara biz kirletici diyoruz. Bakın nereden nereye geldik, küresel ısınma diyordum dünyanın yaşına geldik, neyse ana konumuza dönelim. Küresel ısınma dendiğinde aklınıza ilk hangi gaz geliyor? Karbondioksit. Küresel soğuma dediğimizde aklınıza hangi gaz geliyor? Cevap? Yok mu? Var ama pek konuşmadığımız için hatırlamıyoruz, kükürt!

Kükürt atmosferde karbondioksitin tam aksi işi yapıyor, yani küresel soğuma oluşturuyor. Ama şu anda atmosferin genel gidişi ısınma olduğu için biz bu ısınmayı destekleyen, hızlandıran gazları daha çok konuşuyoruz.

Bir şekilde atmosfere yayılacak yüklü miktarda kükürt küresel ısınmayı terse çevirebilir. Yine örneğin dünyanın farklı bir çok noktasında meydana gelecek kuvvetli volkanik patlamalar bu soğumayı oluşturabilir, en azından teoride öyle :)

Karbondioksit yerden gelen ısıyı yutuyor ve her ısınan şeyin ısı yayması gibi karbondioksit de ısındıkça ısı yayıyor. Bu durumda da bir döngü oluşuyor, güneş ışınları yere geliyor, ama karbondioksit yutup tekrar yere yolladığı için dışarı gidemiyor, ısı artıyor. Kükürt ise gelen güneş ışınlarını direkt yansıtıyor. Bu durumda yere gelen ışın azalıyor ve ısı da artamıyor. Ancak bu değişimin doğal yollarla gerçekleşmesi biraz önce bahsettiğim gibi pek kolay değil, yapay olarak ise zaten mümkün değil. Birçok bilim adamı geçmişteki soğuk ve sıcak dönemlerin volkanik patlamalar veya buna benzer birçok faktörlerle oluştuğu düşünüyor.
Yazarın Tüm Yazıları