SGK erken yaşlanmasın!

Haberin Devamı

Erken yaşlanma bir hastalık halidir. Kişinin kendi esas yaşından fiziki olarak daha büyük görünmesidir. Bu durumunu sağlık kurulu raporu ile tespit ettirenlere SGK daha kolay şartlarda emekli aylığı bağlamaktadır.
Ancak, SGK’nın birçok çalışanı aynı tehlike ile karşı karşıya...
SGK’nın 6-7 yıllık bir mazisi var. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının kapatılıp her şeyi ile SGK ya devredilmesi ile önemli bir kurum hukuki varlık kazandı. Başlangıçta çalışanlarda heyecan da vardı.
SGK, kurulduğu tarihten bu yana merkez ve taşradaki özverili personelinin gayretleri ile hem reform çalışmalarını hem de bitmek bilmeyen af kanunlarını uyguladı.
Birçok SGK hizmet binası yeniden yapıldı veya onarıldı. Hizmet alan vatandaşlara daha verimli hizmet sunulurken, çalışan personel açısından da daha huzurlu çalışma ortamları tesis edildi.
Ancak, bunlara rağmen SGK personelinde gözle görülür bir motivasyonsuzluk var. Çoğu umutsuz. İşlerin çokluğundan yada yoğunluğundan değil bu bıkkınlık. Özellikle işe yeni başlayan personel SGK da kendine bir gelecek göremiyor. Yada böyle bir inanç genel kabul görüyor.
Birçok yönetim kadrosu için sınav yapılmaması, buralara sınavsız atama yapılması birinci neden. En son SGK merkez müdürlükleri için de sınav şartı kaldırıldı. Böyle olunca, zorlu KPSS sınavları sonucu yüksek puanlarla SGK ya girenler, bundan sonra ne yapacaklarını uygulamalı olarak yaşıyorlar. Çalışmaya, mevzuatı bilmeye, gayrete gerek yok… Çünkü sınav yok!.. Şu yada bu şekilde müdür olunabiliyormuş diyorlar… O zaman o yolları çalışmak lazım şimdiden diyorlar.
SGK, erken yaşlanma alametlerinden sınavsız yönetici atama uygulamasından bir an önce vazgeçmeli. Çalışan pırıl pırıl gençlerin önü açılmalı, liyakat ve başarı tek seçenek olarak kabul edilmeli.
SGK personelindeki ikinci bıkkınlık nedeni ise yaptıkları iş ile orantılı bir kariyer sisteminin bulunmaması olarak görülüyor. SGK personeli gerçekten zor ve karmaşık bir mevzuat ile iş yapıyor. Her birimin/bölümün mevzuatı çok geniş. Dahası yapılan işin sonucu insanlarımızın geleceğini yakından ilgilendiriyor. Yaşamsal işler yapılıyor. Verilen bir cevap emekli aylığınızı, aylık tutarınızı, sağlık hak sahipliğinizi almanıza yada mahkemelerde sürünmenize sebep olabilir.
İşte böylesine zor ve karmaşık işleri yürüten personelin alanlarına göre uzmanlık statülerine kavuşturulmasının artık vakti gelmedi mi? Emeklilik servislerindeki memur niye “tahsis uzmanı” olmasın, hastalık, analık, iş kazası ödemeleri yapan memur neden “kısa vadeli sigorta uzmanı” olmasın…Sigorta primlerini hesaplayan ve tahsil süreci ile uğraşan personel “Sigorta primleri uzmanı”, “icra uzmanı” vb…olabilir. Veyahut bütün bunları kapsayacak tek bir uzmanlık statüsü de tanımlanabilir.
Şüphesiz bu statüler hem kariyer açısından SGK nin tercih edilmesine hem de özlük haklarında iyileşme olan SGK personelinin verimliliğine yansıyacaktır.
Böylece, belki SGK’da ki erken yaşlanmanın da önüne geçilmiş olur...

Yazarın Tüm Yazıları