Kenenin üzerinde izmarit basmayın

Kamp, yürüyüş, piknik, bisiklete binme, tırmanma, balık tutma gibi açık hava etkinliklerinden kene ile dönebilirsiniz. Bütün keneler KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) bulaştırmıyor. Ama bilhassa hastalığın göründüğü bölgelerde yaşıyor, şu veya bu nedenle bulunuyorsanız dikkatli olmanızda yarar var.

Haberin Devamı

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, keneye karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor:

* Vücudun göz ve dudaklar dışındaki, tüm deri yüzeylerine elle kene kovucuları sürün.
* Elbiselere permetrin içeren kene kovucular giyilmeden önce sıkın. Bu tür kene kovucular asla vücuda sürülmemeli. Özellikle pantolon alt kısımlarına ve çoraplara dış yüzeylerine uygulanmalı. Elbiseler uygulandıktan 2 saat sonra giyilmeli.
* Açık renkte ve uzun kollu giysiler giyin. Pantolon paçalarını, çorap, botlarınızın içerisine sokun.
* Gün bitiminde kıyafetlerinizi çıkarın, dışarıda güneş ışığına maruz bırakın ya da yıkayın.
* Yere oturulacak ya da uzanacaksanız yer örtüsü kullanın.
* Yürürken mümkün olduğu kadar yol ortası tercih edin.


Kenenin üzerine izmarit basmayın,
zeytinyağı, sıvı sabun dökmeyin

Haberin Devamı

Vücuduna kenenin yapıştığını görenler panikliyor. Kene üzerine böcek kovucu, zeytinyağı, sıvı sabun vb. dökülüyor. Prof. Dr. Büke, şu uyarılarda bulunuyor: “Kenenin üzerine izmarit basanlar bile görüyoruz. Bunlar son derece yanlış. KKKA hastalığının virüsünü taşıyan kene, insan kanı emmeye geliyor. Ve hastalığı yapan virüs, kenenin ağzında. Kan emerken de aslında virüsü boşaltmıyor. Rahatsız edildiğini anladığı zaman tamamını bırakıyor. Kene üzerine sıvı sabun, zeytinyağı, sinek kovucu döküldüğünde, elle çıkarılmaya çalışıldığında rahatsız edildiğini anlar ve virüsü bırakır. En doğrusu kenenin sağlık kuruluşunda çıkarılması.”

Yazarın Tüm Yazıları