Güneşe kendinizi yaktırmayın

Güneşe korumasız maruz kalmak pek çok soruna zemin hazırlıyor. Yanıklara yol açmakla kalmıyor. Kahverengi lekelere, foto yaşlanma denen erken kırışıklıklara da neden oluyor. Fazla maruziyetin neden olabileceği en büyük sorunsa cilt kanseri.

Haberin Devamı

Cilt hastalıkları uzmanlarının güneşin zararlı etkilerinden sakınmak için önerileri şöyle:

* Güneş ışınlarının direkt geldiği öğle saatlerine dikkat! Bilhassa 12.00-15.00 saatleri arası. En ideali, 11.00-16.00 arasında mümkün olduğu kadar gölgelere sığınmak.

* Son yılların sloganı: Sağlıklı bronzlaşma yoktur. Bu doğru. Güneşin zararlı etkilerinin cilde geçmesini engelleyen, yüksek koruma faktörlü koruyucular kullanın. Terleme, deniz veya havuza girme gibi nedenlerle koruyucunun etkisi azalacaktır. Sık aralıklarla sürün. Şapkasız dolaşıyorsanız ve bilhassa saçınız yoksa başınıza da sürün.

* Güneş gözlüğü de gözleri ve göz çevresini koruyan önemli bir bariyer. Güneş cildi yaşlandırdığı gibi gözleri de harap ederek, başta katarakt olmak üzere hastalıklara uygun ortam yaratıyor. Göz çevresini de koruyacak, ultraviyole ışınlarından koruyacak, sağlığınız için ayrıca tehdit oluşturmayacak ürünleri tercih edin.

Güneşe kendinizi yaktırmayın


* Şemsiyenin gölgesi güneşi tamamen engelleyemez. Bu yüzden kendinizi şemsiye altında yüzde 100 güvende saymayın. Gölgesi daha sağlam olan çardak, ağaç altı vs. bulmaya çalışın.

* Beyazın ve açık renkli giysilerin güneş ışınlarını yansıttığını bilmeyen yoktur. Ama yine hatırlatalım. Pamuk, keten gibi terletmeyen, doğal malzemelerden üretilenleri tercih edin.

Haberin Devamı

* Geniş kenarlı şapkalar hem başınız hem de yüzünüzü iyi korur.

* Malum terleyerek sıvı kaybediyoruz. Dolasıyla bilhassa yazın bol bol sıvı alın. Su sıvıların en sağlıklısı ve gereklisi! Sıvı ihtiyacını kalori bombaları olan kola, meşrubat, buzlu çay vs. ile karşılamaya çalışmayın.

Yazarın Tüm Yazıları