Enfeksiyonlara karşı çaresiz değiliz

Dünyanın neresine giderseniz gidin bakteri, virüs, parazit, mantar vb. mikroorganizmayla karşılaşırsınız. Elbette hepsi, herkesi, hemen hasta etmiyor. Ancak bazı koşullar bulaşmaları ve hasta etmelerine zemin hazırlıyor.

Haberin Devamı

 Aslında vücudun savunma sistemi mikroorganizmaların girişini, çoğalmasını ve hasta etmesini önleyecek silahlara sahip. Ancak bazen savunma sistemi bozuluyor, işlevini yerine getiremiyor. Kötü hijyen koşulları, beslenme bozukluğu, yaşın her iki uç noktası (bebeklik–yaşlılık), iklim, fiziksel bariyerlerin yetersizliği (cilt ve mukozalarda ki bozukluklar), kalıtımsal ya da kazanılmış bağışıklık sistemi yetmezlikleri, stresler, kronik hastalıklar, tıbbi ve cerrahi tedaviler, aşısızlık gibi nedenler savunma sistemini zayıflatıyor ve hastalıklara duyarlı hale getiriyor.

Enfeksiyonlara karşı çaresiz değiliz

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün verdiği bilgilere göre, enfeksiyonlar farklı yollarla insanlara bulaşıyor. Soluyarak (verem gibi) da alabiliyoruz. İnsandan insana fiziksel dokunmayla (HPV gibi.) ya da su, kan, dışkı gibi ara kaynaklardan da geçebiliyor.
Neyse ki enfeksiyonlara karşı çaresiz değiliz. Bazı önlemler alarak korunmak mümkün.

Haberin Devamı

Enfeksiyon hastalıkları görülen bölgelere seyahat edenler ya da bu bölgelerden göç edenlerin aşılanması, çocukluk ve yetişkin aşılarının tam ve düzenli yapılması alınabilecek önlemlerden. Aşıyla sadece çocuklar değil, yetişkinler de enfeksiyonlardan korunuyor. Difteri, tetanos, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, menenjit, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, zatürree, grip dahil olmak üzere bir çok hastalığı kontrol etmek mümkün.

Koruyucu ilaçlar var

Örneğin sıtmanın salgın olduğu ülkelere giderken sıtmaya karşı koruyucu ilaç kullanımıyla hastalıktan korunmak mümkün. Dengeli beslenmeyenler mikroorganizmalara karşı yeterli mücadele edemez. Kirli, sağlıksız ve bakımsız ortamların da her türlü enfeksiyon için zemin oluşturduğunu hatırlatmakta yarar var.

Enfeksiyonlara karşı çaresiz değiliz

Enfeksiyonları takip edebilirsiniz

Bu köşede defalarca okuduğunuz gibi hijyen şart! Sadece su ve sabun bile yetiyor. Ellerinizi sık sık yıkayın. Gideceğiniz bölgelerdeki enfeksiyon hareketliliğini takip edin. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün seyahat sağlığı merkezleri, www.seyahatsagligi.gov.tr web sitesi ve WHO’yu (Dünya Sağlık Örgütü) izleyerek uyarıları öğrenebilirsiniz. Ayrıca bazı bölgelere giderken bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu önlem almanız gerekebilir. Bu nedenle programınızdan en az 15 gün önce bu tür bir danışmanlık hizmeti almanızda yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları