Detoks şart mı?

Son yılların popüler pazarlarından biri detoks ürün ve kürleri. Öyle mucizevi etkiler vaat ediliyor ki insan kendini, bedenine karşı bunları yapmakla mükellef sanıyor. Yaşam boyu dikkat etmek yerine, kısa dönemli program ve uygulamalar yapmak da pek çoğumuza daha kolay geliyor. Peki bu iddiaların ne kadarı kanıtlanmış bilgi?

Haberin Devamı

Türk Toraks Derneği’nden göğüs hastalıkları uzmanları bağışıklık sistemi için bu tür desteklerden çok sağlıklı yaşamayı öneriyor. Yani kilonuzu normal sınırlarda tutmak, spor yapmak (her gün düzenli yürüyüş gibi) ve hareketli olmak, güneş almak, stres ile baş edebilmeyi öğrenmek bağışıklık sistemini güçlü tutuyor. Derneği web sitesinde halk sağlığına yönelik önerilerde bulunan uzmanlar, “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hiçbir ek gıda, bitkisel ürün veya ilaç takviyesine gerek yok. Karaciğer ve böbrekler vücudumuzda zaten aslen detoks yapıyor” diyorlar.

Detoks şart mı

Vücudunuzun detoks sisteminin hayat boyu mükemmel çalışmasını istiyorsanız, karaciğer ve böbreklerinizi iyi koruyun. Bunun için sigara, aşırı alkol, yoğun ilaç gibi toksik maddelerden uzak durun. Beslenmenize dikkat edin. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar içeren, taze sebze meyvenin yer aldığı, rafine şeker, karbonhidrat ve kırmızı etin ise az tüketildiği Akdeniz diyeti etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmış tek beslenme yöntemi.

Haberin Devamı

Detoks şart mı

Bitkiler her derde deva

Fitofarmasi yani bitkisel ürünlerle tedavi eczacılıkta yeni tanımlanmış bir uzmanlık alanı. Ancak Türkiye’de bu konuda da bir istismardan söz etmek mümkün. Sağlıkla ilgili hemen her alanda tek başına fitoterapi ile tedavi önerenler, bunları ticari ürünler haline getirenlerin sayısı giderek artıyor. Geçen günlerde Türk Tabipler Birliği (TTB) eczacılıkta fitofarmasi uzmanlığının iptali için dava açtığını duyurdu. Nedeni bu konularda daha fazla kanıta dayalı bilimsel çalışmalara gereksinim duyulması.

Detoks şart mı

Fitofarmasi uzmanlığı müfredat içeriğinin, hekimlik uygulamaları, hekimlik mesleğinin değerleri, birey ve toplum sağlığı açısından olumsuz yönleri olduğunu değerlendirmesi üzerine TTB, söz konusu müfredatın içeriğinde değişiklikler olması için çalışmalar sürdürdü. Ancak bir yıllık çabası sonuçsuz kalınca fitofarmasi çekirdek eğitim müfredatının iptali için dava açtı.

Haberin Devamı

Detoks şart mı

Vücudunuzu tahrip etmeyin

Uzmanlar, “Her sunulan habere hemen itibar etmeyin. Esas doğru bilgiyi, tarafsız, çıkarsız kaynaklardan edinmeye çalışın. Zira ‘bitkisel, nihayetinde zararsız, hatta yararlı’ denilen içerikler vücudunuzda ciddi tahribatı yaratabilir. Yahut gereksiz yere bütçeniz etkilenir (hiç de ucuz ürünler değil). Doktorunuza danışmadan herhangi bir ürün kullanmayın” diye uyarıyor.

Detoks şart mı

Yazarın Tüm Yazıları