Ucuz seyahat için dijital ipuçları

Eyvah,yurtdışına gidiyorum! Dolar ve Euro’nun ateşi ortalama bir kreş öğrencisinden daha sık çıkıyor, paramızın değeri baş aşağı gittikçe yurtdışı seyahatleri gözümüzde büyüyor. Ama gezi masraflarını kıstığımız bir dünya mümkün.

Haberin Devamı

Adım 1: Planlama

Doğaçlama bir seyahat de çok eğlenceli olabilir ama hesaplanmamış tüm detaylar ekstra masraf olarak size geri dönecektir. Gideceğiniz yerle ilgili dersinize iyi çalışın. Her şey dahil bir planlama aracı olan Hipmunk’ı tercih edebilirsiniz. Yapılacaklar listesi takibi için Wunderlist de ideal.

Seyahatin tarihini belirleyen iki faktör var genelde: Yöneticiye bildirilmiş yıllık izin tarihi veya ucuz uçak biletleri. Skyscanner, Google Flights en uygun bileti bulmanızı sağlayacak. Daha az popüler ama çok faydalı bir başka seçenek ise Hopper.

Yelp ve FoodSpotting gibi app’lerle yerel halkın nerelerde mutlu mutlu yiyip içtiğini not edin. Turist gibi değil lokal biri gibi takıldığınızda hem söz konusu yeri daha iyi tanıyacak hem de giden dövizlerin arkasından daha az gözyaşı dökeceksiniz.

Haberin Devamı

En büyük masraf kalemlerinden biri kalacak yer ayarlamak. Couchsurfing ile bunu bedavaya getirebileceğinizi zaten biliyorsunuz. Bisikletçiler için Warm Showers’un aynı işlevi gördüğünü ben yeni öğrendim. Airbnb özellikle kalabalık bir grupsanız ekonomik bir seçenek haline geliyor. Hostel ve kamp alanları için önerilerim sırayla; Hostelworld ve icampsites.

Ucuz seyahat için dijital ipuçları

Adım 2: Hazırlanma

Bavul hazırlarken de kilo sınırını aşıp cüzdanı yakma ihtimaline karşı seyahatin türü ve uzunluğuna göre size bavul toplama danışmanlığı veren uygulamalardan faydalanın. Mesela PackPoint. (Hava durumuna bakmayı da unutmayın)

Gideceğiniz yerin haritasını alan bazlı olarak Google Maps’ten indirirseniz, yurtdışında çevrimdışı olarak kullanabilirsiniz. City Mapper da bir başka güçlü seçenek.

GSM operatörünün yurtdışı paketlerinden mutlaka satın alın, yurtdışında mobil veriyi kendi haline bırakmak pişmanlıktır.

Adım 3: Gezme

Hücresel veriyi kapatıp Wi-Fi kullanmak en ideali. (Bkz.Wi-Fi Finder) ‘Kapatmam’ diyorsanız yurtdışında kullandığınız mobil veriyi My Data Manager ile takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Eğer araç kiraladıysanız GasBuddy en ucuz benzini bulmanızı sağlayacak.

Tipulator ile bir mekânda bırakmanız gereken bahşiş miktarını öğrenebilirsiniz. Düşük bahşişli yerleri tercih edin.

Bir seyahatte en önemli dertlerden biri de harcamaları kontrol altında tutmak. Expensify bütçeyi gün gün takip etmek, hatta faturaları masraf göstermek için pratik özellikler sunuyor. Splittr ise yemekte hesabı adil şekilde bölmek ve gizli küslükleri önlemek için harika bir çözüm.

Yazarın Tüm Yazıları