Harita ustası olun!

Turistlerin beceriksizce katlamaya çabaladığı kağıt haritaların ilk satın alındığı hale gelemeyip bombe yaptığı günler geçmişte kaldı. Artık herkes akıllı telefonu ile yönünü buluyor.

Haberin Devamı

Akıllı telefonlarda farklı farklı sayısız uygulama yüklü. Ama harita çözümlerinin hemen hemen her cihazda bulunduğunu söylemek mümkün. Google Maps ilk çıktığında benim gibi aynı adrese 32 kere gitmeden yolunu öğrenemeyenler için kurtuluş olmuştu. Ancak araç kullanırken trafik yoğunluğu konusunda inovatif bir çözümle ortaya çıkan Yandex’e kayıyor elim.

Uygulamaları genelde ilk çıkış noktasında parlayan özellikleri üzerinden kodluyor ve kullanıyoruz. Ancak sonrasında o app’e gelen güncellemeler kenarda kalıp fark edilemeyebiliyor. Bu hafta da harita uygulamalarının çok da bilinmeyen, özellikle seyahatlerde hayatı kolaylaştıracak özelliklerine göz atıyoruz.

İyi pazarlar!

Kategori bazlı arama yapmak: Google Maps’te Türkiye’de arama yaparken kategori seçenekleri gelmeyebiliyor ancak yurtdışı seyahatlerinde bu özelliği kullanabilirsiniz. Rota üzerinde otel, eczane, benzin istasyonu gibi olası durma noktalarını seyahat öncesi işaretlemek mümkün. Yandex bunu yurtiçinde de gayet başarı ile uyguluyor.

Haberin Devamı

Harita ustası olun

Haritaları kaydetmek: Yurtdışında en hayati konulardan biri internet maliyeti. Google Maps bir alan belirleyerek haritayı indirmeyi mümkün kılıyor. Yandex’te ise şehir şehir harita indirmek olası. Bu işlemi Wi-Fi ortamlarında gerçekleştirip gezi sırasında kota yemeden yol bulabilirsiniz.

Toplu taşımaya binmek: Turist olarak (hatta İstanbullu iseniz yerli olarak da) yeni bir şehrin toplu ulaşım sistemini öğrenmek zaman alır. Ancak Google Maps ve Trafi gibi uygulamalarla, A noktasından B noktasına hangi araçlarla gidebileceğiniz detaylı ve alternatifli şekilde anlatılıyor. Özellikle Trafi ile belediye otobüslerinin ne kadar pratik ulaşım araçları olduğunu keşfettim.

 

Taksi çağırmak: Google Maps ile arama yaptığınızda otomobil ikonu araç, insan ikonu yürüme mesafesini, tramway ikonu ise toplu taşıma bilgisini gösteriyor. Ancak pek bilinmeyen bir el sallayan çantalı insan ikonu da mevcut. Bu sekme Uber veya BiTaksi araçlarını eş zamanlı görmeyi sağlamakta. Uygulama içinden diğer iki app’e yönlendirme de mevcut.

Haberin Devamı

Ev ve iş adresi tanımlamak: Evleri haritada bulmak oteller kadar kolay olmayabiliyor. Özellikle seyahatlerde bir yer kiraladıysanız ev adresini tanımlamak hayat kurtarabilir. İş gezilerinde buna ofis adresini de ekleyebilirsiniz. Google Maps’ten ayarlara girmeniz yeterli.

 

Trafiği önceden görmek: Trafik sadece İstanbul’un sorunu değil. Apple, Google, Yandex haritaları gitmek istediğiniz rota için trafik bilgisini sunuyor. Yandex ilk seçeneğim olmakla birlikte eğer durum kritikse üçünü de karşılaştırmalı olarak kullanıyorum. Tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları