Şey Bakanlığı(!)

Takipçilere bir tweet attım, “Venezuela’da mutluluk bakanlığı kurulmuş.

Haberin Devamı

Dilersen, bizde de... bakanlığı kurulsun türü fantastik önerini yaz” diye. Bir dünya yanıt geldi...

Bazı haberleri okurken, dinlerken insanın yüzünde belli belirsiz, istem dışı bir gülümseme beliriverir. Venezuela’da ‘Mutluluk Bakanlığı’ kurulmuş. Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, ‘Yüksek Sosyal Mutluluk Bakanlığı’nın geçen yıl kanserden kaybettikleri selefi Hugo Chavez’in başlattığı yoksullukla mücadele programını sürdürmekle sorumlu olacağını duyurmuş.
Haberi okurken sırıtırken yakaladım kendimi. Bizde böyle bir icraat, ancak “1 Nisan’da akşam haberlerinin geyiğe sardığı son çeyrekte duyurulurdu” diye düşündüm. Şaka niyetine! Venezuela’daysa şaka filan değil, adamlar kurmuş, adını koymuş, işe girişmiş. Venezuelalı yapmış işte…
Mutluluk Bakanlığı… Çok afili değil mi? İlk ‘Mutluluk Bakanı’nın profilini merak ediyorum doğrusu. Tahsili, bir önceki işi, görevi nedir? Çalışma arkadaşları, kurmayları kim? Hangi kriterle seçilip göreve getirildiler? Yoksullukla mücadeleden daha keyifli ve yaratıcı bir iş olabilir mi? Üstelik Venezuela gibi son yıllarda petrol rezervinin Suudi rezervine rahmet okutacak düzeyde bol olduğunun anlaşıldığı bir ülkede. İş diye buna derim! Al tuvalet terliğini eline, vur yoksulluğun ağzına ağzına.
Haberi okuyunca coştum, takipçilere bir tweet attım; “Venezuela’da ‘Mutluluk Bakanlığı’ kurulmuş, dilersen bizde de... Bakanlığı kurulsun türü fantastik önerini yaz, cumartesi yazıma ortak ol” diye. Bir dünya yanıt geldi. Öneriler eğlenceli. Aşağıda sıralayacağım yeni bakanlık önerilerinin tamamına yakını, birden fazla takipçi tarafından paylaşılmış. Kimisi birbirini andıran, yakın akraba öneriler. Onları benzetip birleştirdim. Öneri sahiplerinin -malum 140 karakter meselesi- yeri dardı, haliyle gerekçelerini sığdıramamışlar. Gerekçe konusunda da ben katkımı esirgemedim.
İşte şahane yeni bakanlık önerileri...
Hoşgörü ve Saygı Bakanlığı: Gerekçe istemez, eksikliğini hissetmeyen yoktur herhalde.
Hariçten Gazel Okuma Bakanlığı: Gerekçesini bulamadım ama milli hasletimizdir. Eylemin kendisi de bir gerekçeye gereksinim duymuyor.
Hayal Kurma Koruma ve Yaşatma Bakanlığı: Gerekçe; bir gün bizim de Mutluluk Bakanlığımız olsun diye. İsmi Ütopya Bakanlığı olarak da değiştirilebilir. Ancak bunun için referandum gerekebilir. Hukukçular tartışsın.
Gönül İşleri Bakanlığı: Gerekçesi belli ama bu öneriye mahsus kaynağı belirtmek şart. Öneriyi paylaşan herkes Murat Menteş’in ‘Korkma Ben Varım’ kitabına gönderme yapmış. Böylece olası bir G.İ.B’nin ilk bakan adayı da netleşmiş oluyor. Menteş’ten ilk icraat olarak ‘Aşk Kart’ uygulamasını hayata geçirmesini beklemek okurlarının hakkıdır.
Fikri Sabitleri Düzeltme Bakanlığı: Sabit fikirlilerin ezberini bozma yollarını aramak, bulmak ve bu tür kişilere yardımcı olmak için.
Nasip ve Kısmet Bakanlığı: Her işin olurunun nasip ve kısmete bağlandığı kültürümüzde olmazsa olmaz bir bakanlıktır. İlk bağlı kuruluşu da şahsi hediyemdir. ‘Her İşte Bir Hayır Vardır’ Daire Bşk’lığı...
Ukde Bakanlığı: Herhangi bir konuda içinde ukde kalmamış bir yurttaşın bulunamadığı yurdumuzda hâlâ tesis edilmemiş olması ibret vericidir.
Delikanlılık Bakanlığı: İlk kez Onur Ünlü tarafından dile getirilmiştir. Derdini delikanlı gibi anlatanlara yardım etmek üzere kurulması talep edilmekte. “Delikanlılığın tarihini yazsın” beklentisi yersiz olur. Delikanlı kendi tarihini kendi yazar.
Empati Bakanlığı: Eksikliği açıkken gerekçeyle vakit kaybetmeyelim. Hasretle bekliyoruz.
AVM Bakanlığı: Bu konuda çok talep var, “Şehirlerimizde pıtrak gibi çoğalan AVM’ler için bir bakanlık çok mu?” deniliyor. Bence Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bir ‘AVM Şube Müdürlüğü’ işimizi görür. Hangi sinema, tiyatro salonu yıkılıp yerine AVM dikilecek, bu şube belirler, fazla bürokrasiye ne hacet!
Pardon Bakanlığı: Yine fantastik bir öneri. Yürütme ve yargının hatalı karar ve uygulamalarından mağdur olan yurttaşları, latilokum ve karanfil eşliğinde ziyaret edip, helallik istemek üzere tesis edilmeli.
Sessizlik ve Sükûnet Bakanlığı: Kargaşa ve kaos ortamlarında yurttaşı ve otoriteyi topluca soluklanıp, aklıselime davet edecek, yarı sivil, yarı resmi bir âkil inisiyatif kurumu olarak düşünülüyor.
Yalnızlar Bakanlığı: Yalnızlara birleşip, toplanabilecekleri alanlar temin etmek üzere. Yalnızlığı yalnız başına yaşamayı tercih edenlere müdahale etmeyecek.
Öneriler şelale gibi ve fakat yerim dar. Eğer okur talep ederse gelecek haftalarda köşenin bir odasını yeni bakanlık önerilerine ayırmak da bir fikirdir ama şimdilik bu kadar.
“Siyaset, insanları, kendilerini ilgilendiren konularla haşir neşir olmaktan alıkoyma sanatıdır” buyurmuş büyük Fransız şair ve düşünür Paul Valery. Rahmetli, Venezuela’da Mutluluk Bakanlığı kurulmasına yetişmiş olaydı, siyasetle ilgili bu acı önermesini revize etme gereği duyar mıydı dersiniz?
İyi bakan’larınız çok olsun. Çok olunuz…

Yazarın Tüm Yazıları