Şehirde ‘Yaz Temizliği’

Haberin Devamı

Yıllardır evlerde yaz temizliği yapmak diye bir anlayış vardır. Yaz aylarıyla birlikte kışlıklar kalkar, halılar toplanır evler dip bucak temizlenir, boyaya badanaya ihtiyaç olan yerler boyanır, tamiratlar yapılır. Bu süreçte evin günlük temizliğinde ulaşılamayan veya yapması zor olan birçok düzenlemenin de yapılması sağlanırdı.

Aslında evlerimiz için yaptığımız bu temizlik ve küçük tadilatlar, yaşadığımız şehirler için de geçerli. Kışın getirdiği yoğun pisliğin dip bucak temizlenmesi için de belediyelerin yaz aylarında hummalı bir çalışma içinde olması gerekmez mi?

Maalesef birçok cadde ve sokak kışın pisliğini, hatta bazıları yılların getirdiği kirliliği hala üzerinde taşıyor. Bazı caddelerde park etmiş araçların hemen hemen hiç kalkmaması nedeniyle yollar pislik içinde, resmen kokuyor. Temizlemek için bu park yerlerinin kısa bir süre için bile olsa hiç boş kalmaması; maalesef belediye temizlik birimlerinin buralara ulaşımını engelliyor. Ayrıca yapılması gereken küçük tadilatların da gözden kaçmasına veya yapılması imkansız hale gelmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Birçok Avrupa ülkesinde araç park yerlerine yapılan duyurular ile yılın belli zamanlarında bu alanlar birkaç günlüğüne boşaltılarak gerektiği gibi temizliği ve bakımı yapılması sağlanmakta. Bu uygulamanın benzerinin şehrimizde yapılması gerekli.

Bugün Alsancak, Göztepe, Karşıyaka, Buca, Bornova’daki birçok ara sokakta, bazen kokudan geçilmeyecek noktalara ulaşan kirliliğe çare bulmak; aslında yapılacak sistemli bir temizlik ve bakım ile mümkün. Cadde ve sokakları genelde sadece asfalt yenilemesi için boşaltan belediyelerin; özellikle son yıllarda moda olan parke taşı döşemelerinden kaynaklanan, başta çökme olmak üzere daha birçok aksaklıkları düzeltebilmek için de böyle bir fırsat yaratması gerekir.

Şehrimizde yapılan düzenlemelere sahip çıkmak ve bunların zarar görmesini engellemek tüm vatandaşların görevi. Fakat aynı zamanda belediyelerin de bu konuda daha aktif davranarak sadece göstermelik temizlik aletleri ile değil, daha geniş çaplı uygulamalar ile şehrin temizliğini yapması gerekir. Zira diğer bir açıdan; yapılması gereken bu temizlik, toplum sağlığı açısından da çok önem taşımaktadır. Özellikle çöp konteynerlerinin bulunduğu alanlardaki kirlenme, sağlık açısından da tehlikeli boyutlara ulaşmakta. Böyle bir uygulama olabilecek birçok hastalığın daha başlamadan engellemesi açısından önemli tedbir olacaktır.

Haberin Devamı


Sokak ortasına bariyerler

Birçok apartmanın yanında veya altındaki garaj yerlerine girişler, saygısız kişilerin park ettiği araçlar ile engellenmekte. Bu kural dışı park yapanlara karşı apartman sakinleri de, girişlerin önüne bariyer yaptırarak çözüm bulmakta. Fakat maalesef son zamanlarda bu bariyerler apartmanların kendi arazileri yerine, belediyelere ait sokağın ortasına veya kaldırımların üzerine yapılmakta. Sokakları da kendi arazisi gibi gören bu zihniyetin maalesef uyarılması ve bu bariyerlerin olması gereken yerlere alınması lazım. Tabii buraya gerekli uyarı işaretlerini koymak ve park edenleri buradan acilen çekici ile kaldırmak da belediyeler ve trafik ekiplerinin görev alanına giriyor.

Yazarın Tüm Yazıları