Sağlık Bakanlığı verdiği belgeler için para almaya devam ediyor

2000’lerden bu yana kamu kurumları tarafından verilen neredeyse hiçbir hizmet bedelsiz değil.

Haberin Devamı

Dahası indirimli de değil. Ancak, Bakanlar Kurulu kararı ile bedelsiz veya indirimli kamu hizmetleri sunulabiliyor. O da sınırlı; bayramlarda köprüden geçişlerin ücretsiz olması, belediye otobüslerine biletsiz binilmesi vs... Bir de gazi aylığı/şeref aylığı alanların özel durumları...Sağlık Bakanlığı da sadece verdiği sağlık hizmetlerinden değil, yaptığı birçok idari işlem için de para alıyor. Örneğin; özel hastane ruhsatı, faaliyet izin belgesi, ön izin belgesi vs. alınacaksa Bakanlığa maktu bir para ödenmesi gerekiyor.

Personel çalışma belgelerinden artık para alınmıyor

Hemen belirtelim ki, özel sağlık tesislerinde çalıştırılacak sağlık personeli için çalışma belgesi düzenlenmekte ve il sağlık müdürlüklerince de onaylanmaktadır. 2012’ye gelinceye kadar bu belgelerin her onaylanışında para ödenmekteydi. Örneğin; 2011’de onaylanan her personel çalışma belgesi için 81 lira ödeniyordu.
Ancak, 2012 için yayınlanan tarifede personel çalışma belgesi için bir fiyat belirlenmedi. Yani, bu yıl özel sağlık kuruluşlarınca (özel hastane/tıp/dal merkezlerince) düzenlenip sağlık müdürlüklerince onaylanan personel çalışma belgeleri için para ödenmeyecek!

Yasal dayanak

Haberin Devamı

Eskinden 181 sayılı KHK’nin ek 2. maddesine göre Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenen veya onaylanan belgeler için para alınıyordu. Ancak konu, bu sefer de 2 Kasım 2011 tarih ve 28103 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin “Ruhsatlandırma ve lisans bedeli başlıklı” 57. maddesinde düzenlendi. Buna dayalı olarak da sağlık Bakanlığı 2012 sonuna kadar düzenlenecek veya onaylanacak belgelere ilişkin fiyat tarifesini yayınladı.

Yazarın Tüm Yazıları