RİYASET-İ CUMHUR İNCESAZ HEYETİ

Kültür ve sanat tarihimizin köklü temelleri arasında önemli bir yeri olan müziğimizin kültürel mirasımızın bir parçası olarak devamını sağlayan seçkin bir etkinliğin konuğu oldum. “Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu”nun konserini 18 Ocak’ta Çankaya Köşkünde büyük bir mutlulukla izledik.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün desteklerinin devam edeceğinin izlerini Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’na İstanbul’a tarihî bir konser salonu kazandırılması çalışmalarına başlandığı; koronun kadro ve altyapı bakımından en üstün imkânlara kavuşması için her türlü katkının sağlanacağı mesajlarında bulmaktan sanatseverler olarak ayrıca mutlu olduk. Bu vesile ile kendilerine bizzat iletme fırsatı bulduğum şükranlarımızı burada da yinelemek istiyorum.
Cumhuriyetin kurulması ile Osmanlı Sarayından kalan Müzika-yı Hümayün’un varlıklarını “Riyaset-i Cumhur Orkestrası” ve “Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti” olarak sürdürmeleri kararı alınmış. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının faaliyetleri günümüze kadar devam ederken, İncesaz Heyetinin varlığı 1938 yılında sonra ermiş.

Haberin Devamı

75 YIL ARADAN SONRA

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen’in, bu heyetin 75 yıl aradan sonra yeni bir kimlikle tekrar yapılandırılması için pek çok konuda olduğu gibi, bu konuda da önemli katkıları olduğuna inanıyorum. Anadolu’nun zengin efsanelerinden kaynaklanan altyapısı ile dünyaca ünlü bestekârlara da eserler verdiren bu kültürel değerin, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu gibi dünyada tanınan bir temele oturtulması da ayrıca kutlanmaya değer bir çözüm olmuştur.

AÇILIŞ 29 EKİM’DE

İstanbul’daki geleneksel Pazar Konserlerine Ankara’nın da dahil edileceği beklentisi ile uzun yıllardır Türkiye’de ve dünyada başarılara imza atan ve bünyesinde dünya çapında şefler ve sanatçılar yetişen CSO’dan sonra, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosunun konserlerini de aynı zevkle izleyeceğimizi düşünüyorum. Açılışı 29 Ekim’de yapılacak olan yeni konser salonunda CSO konserleri yanında, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosunu dinlemek, Ankaralılar kadar Başkente gelecekler için de farklı bir ayrıcalık kazandıracaktır. Bu açıdan Ankara’nın zengin kültür hayatı Ankara Klasik Türk Müziği Korosu’nun yanında bir başka etkinlikle de desteklenmiş olacaktır.

BİZE GÜÇ VERİYOR

Bu oluşumun, sayıları ve etkinlikleri giderek artan Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki 28 orkestra ve koronun gelişmesi ve izlenmesi açısından da önemli bir başlangıç oluşturacağına ve geleneksel bir nitelik kazanacağına inanıyorum.http://www.guzelsanatlar.gov.tr/TR,5559/konserler.html
Evrensel bir dil olan müziğin tarihimizde askeri alanda ve şifa verici olarak ruhlara ve gönüllere hitap eden özellikleri ile kullanıldığı günlerden başlayarak günümüzde bir sanat, toplumsal paylaşım ve iletişim fonksiyonları kazanması beklentilerimiz açısından bize güç vermektedir.

Yazarın Tüm Yazıları