Radyoloji çalışanlarının fazla çalışma ücretlerinin hesabı

Radyasyona muhatap işlerde çalışan sağlık personeli olarak çalışanların fazla çalışma süreleri ve dolayısıyla ücretlerinin hesabında önemli bir farklılık bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Normal bir işçinin haftalık çalışma süresi 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışmalar da fazla çalışma sayılır. Radyasyona muhatap işlerde çalışan işçiler içinse 45 saatin altında haftalık çalışma sürelerinde bile fazla çalışmadan söz edilebilir...

Haftalık 30 saati aşmak fazla çalışmadır

Hastanelerde, radyasyona muhatap işlerde çalıştırılan işçilerin (hekim ve diğer sağlık personeli), haftalık 30 saati aşmak fazla çalışma sayılmaktadır. Yargıtayın kararları bu yöndedir. (Y.9.HD.01.06.2005, E:2004/27601, K:2005/20095) Bunlar için haftalık normal çalışma süresi olan 45 saatin aşılmamış olması önemli değildir. Bu nitelikteki işlerde çalışanlar, iş mevzuatı ve sağlık mevzuatı uyarınca özel olarak korunmaktadırlar.
Böyle olunca, özel bir hastanede radyasyona muhatap bir işte diyelim radyoloji teknikeri olarak çalışan bir işçi, haftalık 30 saatten fazla çalıştırılır ise işveren ücretini ödemek zorundadır. Fazla çalışma ücretinin bu nitelikteki işçiler açısından hesabında ise bir farklılık bulunmamaktadır. Normal saatlik ücret %50 artırılarak ödeme yapılacaktır.

Haberin Devamı

Günlük çalışma süresi 5 saattir

3153 sayılı Kanun uyarınca çıkarılan Radyoloji, Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Tüzüğün 21. maddesi uyarınca, radyasyona muhatap işlerde çalışanların günlük çalışma süreleri 5 saattir. Dahası, bu kişilerin günlük mesaileri dışında ışına maruz kalmasalar bile 5 saatin üzerine çalıştırılamamaları gerekmektedir. Bu şekilde çalışan işçiler, hastanelerde/sağlık merkezlerinde başka işlerde de çalıştırılamazlar.

Fazla çalışma ücretinin ödenmemesi fesih nedenidir

Eğer bu şekilde çalışan işçinin haftalık 30 saati aşan çalışmalarından dolayı işveren fazla çalışma ücretini ödemez ise işçi haklı sebeple iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu şekilde işi bırakıp gider ise işveren kıdem tazminatını ödemek zorundadır. İşveren işçiden ihbar tazminatı da isteyemez. (Y.9.HD, 01.04.2010, E:2008/23084, K:2010/8849)

Yıpranma payı primlerinin de eksik yatırılmaması gerekir

Özel hastaneler veya sağlık merkezlerinde radyasyona muhatap çalışanlar için işverenlerin daha yüksek emeklilik primi ödemesi gerekmektedir. Gerçekten de normalde emeklilik primi olarak işveren %20 oranında kesinti yapıp öderken, radyasyona muhatap işlerde çalışanlar için bu oran %21,5 olarak uygulanacaktır.
Dolayısıyla işverenler, bu şekilde çalışan işçilerini diğerlerinden ayırıp hesaplama yaparak SGK’ya bildirecektir.

Haberin Devamı

İşçi tazminat alabilir

İşveren, radyasyona muhatap çalışan işçinin yıpranma payını dikkate alınmaz ise işçi haklı sebeple iş sözleşmesini feshedip kıdem tazminatını talep edebilir.
Gerçekten de işçinin sigorta primlerinin hiç yatırılmaması veya eksik bildirilmesi işçinin sosyal güvenlik hakkını ilgilendiren bir durum olsa da sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük ücretten yatırılması hallerinde de işçinin haklı fesih imkanı vardır. (Y.9.HD, 18.01.2010, E:2008/14545, K:2010/292)

 

Yazarın Tüm Yazıları