Otomotiv sektörü de 17 Aralık'ı bekliyor

Otomotiv sektörü, tarihi rekora doğru adım adım yaklaşıyor. 2000 yılında 659 bin adet ile tarihinin satış rekorunu kıran otomotiv sektörü, yılın 9 ayında 558 bin 961 adetlik satış rakamına ulaştı.

Yılın geri kalan 3 aylık döneminde gerçekleşecek satışlarla, otomotiv sektörünün yeni bir rekora imza atacağı tahmin ediliyor. Eylül ayında 60 bin adet motorlu taşıt aracı satışının ve 3 aylık dönemde buna yakın satışların gerçekleşeceği düşünüldüğünde, toplam pazarın 700 bin adetlere ulaşması bekleniyor. Bu rekorun kırılmasında, Kasım ayında düzenlenecek olan Auto Show Fuarı'nın da etkisi olacağı tahmin ediliyor.

Ancak, otomotiv sektör tarafından bu yıl kırılması beklenen rekorun önüne iki engel çıkabilir. Bunlardan ilki Ramazan ayı ile birlikte satışlarda yaşanmaya başlayan durgunluk. Çünkü Ramazan'la birlikte, shoowroom'lara gelenlerin sayısında ciddi bir düşüş yaşanıyor. İkinci engel ise AB'nin 17 Aralık'ta Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili vereceği kararın olumsuz olması. Eğer, 17 Aralık'ta beklentilerin aksine olumlu bir sonuç çıkmaması, hem yıl sonundaki satış rakamlarını hem de 2005 yılını olumsuz etkileyecek. 17 Aralık tarihini bekleyen otomotiv sektörü, müzakere tarihiyle ilgili olumlu bir sonuç çıktığı taktirde bu yıl yeni bir rekora imza atacak, hem de 2005 yılını kurtaracak. Müzakere tarihi belli olduğu taktirde, 2005 yılında pazarın, 2004 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. Otomotiv firmaları, üretim, satış, ithalat kararlarını 17 Aralık tarihindeki karara göre verecek. Bu yüzden, otomotiv sektörü bu tarihe odaklanmış durumda...

Amerikalı sürücüler direksiyonda uyuyor

Direksiyonda uyurken kaza yapan sürücülerle ilgili haberleri sıkça duyarız. Genelde gece ya da sabaha karşı olan bu kazalar, bana göre trafikte yaşanan en ölümcül ve en tehlikeli kazalardır. Ancak, direksiyon başında uyuya kalmak, sadece Türkiye'de yaşanan bir sorun değil. A.A.'nın haberine göre, Amerikalı sürücülerin yarıdan fazlası, hayatlarında en az bir kez direksiyon başında uyuyor.

ABD Ulusal Uyku Vakfı tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarına göre, Amerikalı sürücülerin yüzde 51'i direksiyon başında uyuduklarını kabul ederken, direksiyon başında uyumanın ABD'de trafik kazasına yol açan iki önemli sebepten biri olduğuna dikkat çekildi. CBS News televizyon kanalında yer alan bir habere göre, ABD Ulusal Uyku Vakfı'nın araştırması, 2002 yılında sürücülerin yüzde 20'sinin, yani 32 milyon insanın, araba kullanırken uyuduklarını ortaya koydu. Haberde, bu sürücülerden önemli bir kısmının direksiyonda uyumanın bedelini kazaya sebep olmak suretiyle ödediği de kaydedildi.

ABD Ulusal Otoban Trafik Güvenliği İdaresi verilerine göre ise, direksiyon başında uykuya dalma yüzünden ABD'de her yıl 100 binden fazla trafik kazası meydana geliyor. Bu kazalarda 1500'den fazla kişi hayatını kaybederken, en az 70 bin kişi de yaralanıyor.

Bu rakamların gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu ileri süren Ulusal Uyku Vakfı'ndan Darrel Drobnich ise, gerçek rakamların bunun en az 3 ya da 4 katı olduğunu savunuyor. Drobnich, 24 saat uyumayan bir insanın ABD'nin 50 eyaletinde kanunen sarhoş kabul edilen sürücülerle aynı oranda dikkatinin dağıldığını ifade ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları