Ortak akıl “MARİNA” yapılmasında birleşmeli

Haberin Devamı

 

GEÇTİĞİMİZ hafta İzmir Ticaret Odası (İTO) eski limanın bulunduğu mendireğin üst kullanımı ile ilgili projelerini paylaştı. Mendirek içinde çeşitli aktiviteler için yeni bir yapılaşmaya gidileceğini duyurdu. Aslında mendirek içinde yapılaşmaya müsait tek alan eski tuz depolarının bulunduğu yaklaşık 3 bin metrekare civarındaki adacık. Burası da birinci derece SİT kapsamında. Diğer bir deyişle eski tuz depolarının bulunduğu alan için ne tür bir yapılaşmaya, ne kadar izin verilir onu zaman gösterecek. Onun dışında 1048 metrelik ince uzun bir mendirek var. Tapuda 836 metrekare olarak tescil edilmiş. Ama geneli ince uzun bir duvar...

İTO’nun ortaya koyduğu projede yapılması planlanan gösteri havuzu ve akvaryum mendirek içindeki yat trafiğini etkilemeden nasıl yer alacak bu da bilinmiyor. Kaldı ki çevreci örgütler esaretteki memeli balıklar ile yapılan gösterileri tüm dünyada sonlandırmak için ciddi bir kampanya başlatmış durumda... Dünyada böyle bir gelişme yaşanırken gösteri havuzu yapma fikri tartışılır. Akvaryum ise bambaşka bir dünya... Üzerinde bir yazı yazılır.
Başta Ulaştırma Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kesimlerin hem fikir olduğu ortak nokta; mendirek içine bir marina yapılması. Yıllardır yat turizminden yeterince pay alamayan İzmir için düşünülen; birkaç marinadan oluşan bir zincir ile yatçıları konaklamak ve kışlamak için körfeze çekebilmek.

Haberin Devamı

Bilindiği üzere mendireğin önemli bir kısmını halen Konak Pier olarak bilinen bölüm oluşturuyor. Limanın, Alsancak’a taşınmasının ardından atıl kalan gümrük depoları; önceleri balık hali, daha sonra otopark olarak kullanıldı. 1997 yılında İZMER A.Ş.’nin hayata geçirdiği restorasyon projesi ile yıkılmaya terk edilmiş olan yer, bir alışveriş merkezi olarak tekrar canlandı. Proje mendirek içinde yapılması planlanan yaklaşık 500 yatlık bir marinayı da içeriyordu. İZMER şimdiye kadar marina için lazım olan altyapı çalışmalarının bir çoğunu gerçekleştirdi. Marina için gerekli yüksek voltaj elektrik kablolarının döşenmesi, güç jenaratörleri ve su tedariki için gerekli boru hattı tamamlandı. Ruhsat konusunda da yıllardır yaptığı çalışmalar ile gerekli izinlerin çoğu alındı. Sıra marinanın yapımına gelince talipler ve engeller mevcut noktaya gelinmesine kadar işi götürdü... İzmir’in kalbinde dünyaya açılmayı bekleyen bu nokta; aslında çeşitli bakanlıklardan, Büyükşehir Belediyesi’ne, Ticaret Odası’ndan Esnaf Odaları’na kadar her kesimi ilgilendiriyor. Ortak akılda birleşmek ve tüm kesimlerin güçbirliği ile bu projeyi doğru ve işlevsel biçimde hayata geçirmek kaybedilen zamanı telafi açısından önemli. Yoksa ben burasını yapacağım, sen şurasını yapacaksın derken bu güzelim yer çarçur olup gidecek.

Haberin Devamı

EGEM35 Sosyal Perakendecilik projesi

Ege-Koop projelerinden bir tanesini daha geçtiğimiz hafta içinde İzmirlilerle paylaştı. EGEM35 adı verilen proje ile üreticiden tüketiciye direk satış için yeni bir kanal açılması öngörülüyor. Ege-Koop kooperatifçilik alanında Türkiye’nin en başarılı şirketlerinden biri. Kooperatifçilikte yakaladığı başarıyı ve bilgi birikimini değişik alanlarda da kullanım için ürettiği proje kapsamında; üreticileri direk tüketici ile buluşturmayı hedefliyor. Bu yapılaşma biraz da Tansaş’ın ilk kuruluş günlerini hatırlatıyor. Tanzim Satışlar adı altında İzmir Belediyesi tarafından açılan mağazaların ileride dev bir süpermarket zincirine dönüşeceği kimin aklına gelirdi. EGEM35’de buna benzer bir Sosyal Perakendecilik Modeli.
Geçtiğimiz yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi; gerek çiçek yetiştiricileri, gerekse süt üreticileri ile yaptığı ortak projeler sayesinde ucuz ve kaliteli ürünlerin halkla buluşmasını sağlamıştı. Birçok üreticinin oluşturacağı kooperatiflerin üretimleri direk olarak tüketici ile buluşacak.

Haberin Devamı

Tabii burada girişimi başlatması gereken adres Büyükşehir Belediyesi. Ege Koop’un kooperatifçilik alanındaki bilgi birikimini, Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatifleri halk yararına kullanma konusundaki tecrübesi ile birleştirilerek güçlü bir sinerji yaratmak çok zor olmasa gerek. ‘Sosyal Belediyecilik’ konusunda her zaman öncülük eden İzmir, ‘Sosyal Perakendecilik’ alanında yapılacak bu girişim neden bir ilke daha imza atmasın?

Yazarın Tüm Yazıları