Orman yangınları azalacak

MUĞLA’nın tatil cenneti Marmaris’te geçtiğimiz hafta sonu kábus yaşatan orman yangını, bir kez daha kendisini hatırlattı. Muğla-Aydın Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın’la orman yangınlarını, alınacak olan ve alınan tedbirleri konuştuk.

Geçtiğimiz yıl bu zamanlarla bu yılı orman yangınları açısından kıyaslar mısınız?

Bu sezon gerçekten geçtiğimiz yıla oranla daha şanslı konumdayız. Geçtiğimiz sezonda 147 yangın çıktı ve 634 hektar alanı maalesef kaybettik. Bu sezon ise 112 yangın çıktı ve kayıp orman alanımız 40 hektar. Alınan önlemler gerçekten yerinde oldu. Bilinçli toplumlarda orman yangınlarına yer yoktur. Örneğin son Marmaris orman yangınında sabotaj ihtimali sıfır noktasında. Daha doğrusu Marmaris yangını kayıtlara faili meçhul olarak geçti.

Orman yangınlarını nasıl önleriz?

Orman yangınlarını önlemek için devamlı olarak bilinçlendirme çalışması yürütüyoruz. Örneğin orman köylerinde eğitim çalışması yapıyoruz. Gerçekten bu tür eğitim çalışmalarının etkili olduğu görülüyor. Orman köylümüzde yangınlara karşı çıkıyor. Şu anda Muğla yöresinde bir milyon hektarlık bir orman alanına sahibiz. Bu özellikle bölge halkı için çok büyük şans. Gerçekte son Marmaris-Armutalan yangınında halkımızın ne kadar duyarlı olduğunu bir kez daha gördük. Her geçen gün halkımız orman yangınlarına karşı daha duyarlı davranıyor. Her geçen gün orman yangınları daha da azalacak, biz buna inanıyoruz.

BU SEZON TEK EKSİK UÇAK

Yangınlar ile mücadelede yeterli kadro ve teçhizat var mı?

Bu konuda geçen yıla oranla biraz daha talihsiz konumdayız. Gerçi orman yangını ile mücadele eden personel sayımız aynı. Yangınlara bin 400 işçi ile müdadele ediyoruz. Ayrıca 86 arazöze sahibiz. Bunların 4 tanesi 14 tonluk su tankeri konumunda. 3’ü kiralık 4 helikopterimizle orman yangınına müdahale ediyoruz. Bu sezon sadece uçağımız bulunmuyor. Tek eksiğimiz de bu zaten. Muğla’nın yüzde 68’i orman alanı ile kaplı. Bu hem dikkatimizi bu yöne çekiyor, hem de mücadelede daha özverili çalışmamızı sağlıyor. Aydın’da ise yüzde 50 oranında bir orman alanımız bulunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları