Öğrenme okulla sınırlı değil

Güncelleme Tarihi:

Öğrenme okulla sınırlı değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2017 09:07

Tatil kelimesi TDK’ya göre “Okul, meclis, adliye vb. kuruluşların çalışmasını durdurduğu veya kapalı bulunduğu dönem”. Bu durumda okul temelli formal eğitimin tatile girdiğini söyleyebiliriz. Çünkü öğrenmenin tatil edilmiş, ara verilmiş olması mümkün değil. Kısacası öğrenme yalnızca okulla sınırlı olmadığından tatile girmez.

Haberin Devamı

Öğrenme, yalnızca okulla sınırlı değil, dolayıısyla tatil edilmiş, ara verilmiş olması mümkün değil. Dewey, Lewin ve Piaget’in deneyim, yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı kuramları temel alınarak yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; aileleriyle etkili bir yaz tatili geçiren ilk ve ortaokul öğrencilerinin bilgi ve tutum bakımından kazanımları şöyle:

- Doğa (bitkiler, ağaçlar, hayvanlar) hakkında deneyime dayalı bilgi,
- Aile ve diğer insanlarla birlikte hareket etme sonucu takım çalışması yeteneği kazanma,
- Özellikle küçük ailelerde yaşayan öğrencilerin farklı kişilerle temas sonucu kendi yakın çevresinin dışındaki insanları tanımaları,
- Aldığı görevlerle, zorluklarla mücadele yeteneği kazanma,
- Kendi başına karar verebilme yeteneği kazanma,
- Aile bağlarının güçlenmesi, güven duygusunun artması,
-Özgürlük ve rahatlık duygusu.

Haberin Devamı

VERİMLİ YAZ TATİLİ NASIL GEÇMELİ?

Yaz tatili nasıl geçirilmeli?” Bu sorunun en genel cevabını; “Okul sürecinde vakit ayıramadığımız gelişimimize katkı verecek ne varsa yapmak” şeklinde verebiliriz. Peki bunlar neler olabilir? İşte size birkaç öneri:

-Yaşımıza göre ev işleri yapmayı öğrenmek. Bugün birçok üniversite öğrencisi birkaç işlem basamağından daha fazlasını gerektiren bir yemeği yapamıyor.
- Küçük tamirler yapmayı öğrenebiliriz. Bisikletimizin, bir musluğun tamirinin nasıl yapıldığını öğrenmeye çalışabiliriz.
- Okul sürecinde yeterince görüşemediğimiz akrabalarımızı ziyaret edebiliriz.
- Düğünlere katılıp, geleneklerimizi öğrenebiliriz.
- Çevremizde ilgimizi çeken bitki, hayvan vs belgeselleri çekebiliriz. Bir fotoğraf makinesi kamerasıyla da olabilir.
- Bir blog açıp küçük yazılara başlayabiliriz.
- Okumaya daha çok zaman ayırabiliriz.
- Öğrenme yeterliğiniz bakımından kendinizi analiz edip, güçlü-zayıf ve geliştirmemiz gereken yönlerimizi belirleyip, size uygun bir gelişim planı hazırlayıp uygulamaya başlayabilirsiniz.
- Kendinizi gelecekte ne yaparken, nerede ve nasıl görmek istediğinizi hayal ederek, bu yolda ilerlemek için bir planlama yapabilirsiniz.
- Gönüllü toplum faaliyetlerine katılmayı deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sonuçta yaz tatilindeyiz. Bunların hiçbirini yapmayabilirsiniz. Kendinizi geliştirebileceğinizi düşündüğünüz başka etkinler de bulabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!