‘O mükemmel hamburger’i evde nasıl yaparız?

Hamburgeri ısırdığınızda etinin suyu ekmeğe ve oradan da akarak ellerinize gelmeli. Ağzınızın içini, lezzet doldurmalı. Yanında da meşhur eşlikçisi patates kızartmasının en çıtır hali şart.

Haberin Devamı

Hatırlarsınız belki, sene başında herkesi mutfağa sokmak istediğimden bahsetmiştim. Bunun üzerine kafa yormaya devam ediyoruz. Hepimiz için iki şey çok önemli: Vakit ve nakit. Bu zorlayıcı görünen iki durumu kendimiz için bu matematikle keyifli bir hale çevirmeye çalıştım.
Kendi yemeğimizi kendimiz yaptığımızda ortaya çıkacak lezzet, besleyicilik ve sevdiklerimizle paylaşmanın getirdiği mutluluk, sanırım en önemli katma değer.
İnsanın kendi yemeğini pişirmesinin iki çok net kazanımı var. Birincisi içerisine ne koyduğunuzu bildiğimiz malzemelerle ve gayet steril koşullarda, zararsız kap kacaklarda pişiriyor olmamız. İkincisiyse çok daha ekonomik olması. Ruhsal kazanımlarından bahsetmiyorum bile!
En hesaplı, hızlı yemek zincirlerinde bile mönü fiyatları 9 liranın altında değil. Bu da 4 kişilik bir aile için en az 36 TL demek. Bu durumda 4 kişiye 30 dakikadan az sürede 30 TL’den az bir bütçeyle çok özel yemekler yapmak mümkün. Hatta bunu yaparken bonfile bile yiyebiliriz.

Haberin Devamı

İşte tarifi / 4 kişilik

İyi bir hamburger köftesinin en önemli başarı kriteri eti. Etin dana döş olup sadece bir kez kıyma makinesinden geçmiş olması lazım. İki kez geçerse her bir et parçası küçülecek ve suyu içinde tutması azalacak. 600 gram dana döş kıymaya üçer tatlı kaşığı hardalı, pekmezi, galeta ununu ve sirkeyi, bir silme tatlı kaşığı karabiber ve dilediğiniz miktarda tuzu ekleyerek karıştırın. “Hoppala! Pekmez nereden çıktı?” diyebilirsiniz. Hamburger zincirlerinde yapılan hamburgerlerin neredeyse tamamında Worcestershire sos var. Bu sosun temelinde umami kullanılıyor. Gayet pahalı ve zor bulunan bu malzeme yerine memleketimizde olanı kullanmak gayet mantıklı. Bir ince nokta da kullandığınız sirkenin kalitesi. İyisine denk gelmediyseniz, sirke insana tadı bozukmuş hissi veren bir ekşilik verir sadece. Beyaz şarap sirkesi, gastronomik olarak lezzeti ciddi manada yükselttiği için tavsiye ederim. Arzu ederseniz, bir sarmısağı iyice püre yapıp, makinadan 1 soğanı geçirip, suyunu sıkarak ekleyebilirsiniz. Bu işlemler, lezzetini biraz daha arttıracak.
Karışımı, fazla yoğurmamak önemli. Malzemelerin eşit olarak yayıldığına emin olun yeter. Hazırladığınız kıymayı tenis topu büyüklüğünde dört eşit parçaya bölün ve ekmeğinizin ölçüsünden biraz büyük olacak dört köfte hazırlayın. Böylece piştiğinde boyu tam olacak. Bu şekilde bir saat beklerse et daha da lezzetini içine çekecektir. Ama “Vaktimiz yok, yapıp yiyeceğiz deseniz” de nefis oluyor. Köfteleri bir kenara koyun ve ayrı bir kapta 120 gram beyaz peyniri ezip, 2 dolu çorba kaşığı mayonez ve 2 dolu çorba kaşığı hardalla karıştırın. Pürüzsüz bir peynir sosu elde edin.
Pişirme çok kısa sürecek, dolayısıyla ortadan ikiye kestiğiniz hamburger ekmeklerini, birer dilim domatesi, kurutulmuş et ve peynir sosunuzu elinizin altında bulundurun. Bulabiliyorsanız yağlı hamburger ekmeklerinden kullanmanızı tavsiye ederim.
Döküm demir ızgara da bu hamburger köftesini pişirmek mangal kadar lezzetli bir seçenek. Önceden iyice ısıttığınız döküm tavanıza 2 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edin ve köftelerinizi pişirmeye başlayın. İstediğiniz pişkinliğe gelen köftenizi çevirin. Her köftenin üzerine kuru boşnak eti dilimlerini yerleştirin. Köftelerin ve döküm tavanızın ısısı ile kuru etler hemen toplanacak ve güzel kokularını verecekler. Son kez köftenizi çevirin ve kuru etlerin tavaya değerek iyice lezzetlenmesini sağlayın. Siz bu arada önceden hazırladığınız peynir sosunu köftelerin üzerine eşit miktarda porsiyonlayın. Tavanın ve köftenin ısısından peynir de nasibini alsın.
1 adet orta boy domatesi dilimleyip köftelerin yanına tavaya alın, ekmekleri kesin ve tavaya alın. Birlikte ısınan ve lezzetlenen tüm bu malzemeyi birleştirin. Sırasıyla alttaki ekmeğin üzerine sırasıyla patates için hazırlamış olduğunuz salamura soğan turşusunu, peynir soslu köfteyi, kuru eti, marulu ve domatesi koyun ve ekmeğin üstünü kapatın. Hazırladığınız çıtır patateslerle birlikte hemen servis edin.

Haberin Devamı

Fırında çıtır patates

Hamburger hazırlayıp da yanına patates iliştirmemek eksik olur. Yiyince de suçluluk diz boyu! Bunun için en azından patatesin yağını azaltın, derin yağda kızartmak yerine fırın ızgarasında pişirin. 4 orta boy patatesi, iki kibrit çöpü kalınlığında doğrayın ve tuzlu suda 2 dakika haşlayın. Havlu kâğıt üzerine alıp süzülmelerini sağlayın. Fırınınızı fan destekli ızgara modunda 250 dereceye ayarlayın ve tepsiniz de içinde olacak şekilde önceden ısıtın. Ardından iyice ısınmış fırın tepsinize 4 çorba kaşığı zeytinyağı damlatın ve 1 dakika da yağla birlikte ısıtın. Buradaki önemli nokta tepsiye değen patateslerin cızlama sesini duymanız. Arada bir tepsiyi sallayarak veya maşayla çevirerek karıştırın, şekilleri bozulmadan renk almaları önemli. Yaklaşık 20-25 dakika içinde çıtır çıtır olacaklar.

Haberin Devamı

Sirkeli soğanlı sos

Dayanamayıp hamburgerin yanına bir de sirkeli, soğanlı bir sos hazırladım. Hani şu çok sevdiğimiz soğanlı sirkeli cipsler vardır ya, bu kombinasyonla o hissi yakalayacaksınız. Yarım çay bardağı beyaz şarap sirkesini, 1 çay kaşığı kimyon tohumunu, 1 çay kaşığı kişniş tohumunu, 2 adet karanfili ve 5 top karabiberi ufak bir tencereye alın, kaynama noktasına getirin. Piyazlık doğradığınız 1 orta boy kırmızı soğanı da ilave edip, karıştırın ve altını kapatın. Demlenmesi için bir kenara alın. Eğer evde tohumlarınız yoksa aynı ölçüde toz baharat kullanarak da yapabilirsiniz. Hazırladığınız bu aromatik sirkeyi patates kızartmasıyla karıştırın. Dilediğiniz miktarda tuz serpip, hemen servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları