O göremedi ama kazandılar

Güncelleme Tarihi:

O göremedi ama kazandılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2006 01:25

İzmir’in Bergama ilçesindeki altın madeninin işletilmesinde hukuka aykırılık tespit eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 315 köylüye 3’er bin Euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Çevre hareketinin önderi Sefa Taşkın bütün Bergama halkına tazminat hakkı doğduğunu kaydetti.

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye’nin, Bergama Ovacık’taki altın madeninin işletilmesinde hukuka aykırı davrandığı gerekçesiyle, 315 Bergama köylüsünün yaptığı başvuruyu karara bağladı. Mahkeme Türkiye’nin kişi başına 3’er bin eurodan 315 köylüye toplam 945 bin euro tazminat ödemesine hükmetti.

1999’DA BAŞVURDULAR

Danıştay 6’ncı Dairesi, 1997 yılında Bergama Ovacık Altın Madeni’nde, yaşam ve sağlıklı çevre hakkının ihlal edildiğine kanaat getirip faaliyetlerinin durdurulması yönünde karar vermişti. Kararın ardından bir yıllık süre içinde Türkiye tarafından herhangi bir hukuki girişimde bulunulmadığını, işletmenin faaliyetlerinin devam edilmesi yönünde çalışmalar yapılmasına izin verildiğini öne süren İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay, 1999 yılında, 315 Bergama köylüsü adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Avukat Özay, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, adil yargılama ilkesini düzenleyen 6’ncı, yaşam hakkını düzenleyen 2’nci, sağlıklı çevrenin bozulması, bireysel ve aile yararlarına müdahaleyi düzenleyen 8’inci, etkili başvuru hakkıyla ilgili 13’üncü maddesinin ihlal edildiğini öne sürdü.

120 BİN KİŞİ SIRADA

Başvuruyu değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, iç hukukta madenle ilgili kararların uygulanmasına, aksi yönde hareket eden Türkiye’nin 6’ncı ve 8’inci maddelerini ihlal ettiğine karar verdi. AİHM’nin 8 hakimden oluşan heyeti, kişi başına 3’er bin Euro olmak üzere 315 Bergama köylüsüne 945 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Bergama ilçesi eski Belediye Başkanı ve Bergama Çevre Hareketi önderi Sefa Taşkın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) tazminat için başvuracak 120 bin kişinin daha sırada olduğunu kaydetti. Müracaatını yapmış 1500 kişinin tazminat için mahkemeye başvurduğunu kaydeden Taşkın şunları kaydetti:

SORUMLULAR ÖDESİN

"Bergama ilçe nüfusunun tamamı olan 120 bin kişinin tazminattan yararlanma hakkı var ve bu kişiler AİHM’e başvuracaklardır. Bizim için bu tazminatlar önemli değildir. Önemli olan, çevreye zarar veren bu madenin bir an önce kapatılması ve bu kararları uygulamayarak, devleti zarara uğratan yetkililer hakkında da yasal işlemin yapılmasıdır. Bizlere verilen tazminatlar, mahkeme kararlarını uygulamayanlara rücu edilmelidir" dedi.

ÜRETİM SÜRÜYOR

Ovacık Altın Madeni’nin işleticisi olan Koza Altın Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, AİHM’de alınan kararın, 2004 yılında yapılan başvuru sonrası verilen tazminat kararının devamı niteliğinde olduğunu ileri sürdü. İpek " AİHM’in aldığı karar, eski döneme ait bir karar olup, Koza Altın İşletmeleri Ovacık Altın Madeni’nin çalışması ve yeni aldığı izinlerle alakalı değildir. Üretim sorunsuz ve kesintisiz devam etmektedir" dedi.

Hopdediks ve Asteriksler’in zaferi

Bergamalı köylülerin eylemlerinde iki isim öne çıktı. Kısa boyu nedeniyle çevreci köylülerin lideri Oktay Konyar’a çizgi film kahramanı ’Asteriks’, kocaman göbeği ve çizgili pijaması nedeniyle de Bayram Kuzu’ya ’Hopdediks’ lakabı takıldı. Asteriks siyanürlü altın mücadelesinde bugüne kadar pek çok kez gözaltına alındı. Bergama’nın Pınarköy’ünden Bayram Kuzu ise dokuz yıl eylemden eyleme koştu. Siyanürlü altına karşı verilen mücadelenin simge ismi Bayram Kuzu, belden yukarısı çıplak, uzun yıllar çizgili pijamalı görüntüleriyle hafızalarda yer etti. Bu görünümüyle, çizgi roman kahramanı ’Hopdediks’e benzetilen evli ve iki çocuk, üç torun sahibi Bayram Kuzu, Bergamalı köylülerin sergilediği ilginç gösterilerin çoğunda bulundu. Kendisini "Siyanürcülerin, şeriatçıların, anarşistlerin korkulu rüyası, Bayram Çavuş" diye tanıtan Kuzu, 9 Ocak 2001’de evinde rahatsızlanarak Atatürk Eğitim Hastanesi Nöroloji yoğun bakım servisine kaldırıldı. Beyin kanaması ile buna bağlı olarak felç geçirdiği anlaşılan Kuzu, 15. günde vefat etti ve verdiği çevre savaşının sonucunu göremedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!