Nesli tükenen 2 kuş türüne av izni verilmesine tepki

Güncelleme Tarihi:

Nesli tükenen 2 kuş türüne av izni verilmesine tepki
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2016 12:45

Nesli tükenen 2 kuş türüne av izni verilmesine tepki

Haberin Devamı

Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)- ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, nesli tükenmekte olan 'Üveyik' ve 'Elmabaş patka' kuşlarının, Merkez Av Komisyonu'nun  2016-2017 av listesinde yer almasına tepki gösterdi.
Kuş türleri ve tarla fareleri üzerine araştırmalar yapan Prof.Dr. Mustafa Sözen, Merkez Av Komisyonu'nun, 13 Ağustos'ta başlayıp Şubat 2017'de sona erecek av sezonunda üveyik ve elmabaş patkanın avlanmasına izin verilmesine karşı çıktı. Sosyal medya hesabından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile avcılara çağrıda bulunan Prof. Dr. Sözen, şöyle dedi:
"Türkiye, 'Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik' üyesidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu birliğin üyesidir. Birlik, nesli tehlikede olarak listelenen türleri korumakla yükümlüdür. Elmabaş patka ve üveyik nesli tehlikede olan türler grubunda listelenmiştir. Dolayısı ile artık bu türlerin Türkiye'de Merkez Av Komisyonu tarafından ‘Avlanabilir Av Hayvanları’ listesine alınması mümkün değildir. Ancak 2016-2017  kararlarına baktığımızda bu iki türün de av listesinde yer aldığı, hatta her bir avcının, her bir av gününde 8 adet üveyik avlamasına izin verilmiştir."
İngiltere'de yapılan çalışmalara göre son 20 yılda ülkedeki üveyik miktarının yüzde 93 oranında azaldığını, benzer şekilde dünyada da ciddi azalmalar belirlendiği için üveyik ve elmabaş patkanın nesli tehlikede olan türler arasına girdiğini ifade eden Prof. Dr. Sözen, "Mevcut kanunlar çerçevesinde nesli tehlikede olan bir hayvanı öldürenlere ‘Nesli tehlike altında bulunan hayvanların neslinin tükenmesine yol açmaktan’ hapis cezası verilmektedir. Bakanlık bu türlerin avına izin verirse bu türlerin neslinin tükenmesine yol açma suçunu işlemiş olur. Av sezonu başlamadan yeni bir karar ile bu durumun düzeltilmesi ve bu iki türün av listesinden çıkarılması gerekmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!