Naif resim naif ressam

Geçenlerde tualimin başına oturmuş, pastel boya tekniğiyle resim yaparken bir dostum (üstelik resim yapan) benim naif ressam olduğumu belirten bir söz sarfetti.

Haberin Devamı

O anda ona; ‘yahu ben naif ressam değilim’ diyemedim. Dilimin ucuna geldi, gitti bir türlü söyleyemedim. Benim naif ressam olduğumu birçok kişi söylese de, ben onlara aldırmıyorum. Resim yapmadığı için onları mazur görüyorum. Ancak resimle uğraşan birinin naif resmi bilmemesini biraz garipsiyorum. Bu benim naif resmi horladığım anlamına gelmesini asla istemem. Zira ben bu sanatı belki herkesten daha çok severim. Hatta naif olarak el verdiğim birçok ressam bu camiada sanatlarını icra etmektedirler. Şimdi sizlere naif ressam kime denir? Naif resim nedir? Bu soruların cevabını madde madde sıralayıp, anlatmak istiyorum:
* Naif ressam hiçbir şekilde resim eğitimi ve öğretimi görmemiş olacaktır.
* ‘Naif’in kelime anlamı: Saf temiz çocuksu demektir.
* Bunların resimlerinde perspektif yoktur.
* Çok titizdirler. Adeta kılıkırk yararlar.
* Manzarayı gördükleri gibi değil, kendi istedikleri gibi resimlerler.
* Bir de genelde cumartesi, pazar günleri resim yaparlar. Hatta bu yüzden onlara cumartesi, pazar ressamları da denilebilir.
* Genellikle bir yerlerde işleri vardır, çalışırlar.
(Ben son iki maddenin bilinmesinde yarar var diye yazdım. Aslında birçok naif ressamımız hergün resimle uğraşıyor. Ayrıca başka işleri yok yalnız resim yaparak hayatlarını idame ettiriyorlar.)

Haberin Devamı

DÜNYADA YERİMİZ OLURDU

Yukarıdaki maddeleri açacak olursak:
Birinci maddedeki, ‘öğrenim görmemiş olmak’ ibaresi çok önemlidir. Ayrıca bunlara ‘perspektifi yanlış yapmışın’ ‘şurası böyle olmaz’ gibi bir takım uyarılarda bulunmak son derece hatalı bir davranıştır. Zaten onların bu tür tenkitlerden hoşlandıkları pek söylenemez. Kesinlikle kendi bildikleri gibi yapacaklarından şüpheniz olmasın.
İkinci maddedeki saflık bizdeki gibi ‘amma safsın haaa’ anlamında değildir. Aynen katıksız rafine anlamındadır. Bizde naif resmin küçümsenmesi zannederim saf kelimesinin yanlış yorumlanmasındandır.
Üçüncü maddede perspektif yoktur dedik. Zaman zaman bunlarda perspektif gözükse de önde ve gerideki nesneleri de aynı ayrıntılarda yaptıklarından tam perspektif olarak algılanmaz. Titiz bir doğa işçiliği sergilerler. Örneğin. Bir ağacın yapraklarını teker teker yaparlar karşılarındaki manzaraları resimlerken. Ona tam bağlı kalmazlar. Görünmeyen bazı mekanları ihmal etmezler onu da konunun için ele alırlar. Çünkü göründüğü gibi değil öyle olmasını istedikleri için resmederler. Böylece naif resmi sizlere kısaca anlatmaya çalıştım. Ben şuna inanıyorum. Keşke ülkemizde; şimdi olduğu gibi çağdaş sanat değil, naif resim sanatı geçerli olsaydı, en azından dünyada yerimiz olurdu

Yazarın Tüm Yazıları