Medet Önlü cinayetinde karar günü

Güncelleme Tarihi:

Medet Önlü cinayetinde karar günü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 09:02

22 Mayıs 2013 günü, Ankara'da bulunan ofisinde uğradığı silahlı saldırı sonrası yaşamını yitiren Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Önlü davasında sona gelindi. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülecek davada karar çıkması bekleniyor. Duruşma savcısı, bir önceki celsede mütalaasını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Medet Önlü cinayeti ile ilgili tutuklu iki sanık bulunuyor. Tetikçi Murat Aluç ile, cinayete azmettirdiği öne sürülen firari sanık Rızvan Ezbulatov'u Murat Aluç ile tanıştıran Mehmet Akif Cömert cinayet kapsamında tutuklu bulunuyor. Ezbulatov ve Ömer Peltek, firari sanık olarak davada yer alırken, İbrahim, Hakan, Ömer Şimşek ile, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya tutuksuz olarak yargılanıyor.

TETİKÇİ İÇİN MÜEBBET TALEBİ
Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 8.’inci duruşması geçtiğimiz 2 Mayıs’ta yapıldı. Duruşma savcısı Yasemin Banu Aksoy son celsede, tutuksuz iki sanık dışındaki sanıklar hakkında mütalaasını açıkladı. Savcı mütalaada  Murat Aluç hakkında, tasarlayarak öldürme suçundan müebbet hapis cezası istedi.  Mütalaada, İbrahim Şahin ve M. Akif Cömert için cinayet suçundan beraat istenirken, bu iki kişi için ‘suçluyu kayırma’ suçundan savcılığa suç duyurusunda bulunulması istendi. Duruyma savcısı diğer sanıklar, Hakan-Ömer Şimşek ile, Mehmet Kara ve Cihan Çetinkaya için de berat talep etti.

Haberin Devamı

AZMETTİRİCİ GÖNDERİLDİ
Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan ise  mütalaa sonrası duruşmada yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi: “Rızvan Ezbulatov, Atatürk Havalimanı’nda çıkarılıp gönderildi. Murat Aluç'un İstanbul’da olduğunu söylediğimizde yakalandı. Yakalanmaması konusunda direnç vardı. Medet Önlü, özellikle 2011’den itibaren Çeçen ve Kafkasların Ortadoğu’ya gitmemeleri için direnç gösterdi.

Önlü, Çeçenlerin köle olarak kullanılmaması gerektiğini savunuyordu. M. Akif Cömert; Murat Aluç ile Rızvan Ezbulatov’u tanıştıran kişidir. Bu tespit iddianamede de var. Yine, İbrahim Şimşek’in konumu iddianamede, Şimşek ailesinden farklı tutuldu. İbrahim Şahin, öldürme suçuna iştirak eden bir isim. Şahin, cinayet öncesi Murat Aluç ile Ankara’da buluşuyor. Yine cinayetten hemen sonra Aluç’un ilk gittiği yer İbrahim Şahin’in Sapanca’daki yeri oluyor. Şahin, sürekli Aluç’u saklamış ve aylarca bu eylemi sürdürdü.”

ESAS SORUMLU KUYUMCU
Duruşmada esas hakkındaki savunması sorulan Murat Aluç ise “Benim gerçekleştirdiğim suça gerçek anlamda iştirak eden kişi kuyumcudur. Kuyumcunun numaralarını, adını, adresini verdim” dedi. Cinayet sonrası, Aluç’un arkadaşı Ömer Peltek, İstanbul Çemberlitaş’daki İ. Kuyumculuk’tan 40 bin dolar almıştı.

Haberin Devamı

ÖNCELİKLİ ARANANLAR LİSTESİNDE
Mahkeme, firari iki sanık için daha önce verdiği tutuklama kararlarının devamına karar verdi. Mahkeme, Türkiye’de olduğu belirtilen firari sanıklardan Ömer Peltek için, İçişleri Bakanlığı’na yazı yazılarak öncelikli aranan sanıklar listesinde yer alması için gerekli işlemin yapılmasını istedi. Mahkeme bir sonraki duruşma için bugüne gün verdi. Bugün görülecek olan davada, karar çıkması bekleniyor.
dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!